Az Év Irodája

Republic Group

Cím: 1051, Budapest Vigyázó Ferenc u. 4.
Átadás éve: 2017 Q2
Tervezés / belsőépítészet
Nikoletti Petra - Térkultúra
Projektmenedzsment
Republic Group

Rövid bemutatkozás

Egy reklámügynökségnél szükség van az elmélyült, kreatív munkát ösztönző nyugalmas terekre és az operatív szakaszba ért kampányok idő- és térbeli összefogását biztosító nyüzsgőbb részekre is. Az idén 20 éves Republic Group belvárosi főhadiszállásán a fentiek szem előtt tartásával vágtunk bele az irodabővítésbe az 1837-ben épült (180 éves!) klasszicista műemlékház első emeletén.

Célkitűzésünk fókuszába a  ̶  kreatív kollégáknak tervezett  ̶  „kreatív szárny” fejlesztését állítottuk. A munkára Nikoletti Petra enteriőr designert kértük fel az alábbi brieffel: „Az új térben a kreatív munka kényelmesen és inspiráló környezetben folyhasson, semmi ne akadályozza az akár többórás munkafolyamatokat. Nyújtson lehetőséget a nyitott terű csapatmunkára, kistárgyalós elkülönülésre és magányos alkotásra is.” Egyszerű ugye? Ehhez bónuszként járt a helyszín, a legszigorúbb megkötésekkel járó műemléképület-státusz.

Petra a rengeteg ülőmunkával járó irodai közeget vegyítette az extrémsportok világával. Első lépésként a 2-4 fős munkaállomások ergonomikus kialakítása történt meg egyedi gyártású asztalokkal, körülöttük Sitland és Wilkhahn székekkel. A statikus munka ellenpontjaként az asztalok között futó piros szőnyeges közlekedő részt egy mászófallal zárta le a tervező. A megtört, szabálytalan geometriájú felület valódi, használható fogásokkal készült falépítő szakember tervei alapján. Ez a sport minden izomcsoportot megmozgat, új értelmet ad az irodai nyújtózkodásnak. A sporteszköznek kommunikációs üzenete is van: irodánkban a szellemi munka mellett fizikai felfrissülésre is van mód. Megmászva a falat egy műfűvel borított galériarészbe jut az ember, ahol kötetlen környezetben tud pihenni, ötletelni, laptoppal dolgozni. A nyitott terek mellett szükségesnek tartottuk egy zárt helyiség kialakítását is. Így kapott helyet a galéria alatt az üvegfalakkal határolt „kreatív kuckó", ahol bátran megnézhetünk egy filmet a tv-n, de a közeg egy családias meeting-roomnak is megfelel.

Okok, amiért a díjra érdemes

KOMPLEXITÁS. A Republic Group nemrég elkészült irodája egy izgalmas, több lépcsős, szintetizációs folyamat eredménye. Egy olyan komplex gondolkozási/tervezési módszer, ahol a 180 éves műemléki védettségű épület adottságaihoz – ilyenek például az 1 méter vastag tartófalak – kellett igazítani a dinamikusan változó, új szakterületekkel bővülő kommunikációs szakma munkastílusát kiszolgáló funkcionális tereket.

ÖRÖKSÉG. Adott volt egy építészeti örökség, amit rombolás helyett ̶ annak értékeit megtartva ̶ továbbgondoltunk, és egy inspiráló, a 21. század elvárásainak megfelelő munkakörnyezetté alakítottunk.

STÍLUS. A múlt tradicionális, polgári építészeti stílusa segített a nagy terek összefogásában, a természetes színű falazó kövek egyenetlensége érdekes ritmusban egészíti ki a precízen, derékszögben záródó hófehér felületeket. Üveg, fa, fém. Ez az egyszerű, természetes hármas végigkíséri az irodát a recepció corten acélborításától az üveg-térelválasztókon át az újonnan kialakított „kreatív szárnyban” látható eredeti falazás felületéig.

FUNKCIONALITÁS. Speciális igények, speciális munkatempóhoz. Aki ismeri a reklámszakma dinamikáját, az tudja, hogy hihetetlen intenzitással, a normál emberi időszámítás, bioritmus figyelmen kívül hagyásával történik minden. Ennek tekintetbevételével elválasztottuk a kreatív, az accounting és a PR-csapatot. A kreatív szárny csendes, több kisebb térrel rendelkezik, míg az accounting rész továbbra is egy légtérben helyezkedik el. Plusz tárgyalófunkcióval bővítettük a bejárati tereket, illetve a vezetői helyiséget.

INTERAKCIÓ. Semmi sem történt öncélúan, hiszen a legbátrabb ötleteléstől kezdve többlépcsős konzultációt alkalmaztunk, amely során a kollégák véleményeit figyelembe véve finomítottunk a terveken. Az átalakítás végeztével szintén egy átfogó kérdőív segítségével gyűjtöttünk visszajelzéseket a tapasztalatokról.

A Republic Group 20 éves történetéről bővebben a https://azevirodaja.republicgroup.hu/ oldalon olvashat hamarosan.