BudaPart

Ingatlan mérete: 642631 m²
Tervezett megvalósítás éve: 2018
Kivitelezés / Fitout
Market Építő Zrt.
Ingatlanfejlesztő
Property Market Kft.

Rövid bemutatkozás

Újbudán, a Duna mellett, Kopaszi gáttal szemben, a Lágymányosi-öböl másik oldalán egy új városnegyed épül. A közhasználatra megnyitott park futópályával, színvonalas vendéglátóhelyekkel továbbra is várja a kikapcsolódásra vágyó látogatóit. Ez az életérzés lesz jelen a leendő épületek között is.

A Property Market ingatlanfejlesztése, a BudaPart hazánk legnagyobb vegyes funkciójú beruházása. A projekt központi eleme egy 2,5 hektáros zöld park. Az 54 hektárnyi területből 11 hektárnyi víz- és 20 hektárnyi zöldfelület biztosítja a természetközeliség élményét az itt élők és dolgozók számára.

A BudaPart a város déli kapujában helyezkedik el. A legújabb 4-es metróvonal is az új negyed vonzáskörzetébe esik. A fejlesztő erőforrásokat mozgósít a BKK hajóállomás újraindítására, valamint a Fonódó II. villamosvonal érdekében is eljár, hogy legyen kötöttpályás összeköttetés a belvárossal. Szintén a környezettudatosság jegyében BUBI állomások is szerepelnek a tervek között.

A forgalmasabb határoló utak mentén megvalósuló 300 ezer nm-nyi irodaépület öleli körbe a 2-3 ezer lakóingatlant. A szükséges infrastruktúra az épületek földszintjén kerül kialakításra. Ezen csökkentett gépjárműforgalmú „körút” egyik íve lesz a majdani bevásárlóutca. A tervek szerint sportpályák, hotel, óvoda, fitness létesítmények is hozzájárulnak a feltöltődéshez ebben a kényelmes, nyugodt, mégis élettel teli új városrészben.

A BudaParton elérhető irodaépületek 15-től 40 ezer nm-ig terjednek, így akár székházprojektek számára is optimális megoldást biztosítanak.

A fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében számos megoldás tervezett, mint pl. energiatakarékos hűtési és fűtési rendszerek; mozgás-, jelenlét- és természetes fényérzékelős vezérlésű világítás; energiahatékony liftek; ivóvíz felhasználást csökkentő berendezések; negatív környezeti hatások minimalizálása.

A 2016-ban elkészült Master Plan alapján a 8-10 éves projekt első ütemének épületei 2018-ban kerülnek átadásra.

Okok, amiért a díjra érdemes

Budapest egyik legnépszerűbb kerületének, Újbudának - a Rákóczi híd budai hídfőjénél található - elhanyagolt szeletéből fenntartható és élhető városnegyedet épül. A BudaPart nevében hordozza különlegességét, vagyis a Duna közelségét, amely a Kopaszi gátnak és a Lágymányosi-öbölnek köszönhetően nem csupán természeti látványosság, hanem előnyöket és lehetőségeket magában rejtő adottság.

Számos kikötőnegyed megújulása adott mintát, hogy Magyarország fővárosa is nyerjen egy ilyen európai színvonalú városrészt. A BudaPart európai mércével is gigaberuházásnak számít, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa Magyarországon. A projekt fő célja egy olyan város a városban koncepció megvalósítása, ahol az otthon és munkahely funkciók magas színvonalú infrastruktúrális kiegészítésével az ott élők és dolgozók karnyújtásnyira hozzáférnek a szükséges szolgáltatásokhoz. Ezáltal minimálisra csökkenthetik biológiai lábnyomukat, elfelejthetik a dugót, a szmogot és a városi ingázás okozta napi stresszt, hogy a kényelmetlenséget felválthassa egy kiegyensúlyozottabb és minőségibb élet.

A koppenhágai Adept által elkészített várostervezési koncepció a Smart City szellemiség jegyében született. A kivitelezés során előtérbe kerülnek azok az eszközök és módszerek, amelyekkel az épületek harmóniában vannak a külvilággal, környezettudatosan használja az erőforrásokat, és olyan modern környezetet biztosít, amelyben az ember egyszerre tud közel kerülni a természethez, illetve a technológiai vívmányokhoz is. A projekt bázisát a közkedvelt Kopaszi gát adja, melynek folyamatos karbantartása jeléül idén is 100 millió Forintnyi fejlesztés valósult meg.

A projekt irodaépületei a legelismertebb környezettudatos épületminősítő rendszerek (LEED/BREEAM) szerint kerül minősítésre.

Egyes lakóépületekben a belmagasság három métert meghaladó lesz.

A városnegyed és egyúttal akár a főváros ikonikus jelképe lehet a tervezett magasház, melynek 120 méteres épülete várhatóan irodaház lesz.

Szolgáltatások

• vendéglátó egységek
• fitness/wellness központ
• szabadtéri sportlehetőségek
• üzlethelyiségek (kb. 15 ezer nm)
• parkolók (kb. 8,5 ezer db)
• kerékpártároló
• konferenciaterem
• óvoda/bölcsőde/játszóház
• elektromos- és hibridautó töltők