Az Év Asset Management Cége

Adventum Group

Adatlap megosztása

Cím: 1015 Budapest, Batthyány utca 3.

Bérlő cég: OTP Bank Nyrt., Erste Group, Concorde Zrt., Deloitte Legal, Deloitte Zrt., Hümpfner and Associates, Ernst&Young, Develia SA, BSWW, Avison Young, EBRD

Rövid bemutatkozás

Az Adventum Csoport két zászlóshajója a magyarországi Adventum Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a máltai bejegyzésű Adventum International Ltd., amelyek kelet-közép-európai régió ingatlanjaiba fektető befektetésialapokat kezelnek. Ezek az alapok több mint 700 ezer négyzetméternyi kereskedelmi és iroda ingatlan tulajdonosai a térségben, a kezelt vagyon értéke meghaladja az 1 milliárd eurót.


A Csoport ESG stratégiája a teljes életciklus alatti CO2-kibocsátás csökkentésére összpontosít, a nemzetközi fenntarthatósági menetrend és egyezmények, például a Párizsi Megállapodás vezérlik. Munkatársai kiemelkedő regionális tapasztalattal rendelkező, CFA, NRW és MRICS képesítéssel rendelkező ingatlanszakemberek. A menedzsment több, mint 2 milliárd euró értékben hajtott végre ingatlan befektetéseket a kelet-közép-európai régióban. Az Adventum Csoport központja Budapesten található, emellett Prágában, Varsóban és Londonban is van irodája.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az elmúlt 1 év legfontosabb történései:
  1. március közepén az Adventum Csoport a PENTA alapján keresztül megvásárolta a Wroclaw-ban fekvő Sky Towert. A multifunkcionális ingatlan a maga 212 méteres magasságával és egyedi kialakításával nem csak Wroclaw, hanem Lengyelország egyik legismertebb épülete. A 49. emeleten található az ország legmagasabban fekvő panoráma kilátója, amely évente közel negyedmillió látogatót vonz. Az ingatlan az Adventum menedzselése alatt idén ősszel „Excellent” BREEAM In-Use minősítést szerzett az iroda részre, és „Very Good” minősítést a lakófunkcióra – ezzel pedig, tudomásunk szerint, Lengyelország első és egyetlen ilyen, dupla zöld minősítéssel rendelkező ingatlanja.
  2. áprilisában az Adventum által bevezetett hatékony ingatlan menedzselési folyamatoknak is köszönhetően a Csoport QUARTUM alapja által tulajdonolt bukaresti Hermés Business Campus „Excellent” BREEAM In-Use minősítést szerzett – az erről készült esettanulmány referenciaként a minősítést végző BRE csoport hivatalos oldalára is kikerült.
  3. júniusában a Csoport sikeresen zárta eddigi legnagyobb tranzakcióját, amikor megvásárolta a TESCO által fémjelzett, Magyarországon és Csehországban összesen 18 kiskereskedelmi parkból álló portfóliót (326 ezer négyzetméteres összterülettel, több mint 600 bérlővel). A tranzakcióval az Adventum által kezelt vagyon meghaladta az 1 milliárd eurót.
Ezzel az akvizíciójával 2022 őszén, a CRE Awards-on két díjat is elhozott az Adventum: az „Év befektetője”-t és az „Év befektetési dealje”- t.


Nem sokkal az akvizíciót követően az Adventum, amely egy leányvállalton keresztül részesedéssel rendelkezik a portfóliót tulajdonló Shopper Park Plus Nyrt-ben, elindította az előkészítő folyamatot annak érdekében, hogy a társaság 2023-ban bevezethető lehessen a BÉT Prémium kategóriájába.


2022 év végén az Csoport PENTA alapjával együttműködve az EBRD 50 millió eurós tőkebefektetést eszközölt a zöld kereskedelmi ingatlanok másodlagos piacának fejlesztésére. A partnerség olyan kereskedelmi ingatlanokat vásárolt, amelyeket az energia-hatékonyság javítása érdekében korszerűsítenek.


2023 áprilisában a PENTA alapon keresztül a Csoport újabb akvizíciót hajtott végre: megvásárolta a csaknem 26 ezer négyzetméteres, varsói Wola Retro irodaházat – tovább erősítve ezzel egyre dominánsabb lengyelországi jelenlétét: 4 nagyvárosban 8 ingatlant és 175 ezer négyzetméternyi kereskedelemi területet kezelve. Ennek is köszönhetően az Adventum felkerült a lengyelországi, legaktívabb befektetőket felvonultató listára, amit a Propertynews.pl híroldal idén első alkalommal állított össze.


A tranzakcióval októberben a Csoport elnyerte az EuropaPropety.com által kiírt CEE Investment Awards, „Év befektetési deal”-je díjat az 50-100 millió eurós befektetések kategóriájában.


2023 júliusában elkészült a Csoport QUARTUM alapjának tulajdonában lévő KÖKI bevásárlóközpont teljes ételudvar rekonstrukciója – az ingatlant érintő revitalizációs program egyik legnagyobb és legösszetettebb projektje. A végeredmény egy minden tekintetben zöld és innovatív jegyeket mutató, immár saját, KÖKI FoodPort néven futó ételudvar lett. Alig egy hónappal később pedig a KÖKI tetőkertjében, 10 ezer négyzetméteres területen megnyitotta kapuit az ország első, dedikáltan bevásárlóközpontba telepített dínóparkja is: 40 életnagyságú dinoszaurusszal, időalagúttal és hurrikán kamrával – a január óta üzemelő elektromos gokart pálya után tovább bővítve ezzel a megújuló KÖKI „leasure” kínálatát.


2023 októberében mind a szakmai, mind a lakossági befektetői körben eredményesen zárult a Shopper Park Plus (SPLUS) részvényeinek jegyzése. Ezzel lehetővé vát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú bevezetése: a 18 kiskereskedelmi egységből álló ingatlanportfóliót tulajdonló szabályozott ingatlanbefektetési előtársaság (szie) részvényeivel november 21-től lehet kereskedni a BÉT prémium kategóriájában. Ez volt a BÉT történetének első, euró alapú részvénykibocsátása, valamint az elmúlt két évtized második legnagyobb értékű (37,2 millió eurós) nyilvános forgalomba hozatala is egyben.