Az Év Ingatlanfejlesztése

CEU Campus Redevelopment

Cím: 1051, Budapest Nádor u. 13./15.
Átadás éve: 2016 Q3
Ingatlan mérete: 14200 m²
Kivitelezés / Fitout
DVM group_törölni
Kivitelezés / Fitout
Market-Strabag konzorcium
Kivitelezés / Fitout
TOMLIN Kft.
Tervezés / belsőépítészet
M-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Kft.
Tervezés / belsőépítészet
O'Donnell + Tuomey Architects

Rövid bemutatkozás

A Projekt a Középeurópai Egyetem (CEU) belvárosi épületeinek teljes körű átalakítását tervezi, három fázisban, 2020-ig. A jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházás Budapest történelmi belvárosának eddig legnagyobb méretű funkcióváltást is felvállaló fejlesztése, összességében 40.000 m2-en. A projekt példaértékű városi rehabilitációs kezdeményezés, amely építészeti megfogalmazásával úttörő irányzatot képvisel a városi szövet megtartása mellett a környezettudatos építészeti megoldások alkalmazására. A fejlesztés a földszinten befogadja a köztér funkciót és a tetőtéren egy magas biodiverzitási értéket képviselő zöldfelületet valósít meg.

Okok, amiért a díjra érdemes

A fejlesztés Magyarországon először valósítja meg a környezettudatos építészet alkalmazását a közösségi beruházások és azon belül a felsőoktatási szektor szintjén. Aspirációjában visszanyúl a XIX. és XX. század elkötelezettségéhez, mely szerint a közösségi épületek létrehozatala példamutató lehetőség az építészet jövőbe mutató irányainak és városformáló erejének bemutatására.
Technikailag a CEU első üteme széleskörűen alkalmazza a környezettudatos építészet eszköztárait; a belvárosi elhelyezkedésből adódóan a közlekedési kapcsolatokat (gépkocsi parkolók elhagyása), a meglévő épületek integrálását, az udvarok átriummá való konvertálását, a szerkezetbe integrált fűtés/hűtés megoldását, az épületüzemeltetés stratégiai technológiaként való tervezését az optimális energiafelhasználás és a felhasználók kényelmének biztosítására, a zöld tető kialakítása. A beruházás folytatásaként az Egyetem egy három éves kutatóprogramot kezdeményezett a hallgatók bevonásával az épület és felhasználóinak energia- és karbon lábnyomának dokumentálására.

Szolgáltatások

Az épület elsődleges funkciója az, hogy megfelelő környezetet biztosítson a Közép-európai Egyetemen (CEU) zajló oktatás, tanulás és kutatás számára. Ennek érdekében az épületben irodák, tantermek, közösségi terek és egy könyvtár kaptak helyet. A fejlesztés során a CEU olyan multifunkciós tereket hozott létre, amelyek nemcsak oktatási célra használhatók, hanem kulturális események, konferenciák, meetingek, csoportmunka számára is megfelelőek. Az épületben kiépített audiovizuális rendszer továbbá azt is lehetővé teszi, hogy az Egyetemen zajló eseményekről a termek használói felvételt készítsenek, de az élő közvetítés és videokonferenciálás is az elérhető funkciók közé tartozik. Több nagyobb méretű, rendezvényszervezésre is alkalmas közösségi tér is található az épületben, amelyek esetében az Egyetem alkalmi terembérlésre is lehetőséget biztosít. A négyemeletes könyvtár nemcsak esztétikus és nyugalmas környezetet biztosít a hallgatók, oktatók és kutatók számára, de a rendelkezésre álló asztali számítógépek, kijelzőkkel felszerelt csoportmunkaszobák, és a dokumentumfilmkészítésre is alkalmas médiaszoba a technikai feltételeket is biztosítják a hatékony munkavégzéshez.