Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje

Campus Redevelopment Project 1. fázis

Adatlap megosztása

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 13-15

Ingatlan mérete: 15638 m²

Kivitelezés / Fitout

Market Építő Zrt.

Tervezés / belsőépítészet

O’Donnell + Tuomey Ltd.

Tervezés / belsőépítészet

M-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Kft.

Növénydekoráció

GARDENWORKS Kft.

Projektmenedzsment

TOMLIN Kft.

Projektmenedzsment

DVM DESIGN Kft.

Kivitelezés / Fitout

STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft.

Rövid bemutatkozás

A Közép-európai Egyetem átalakítása során az egyetem 6 épületből álló, mintegy 35 ezer m2 területe kerül átalakításra, felújításra Budapest belvárosában. Az átépítési projektet a díjnyertes dublini székhelyű építésziroda, az O'Donnell & Tuomey magyar partnerével, az M-Teampannon Kft.-vel közösen tervezte. A projekt fő célja a jelenleg szétszórtan elhelyezkedő tudományos és adminisztratív egységek egy helyen való koncentrálása, ezáltal az egyetemi működés hatékonyabbá és racionálisabbá tétele. A projekt tervezése 2011-ben kezdődött, és a három éves tervezés követően 2014 végén indult meg a kivitelezés, mely jelenleg is tart. A projekt három fázisban, a tervek szerint 2019-re valósul meg. A széleskörű átalakítás részeként korszerűsítik és bővítik az oktatási területeket, valamint új közösségi tereket hoznak létre. A felújítás eredményeképpen a CEU egy, a technológia és a fenntartható energiafelhasználás terén élenjáró, Közép- és Kelet-Európában egyedülálló egyetemi komplexummá növi ki magát. A projekt modern, fenntartható és átfogó városi campust hoz létre, amely teret enged a hallgatói és a dolgozói létszám kismértékű növekedésének is. A CEU több mint két évtizede szolgál tudományos és kulturális csomópontként az egyetemet befogadó kerületben és Budapest belvárosában. A campus átépítési projekt lehetővé teszi az egyetem számára, hogy nagyszabású konferenciákat és nyilvános eseményeket szervezzen nagy érdeklődésre számot tartó előadásoktól kezdve a művészeti bemutatókig. A terv egyik kulcsfontosságú eleme az előadóterem rekonstrukciója és a közösségi terek kibővítése. Az építészeket Budapest belvárosa és elegáns belső udvarai ihlették meg. Az örökség iránti tisztelet igen fontos része a tervezésnek, ami elengedhetetlen is, hiszen a CEU Budapest belvárosában, az UNESCO világörökségi területének peremén található. A Budapesti Műemlékvédelmi Hatósággal egyeztetve a projekt megőrzi a városrész építészeti jellegét, és összhangban lesz a műemlékvédelmi előírásokkal is.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A projekt nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyságra, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségre és a fokozott felhasználói tudatosságra. A CEU a kontinentális Európában a második felsőoktatási intézményként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként kapta meg a BREEAM „Nagyon jó” minősítését.
A projekt építészeti innovációja a hagyományos budapesti bérházak udvarának újszerű átriumos befedése, amely a ferde síkú üvegtető kialakításával az év 8 hónapjában természetes szellőztetést és termál komfortot biztosít használóinak.
A CEU koncepciója környezetbarát elemeket tartalmaz, melyek mérséklik az épületek környezeti hatását. Az építészeti elemek összhangba hozzák a természetes fényt és az árnyékolást, az új Kampusz kevésbé lesz rászorulva a mechanikus fűtő-, hűtő- és világítási rendszerekre az ideális benti körülmények biztosításához, és képes lesz a magas minőségű munkakörnyezet fenntartására.
A „zöld campus” rugalmas tantermeket és továbbfejlesztett létesítményeket biztosít majd az oktatáshoz, a kutatáshoz és a csoportos munkához.
A hozzáadott ökológiai értéket képviselő, 2 épületet is lefedő és közel 2000 ősőshonos fajnak otthont adó tetőkertről lélegzetelállító kilátás nyílik mind a Szent István-bazilikára, mind a Parlamentre, az értékes zöld terület mellett pedig campus-hangulatot is teremt majd.
Az örökségvédelmi hatóságokkal lefolytatott részletes konzultációk és elemzések végeredményeképpen a projekt megőrzi a városrész építészeti jellegét.
Az új kampusz bőséges biciklitároló kapacitást és zuhanyzókat biztosít a kerékpárral munkába járók számára.
Kiemelkedő a vezetőség azon erőfeszítése, hogy együttműködjön, és jó kapcsolatot tartson fent a környékbeli közösséggel, szomszédos épületek lakóival.
A CEU nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az építkezés során is körültekintő és fenntartható építésiterület-kezelési gyakorlatok valósuljanak meg, mint például a levegő minőségére való odafigyelés, a por csökkentése és a munkások anyanyelvén történő kommunikáció.