Az Év Legzöldebb Projektje

100 lakásos passzívház

Adatlap megosztása

Cím: 1135 Budapest, Jász 91

Átadás éve: 2014

Ingatlan mérete: 10000 m²

Ingatlantulajdonos

Bp. Főv. XIII.ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Rövid bemutatkozás

A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala beruházásában, az Archikon építészstúdió tervei alapján megvalósult 100 lakásos passzívház, Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű épület. Tervezése során elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása.
Az épületegyüttest, a lakásszámból adódó viszonylag nagy volumen és a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt, három tömegre bontottuk. Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, ahol zöldterületet alakítunk ki. A közlekedőrendszer a belső homlokzatok előtt, kültérben került kialakításra, így minimalizálva a „passzív burkon” belüli épületkubatúrát. A termikus burkon belül a lakások szigorú racionalitása a meghatározó, melyet a külső folyosók, lépcsők szabad vonalvezetése ellenpontoz. A belső udvar felé az épület, a közösségi, nyüzsgő, színes oldalát, míg a kertek felé a nyugodt szeparált arcát mutatja. A három épülettömbben három különböző, lakóegység-típus kapott helyet. A kisebb 40 m2-es lakások garzon, míg a nagyobbak másfél- (50m2), illetve egy plusz két félszoba (60m2) kialakításúak. A lakószobák kifelé, a szabad homlokzatok felé tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek.
Az európai bérlakás építészet kortárs formanyelve és a passzív épület tervezési irányelvei nem állnak távol egymástól, így leküzdendő kihívást elsősorban az anyagi, építéstechnikai és jogszabályi korlátok jelentettek. A tervezési folyamat az átlagosnál hosszabb ideig tartott, sok ellenőrzési-visszacsatolási folyamattal. A pilotprojekt használati adatait monitoring rendszer is rögzíti, így a későbbi tervezésekhez hasznos tapasztalatokkal szolgálhat.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Úgy gondoljuk, hogy a tervezett projekt több szempontból is a zöld építés úttörője, mert:


Pédamutató beruházói szemléletet tükröz
A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a 100 lakásos passzívház megvalósításával, nemcsak Magyarországon, de az egész Közép-kelet európai régióban is egyedülálló, példaértékű beruházást hozott létre a szociális lakásépítés területén.


Kiemelkedő energiahatékonysággal működik
A „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítési kritériumainak megfelelve, az átlagosan 50m2-es lakások éves fajlagos fűtési költsége nem haladja meg a 15 ezer forintot. Ez az energiafelhasználás és annak költsége egy hazai, átlagos épület esetében ennek 15-20 szorosa.


Innovatív energiatudatos megoldások
Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz ellátását hőszivattyú biztosítja, melyhez a geotermikus energiát összesen 20 db 125 m mélységű földhő szonda biztosítja. A lakásokban felületfűtést alakítottunk ki, melyet lakásonkénti hőmennyiségmérőkkel mérünk és ellenőrzünk a jövőbeli tapasztalatgyűjtés miatt. Az épületben állandó mesterséges szellőzőrendszer létesül, mely a lakások levegőjét két óránként kicseréli friss levegőre úgy, hogy a használt levegő hőjének minimum 85%-át a friss levegő felfűtésére fordítja. A szellőztető rendszer a lakószobákban légbefúvást, a szennyezett levegőjű helyiségekből (konyha, fürdőszoba, WC) pedig légelszívást végez.


Kiemelkedő komfortot biztosít a lakók számára
A jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellé társulnak olyan, a lakók komfortérzetét szolgáló pozitív tulajdonságok is, mint az egyenletes hőérzet, a szellőzőrendszer biztosította jó légminőség és kiemelkedő épületakusztika és hangszigetelés.


Hasznos eszköze lehet a környezettudatos gondolkodás formálásnak
Az épület eszköze lehet az itt lakók, a közvetlen lakókörnyezet, de a beruházók, ingatlanfejlesztők környezettudatos gondolkodásának formálásában.