Az Év Irodája Kisvállalati díj

Webstar iroda - Mindenhol jó, de a legjobb.

Adatlap megosztása

Cím: 7625 Pécs, Majorossy Imre utca 36

Átadás éve: 2022 Q4

Ingatlan mérete: 277 m²

Irodában dolgozók száma: 45

Tervezés / belsőépítészet

Minusplus Generáltervező Kft.

Design & Build

VAN Design Studio

Kivitelezés / Fitout

IMG

Design & Build

byE Ceramics

Rövid bemutatkozás

Személyes kapcsolataink jövője, közösségünk identitásának megőrzése a tét, ha újra kell definiálni korunk irodáját. A Webstarnál a hibrid munkavégzésre optimalizálás mellett a személyes találkozások tereinek létrehozása volt a cél az irodafelújítás során.


Ha szétnézünk a Mecsek lábánál lévő hétemeletes irodaház legfelső szintjéről, a lélegzetünk is eláll a látványtól. Vitathatatlan, hogy Pécs egyik legjobb panorámájával rendelkező irodája a miénk. 2022 novemberétől pedig már nemcsak külső, hanem belső környezetünkben is gyönyörködhetünk.
Irodafelújításunkkal párhuzamosan, a VAN Stúdió segítségével, megújult teljes arculatunk is. A koncepció kulcsmotívuma a ránk jellemző kettősség lett: professzionális hozzáállásunk a programozás algoritmizált világához, valamint szenvedélyes érdeklődésünk az alkotó ember iránt. Rend és rendezetlenség.


A belsőépítészeti tervezésre a pécsi gyökerekkel rendelkező Minusplus csapatát kértük fel, akik jól rezonáltak arra a kihívásra, hogy egyszerű felújításnál többet szeretnénk. A tervezés két megkerülhetetlen adottságból indult ki. Az egyik, hogyha az alaprajzra tekintünk, egy oszlopok és falak által alkotott szabályos négyzethálót látunk magunk előtt. A másik pedig az irodaház homlokzatán lévő Konok Tamás-grafika, amely párbeszédben áll az épület egész tömbjével, sőt, az ablakokon át a belső térbe is behatol. Rend és rendezetlenség.


Kézenfekvő asszociáció volt erre Georg Nees: Schotter című műve, ami nemcsak a rend és a rendezetlenség állapotát jeleníti meg, de a közöttük lévő kapcsolatot és az átmenetet is, azaz magát a változást - ami mai valóságunk alapélménye. Ez a rácsmotívum köszön vissza a munkatereken még szabályos elrendezésben, a WorkCafé közösségi térben pedig már rendezetlen szabadságban. A falfestések markáns színpárokban hordozzák ugyanígy az arculati kettősséget: a Webstar-alakzatok Martyn Ferenc nonfiguratív festészetéből inspirálódva utalnak a szoftverfejlesztés absztrakt mivoltára. Alkotás és geometria.


A megújult arculaton túl azt is szükséges volt meghatároznunk, hogy hogyan szeretnénk a jövőben egymáshoz kapcsolódni és dolgozni. A design thinking segített újraértelmezni tereinket úgy, hogy azok megfeleljenek a hibrid működés kikényszerített elvárásainak, ugyanakkor alkalmasak legyenek értékeink közvetítésére is. A belsőépítészeti koncepció alapján a munkavégzés módjait a koncentrált figyelemtől a nyüzsgő informális állapotig, valamint az egyénitől a csoportos munkáig mátrixba rendeztük. Így született meg egy a fókuszált munkaállomásoktól a kollaborációs szobákon és tárgyalókon keresztül a közösségi tereket is magába foglaló olyan térkoncepció, mely Clive Wilkinson 12 blokkjának modelljére épült. A létrejött iroda már megfelel a márkaelvárásoknak és az új munkavégzéshez szükséges feltételeknek is. A hozzánk betérőt először a város lenyűgöző panorámája fogadja, majd rögtön a WorkCafé, ami az iroda szíve, központi tere lett: egy hatalmas bárpult és kávézó. Megállójellegű kialakítása nem véletlen, hiszen számunkra az iroda a találkozások tere, a közösség és a személyes kapcsolatok éltetője, ahol a munkavégzés során érdemes tartani egy kis szünetet. Itt fogyaszthatjuk el a CrackerJack pécsi kávémanufaktúra számunkra pörkölt kávéját egyedi kávéscsészéink egyikéből. Kovács-Reichart Edina (ByE) keramikus által készített 90 darabos készletben nincs két egyforma csésze. A WorkCafé hangsúlya négyzetméterben is összemérhető az iroda egyéb területeivel. A hencsergőben színes kanapék segítségével helyezhetjük magunkat kényelembe. A színes fotelek, formabontó lámpabúrák nemcsak kényelmünket szolgálják, de szívünket is melengetik. Kis-Tubes és Nagy-Tubes elnevezésű 1on1 szobáinkban a kiülőkön ölbevett laptoppal gyönyörködhetünk a város vagy a Mecsek panorámájában. Workshoptereinkben hatalmas írható üvegtáblák és monitorok segítik a hatékony kommunikációt, a tárgyalókban pedig a legmodernebb audió- és videórendszerek kötik össze az irodában dolgozókat és a homeoffice-os kollégákat, illetve ügyfeleinket. A tárgyalókban és közösségi terekben található monitorok használaton kívül képzőművészeti alkotásokat vagy belső üzeneteket közvetítenek. Könyvtárszobánkban - ahol az elmélyült, koncentrált munka folyik - valóban helyet kapott egy hatalmas könyvespolc is, melyen a szakirodalmon kívül önfejlesztő, tudományos és szépirodalmi műveket is megosztunk egymással.


Mert mindenhol jó, de a legjobb.


/
Az év kisvállalati irodája
Az év design irodája
Office Branding különdíj


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Megújult irodánk legfontosabb céges értékeinket testesíti meg: a segítés, az alkotás, a megoldás és a közösség fontosságát. Az új Webstar-iroda kialakítása során alapvetően két szemlélet határozta meg a gondolkodásunkat: a design thinking és a befogadó tervezés.


A dizájn nemcsak vizuális tervezést jelent, hanem tulajdonképpen a dolgok működésének a definíciója. Minket szűnni nem akaró módon foglalkoztat a dolgok működése. A design gondolkodás segített megfogalmazni azt, hogy hogyan tudunk mi működni, azaz egymáshoz kapcsolódni és közösen dolgozni a gyorsulva változó világban. A befogadó tervezés során pedig azt gondoltuk végig, hogy az irodafelújítás során kinek, mit, hogyan, kikkel és miért készítünk. Figyelembe vettük azt, hogy csapatunk nagyjából harmada fog csak mindennap bejárni, így hogyan lesz mégis az épített tér a közösségi élet központja. Ha az irodának nem a fókuszált munkavégzésről kell szólnia, akkor már nem elegendő az sem, ha a legjobb technikai berendezésekkel szereljük fel a hibrid tárgyalókat, ergonomikus csendszobát hozunk létre, vagy szép kanapékat és lámpákat vásárolunk. Mindezen túl olyan irodát szerettünk volna kialakítani, mely az értékeinket is képes tükrözni, és kifejezi a már említett kettősséget is: szenvedélyes érdeklődésünket a művészetek iránt, valamint professzionális hozzáállásunkat a szoftverfejlesztés algoritmizált világához. A kettőt nem más, mint az alkotás szeretete kapcsolja össze. Azért dolgozunk, hogy vele örömöt vigyünk a munkába. Egy jó szoftverrel megkönnyítjük a gépet használó ember munkáját, ezáltal örömöt szerzünk neki. Munkánk értelmet nyer, ez pedig számunkra is életörömöt teremt.


Kell ennél több?


/
Az év kisvállalati irodája
Az év design irodája
Office Branding különdíj


Tervezők

Építészek: Minusplus / Schreck Ákos, Alexa Zsolt, Rabb Donát, Kódor Kitti, Tátrai Anna Flóra
Arculat és design: VAN / Benkő Bálint, Moroncsik Ádám