Az Év Legzöldebb Projektje

CEU Campus Redevelopment

Cím: 1051, Budapest Nádor u. 13-15.
Átadás éve: 2016
Ingatlan mérete: 14200 m²
Kivitelezés / Fitout
DVM group_törölni
Kivitelezés / Fitout
Market-Strabag konzorcium
Kivitelezés / Fitout
TOMLIN Kft.
Tervezés / belsőépítészet
M-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Kft.
Tervezés / belsőépítészet
O'Donnell + Tuomey Architects

Rövid bemutatkozás

A Projekt a Középeurópai Egyetem (CEU) belvárosi épületeinek teljes körű átalakítását tervezi, három fázisban, 2020-ig. A jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházás Budapest történelmi belvárosának eddig legnagyobb méretű funkcióváltást is felvállaló fejlesztése, összességében 40.000 m2-en. A projekt példaértékű városi rehabilitációs kezdeményezés, amely építészeti megfogalmazásával úttörő irányzatot képvisel a városi szövet megtartása mellett a környezettudatos építészeti megoldások alkalmazására. A fejlesztés a földszinten befogadja a köztér funkciót és a tetőtéren egy magas biodiverzitási értéket képviselő zöldfelületet valósít meg.

Okok, amiért a díjra érdemes

A fejlesztés Magyarországon először valósítja meg a környezettudatos építészet alkalmazását a közösségi beruházások és azon belül a felsőoktatási szektor szintjén. Aspirációjában visszanyúl a XIX. és XX. század elkötelezettségéhez, mely szerint a közösségi épületek létrehozatala példamutató lehetőség az építészet jövőbe mutató irányainak és városformáló erejének bemutatására.
Technikailag a CEU első üteme széleskörűen alkalmazza a környezettudatos építészet eszköztárait; a belvárosi elhelyezkedésből adódóan a közlekedési kapcsolatokat (gépkocsi parkolók elhagyása), a meglévő épületek integrálását, az udvarok átriummá való konvertálását, a szerkezetbe integrált fűtés/hűtés megoldását, az épületüzemeltetés stratégiai technológiaként való tervezését az optimális energiafelhasználás és a felhasználók kényelmének biztosítására, a zöld tető kialakítása. A beruházás folytatásaként az Egyetem egy három éves kutatóprogramot kezdeményezett a hallgatók bevonásával az épület és felhasználóinak energia- és karbon lábnyomának dokumentálására.

Nemzetközi zöld minősítés(ek)

BREEAM Bespoke for Higher Education
Tervezési fázisban (jogerős építési engedély) elismert besorolás: „Very Good”
Megvalósítási fázisban (jogerős használatbavételi engedély) elismert besorolás: vizsgálat alatt