Az Év Irodaháza

Lidl Magyarország Központi Irodaház C épület

Adatlap megosztása

Cím: 1037 Budapest, Rádl árok 6.

Átadás éve: 2023 Q1

Ingatlan mérete: 12664 m²

Irodában dolgozók száma: 254

Bérlő cég: Tulajdonos: Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.

Rövid bemutatkozás

A Lidl Magyarország a 2004-es piacra lépése óta töretlenül fejlődik: a Trade Magazin FMCG-piac 2022. évi kereskedelmi toplistáján 3. éve az első helyet foglalja el a kiskereskedelmi láncok között, Ft-ban kifejezett forgalmat tekintve (1193,2MrdFt).
Ma már 200 áruháza és 4 logisztikai központja van Magyarországon és közel 8.500 munkavállalót foglalkoztat. A Központi iroda területének bővítése, mely 16 hónap kivitelezés után 2023 márciusában, az új, „C” épület átadásával zárult le, az évek alatt megnövekedett dolgozói létszám miatt vált szükségessé. A kétszintes mélygarázzsal rendelkező irodaház 1.590m2 alapterületű (összesen 12.664m2) és kialakítása alkalmazkodik az utóbbi években előtérbe került munkavégzési formákhoz. Az irodák open office jellegűek, minden szinten találhatóak meeting pointok és közösségi terek. Az irodaház smart épületként funkcionál, a benne felhasznált technológiáknak köszönhetően energiatakarékos és fenntartható módon alkalmazkodik az időjáráshoz és használathoz.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Vállalati alapelvek és a környezeti felelősségvállalás:
A Lidl Magyarország elkötelezett a környezetbarát megoldások és a munkavállalói számára megfelelő, inspiráló és a hatékonyságot szem előtt tartó munkakörnyezet megteremtése iránt, ezek vezérelték az új irodaház kialakításában is.
#teamlidl – a kollégák
Az építészeti koncepció kialakításának középpontjában a kollégák álltak, a lehetőségekhez mérten figyelembe véve az egyes osztályok eltérő munkavégzési szokásait. A hatékony és gördülékeny közös munka érdekében az irodaházunkban igyekeztünk egy olyan rugalmas rendszert létrehozni, ahol minden igényhez tudunk alkalmazkodni. Első körben nagy tereket alakítottunk ki, ahol mindenkinek megvan a személyes területe, de mégis egy légtérben tudnak a kollégák leülni. Ezt kiegészítettük kettő-négy fős belső Meeting pointokkal és magas háttámlával, oldalfallal, asztallal és elektromos dugaljjal rendelkező kanapés munkavégzési pontokkal is.
Tudjuk, hogy a hibrid munkavégzés megváltoztatja az irodahasználatot is és sok esetben az iroda találkozási pontként is funkcionál, nem csak az íróasztalhoz kötött munkavégzés színhelyeként. Ez a változás a térszervezésünkben is megjelenik. Minden szinten nagy és modern közösségi konyhák kaptak helyet, a földszinten egy rendezvények megtartására is alkalmas éttermet (Bistro), míg a 4. emeleten egy kávézót is kialakítottunk.
A földszinten és a 4. emeleten tavasztól késő őszig használható, lamellás árnyékolókkal és mobil üvegfallal lehatárolható teraszokat építettünk, a kertet szigetszerűen felosztottuk kisebb burkolt és nagyobb zöld részekre. Minden helyszínen nagyobb társaságok számára, illetve pár főnek elegendő asztalok kerültek kihelyezésre, ahol egy kávé vagy reggeli, ebéd mellett tölthetnek kollégák közösen egy kis időt. Ezek a terek azt is lehetővé teszik, hogy a megbeszéléseket új formában valósítsák meg: coffee, breakfast vagy lunch meeting formájában.
Fenntarthatóság
Felelős vállalatként kiemelten odafigyeltünk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten csökkentsük az új épület környezetünkre gyakorolt hatását. Ezt a szemléletet követtük az irodaház és környezetének kialakítása, a berendezések és épületgépészeti rendszerek esetében is:



  • a projekt során jelentős méretű, több szintes zöldfelület és zöldtető készült;

  • az épület teljes egészében földgáz nélkül működik, nullára csökkentve ezzel a közvetlen károsanyag-kibocsátást, hiszen összhangban klímacéljainkkal, irodaházunk számára is 100%-ban zöldáramot szerzünk be;

  • a világítások LED fényforrással vannak ellátva és jelenlét-, illetve fényérzékelővel működnek;

  • a vízfelhasználás csökkentésére kerti locsolórendszert és infrás csaptelepeket szereltettünk be;

  • az épület teljes homlokzatán 16 cm, a tetőben pedig 25-39 cm hőszigetelés van;

  • a mélygarázsba 5 db elektromosautó töltőoszlopot telepítettünk.
    Rendkívül fontos szempont volt az új épület energiahatékony működésének biztosítása, ezért hővisszanyeréses szellőző rendszer, VRF hűtő-fűtő rendszer, komplett épületautomatikai vezérlés készült, amivel az épület energetikai működését monitoringozni lehet, illetve csökkenthető a felhasznált energia. A hűtő-fűtő kaloriferrel ellátott szellőzőrendszer a téli időszakban biztosítja a légcserét minden helyiségben külön ablaknyitás nélkül, így csökkenthető a fűtésre fordított energia. Nyáron, hogy elkerüljük a felesleges hűtést, az ablaknyitásoknál a hűtési rendszer automatikusan leáll, így csak akkor működik a klímarendszer, amikor ténylegesen arra szükség van. A hűtés hatékonyságát növeli a külső automata árnyékolórendszer is.
    Belsőépítészeti szempontból a terek kialakítása a klasszikus, letisztult stílust követi, a közösségi terekben, lift előterekben időtálló és modern design kialakításával. Az irodaterületek uralkodó színe a fehér és a szürke, ezen felül külön színvilágot kapott minden szint, ami visszaköszön az egyes helyiségek falfestésében, tapéta színében, illetve padlóburkolatában, de még a szintjelző táblák háttérvilágításában is.
    A zöldfelületek arányát az épületen belül is szerettük volna növelni, így a bejárati részre, a lift előterekbe, a 4. emeleti kávézóba és a szinti dolgozói konyhákba moha falburkolatok készültek, hol összefüggő nagyobb felületként, hol foltszerűen négyzetes vagy kör alakú elemekkel.
    Az irodabútorok beszerzése során is a kiemelkedő munkakörnyezet biztosítása vezérelt minket, így az ergonomikus, több ponton állítható székek mellé minden kollégánk számára elektromos működtetésű íróasztalt szereztünk be, mely akár álló asztalként is használható.
    Hisszük, hogy a megfelelő terek lehetőséget adnak a találkozásokra és a rendszeres beszélgetésekre, a kapcsolódásra, ezért számunkra fontos volt az új épület kialakítása során, hogy az „együtt”, a „közösen” és a „csapatban” való munkavégzésre megteremtsük a helyet. Olyan légkört szerettünk volna biztosítani, amely feltölti az embereket, növeli az összetartozás érzését és a munkavégzés hatékonyságát is. Bízunk abban, hogy az épülettel megteremtettük ezt.


Tervezők

Bagi Zoltán Képtér Épitésziroda Kft.