Az Év Irodája

Siemens Zrt.

Adatlap megosztása

Cím: 1143 Budapest, Gizella út 51-57.

Átadás éve: 2023 Q3

Ingatlan mérete: 623 m²

Irodában dolgozók száma: 83

Bérlő cég: Siemens Zrt.

Rövid bemutatkozás

A Siemens a világ egyik vezető technológiai nagyvállalata, amely immár több mint 135 éve van jelen Magyarországon. A hazai Siemens-csoport zászlóshajója, a Siemens Zrt. központja Zuglóban, az egykori Telefongyár területén működik. Az épületegyüttes tulajdonjogát 2018-ban szerezte meg a WING Zrt. és további fejlesztéseket tervez az irodaparkban.


A Siemens vállalatcsoport fenntarthatósági törekvései és ambiciózus céljai mentén ugyanakkor tovább folytatódik a Siemens irodáinak a korszerűsítése. A bevezetett Siemens New Normal irányelv-rendszer részeként 2023 szeptemberében fejeződött be a Siemens Digital Industry és Factory Solution üzleti egységek összesen 623 m2 alapterületű helyiségeinek egy új belsőépítészeti koncepció mentén történő átalakítása.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A tervezés és a kivitelezés során a régi, pillérvázas épület adottságaihoz igazodva sikerült igazán korszerű munkakörnyezetet kialakítani. A tér kialakítása és a bútorozás a Siemens New Normal elveire tekintettel úgy került megtervezésre, hogy a Siemens Digital Industry üzleti terület igényeit optimálisan szolgálja.
Egyszerre teljesül a tevékenység alapú munkavégzés megvalósítása, a pihenő-, közösségi- és fókusz zónák bevezetése, illetve a teljes dolgozói létszám egyidejűleg történő kiszolgálása.
A munkaállomások mellett a tárgyalók és a lounge-ok egyvelege biztosítja a rendelkezésre álló terület optimális kihasználását. A helyileg változatlan irodaegységek modern és rugalmas köntösbe öltöztetése elősegíti a csapatdinamika megélését és az otthoni, valamint az irodai lét kombinálását.A belsőépítészeti tervezést a Zenit Design csapata végezte, amely a tervezési koncepciót a Siemens hibrid – részben otthoni, részben irodai – munkavégzést támogató, ún. New Normal elveivel összhangban alakította ki.
Az egy légterű, open office irodák mellett üvegfalakkal elválasztott tárgyalók és lounge funkciójú – kötetlenebb tárgyalásokat vagy munkavégzést lehetővé tevő – helyiségek kerültek kialakításra. A különböző funkciókat a tervezők színekkel különböztették meg, így a padlószőnyeg a tárgyalókban sötétszürke, a lounge-okban citromsárga színű, míg az open office terekben a Siemens türkízkék színvilágát tükrözi vissza. A színátmenetes modulszőnyeg jól kijelöli a munkaállomások szigetszerű csoportjait, és a leválasztott funkcióknál is tompítja az eltérő színek kontrasztját. Az open office terek befüggesztett síkmonolit álmennyezetei a bútorozási tervhez igazodnak, és pontosan lekövetik ezeket a „szigeteket”. A színekkel történő játék a designkoncepció fontos eleme volt. A merész, változatos színű lockerek, a térbe állított aranysárga telefonfülkék, a harsány színű lounge bútorok, a tárgyalók szürke padlóburkolatát ellensúlyozó téglavörösre festett falak oldják a munkaállomások homogenitását. A konyha mellett kialakított étkező szürkeségét megbontja a központi falára választott design tapéta, amelynek színei a padlószőnyeggel és a falszínekkel harmonizálnak.


Az étkezőtől tolóajtóval elválasztott lounge-ban az L-alakban körbefutó dzsungeles tapéta a nyugalom szigetét teremti meg. Ha valódi dzsungelt nem is lehetett az irodákban kialakítani, az open office terekben a térelválasztó és akusztikai funkciót betöltő mozgatható tárolókba, míg a konyhában a befüggesztett fém tálcákba kerültek növények. A bútorok kiválasztása során az ergonómiai, benapozási szempontok maximálisan érvényesültek.


Annak ellenére, hogy a fűtés továbbra is hagyományos, radiátoros rendszerrel működik, az egyedi tervezésű és gyártású fémlemezből készült radiátortakarók révén mindez rejtve marad. Az open office terekben és a tárgyalókban az új légtechnikai berendezések elhelyezésénél szempont volt, hogy ne legyen látszó gépészet, és a befüggesztett, monolit álmennyezetek homogenitását legfeljebb a kör alakú függesztékek köré elhelyezett revíziós ajtók törik meg némileg. Az étkezőben és a mellette lévő lounge-ban ugyanakkor nagyobb volt a mozgástér, így a lamellás, akusztikai álmennyezet felett a kíváncsi szemek fellelhetik a mennyezetre rögzített gépeket.


A tervezés és a kivitelezés Siemens Real Estate irányításával, a belsőépítészekkel, szakági tervezőkkel és a projektet bonyolító kivitelező csapattal szorosan együttműködve zajlott. A kialakítást és a vállalati irányelvek betartását a Siemens Zrt. vezérigazgatója, Jeránek Tamás figyelemmel követte és segítette.


A Siemens vállalatcsoport elkötelezett az energiahatékonyság és a klímavédelem mellett, az energiatudatosság növelését pedig kiemelten fontosnak tartja. A karbonsemlegesség és a nettó zéró kibocsátás felé vezető úton minden választott megoldást a vállalatcsoport fenntarthatósággal kapcsolatos egyedi megközelítése vezérelte, lehetővé téve, hogy a kollégái az 1969-ben épült épület kapuján belépve, jelenlétérzékelőkkel és korszerű világítástechnikával ellátott, ergonomikus, színeiben és funkciójában összehangolt, újszerű irodatérbe érkezzenek.


A vállalati arculatot nemcsak a padlóburkolatok vagy a bútorkárpitok színe tükrözi vissza, hanem az egyedi tervezésű falmatricák és tapéták is utalnak az adott üzletág tevékenységére.


A technológia és fenntarthatóság körforgásának kiváló példája az elkészült terület, mely ötvözi a Siemens-es hagyományokat a legújabb trendekkel.


Tervezők

Csáki Patrícia (Zenit Design)
Vogl Artemon (Zenit Design)


Fotók: Zalka Dávid, Székely Péter