16 csoportos passzívház óvoda

Képek

Az Év Tervezett Kereskedelmi Projekte 2015 - IV. helyezett


Szolgáltatók

Tervezés / belsőépítészet

Archikon építészstúdió

További szolgáltatók


Cím: 1134, Budapest Kassák Lajos 17

Ingatlan mérete: 3757 m²


Rövid bemutatkozás

A XIII. kerület átfogó területfejlesztési koncepciója

kompakt város
Ez a korszerű városfejlesztés a kompakt város megvalósítását tűzi ki célul. A kompakt város egy hatékonyan működő városmodell, filozófiája vegyes területfelhasználást irányoz elő (lakóhely – munkahely – oktatás – egészségügy - rekreációs funkciók), mely bizonyítottan fenntarthatóbb.

ökováros
Az energiagazdálkodási lehetőségek legkisebb áldozattal járó eleme az energiatakarékosság. Az önkormányzat a nagyfogyasztók közé tartozik, célja a fenntartható egyensúly, ezen belül az energiahatékonyság, az energiaigény relatív csökkentése (a saját hatáskörébe tartozó intézmények, közvilágítás, stb.) továbbá szabályozási eszközök alkalmazásával a lakossági fogyasztást is gazdaságosabbá tudja tenni

Az épület fenti városfejlesztési elvekhez igazodó koncepciója:

kompakt város – kompakt ház
A tervezett fejlesztés mind lakó, mind munkahelyi környezetként felértékelt területen valósul meg. A telekterület nem növelhető, a szükséges épületvolumen a horizontális növekedés helyett vertikálisan biztosítható, úgy, hogy az épület tetején lehetőség legyen a játszókert létesítésére, növelve az intenzíven használható kertterületet.

ökováros – passzívház
A legenergiatakarékosabb épületkategória a passzívház. A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala beruházásában megvalósuló 16 csoportos passzívház óvoda Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű középület.

Az épület az intenzív beépítésű magas környezetben a jól ismert gyermekjáték formáját idézi. Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik. Tervezése során, a funkcionálisan jól működő helyiségcsoportok, a játékos, különböző formákkal felülvilágított belső terek kialakítása mellett elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása. A kivitelezés folyamatban van.


Okok, amiért a díjra érdemes

Úgy gondoljuk, hogy a tervezett projekt több szempontból is egyedülálló, mert:

Pédamutató beruházói szemléletet tükröz
A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a 100 lakásos minősített passzívház megvalósításával példaértékű beruházást hozott létre a szociális lakásépítés területén. Ennek az előremutató szemléletnek a következő elemeként valósulhat meg a 16 csoportos passzívház óvoda Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű középület

Kiemelkedő komfortot biztosít
Az óvoda passzívházként történő megvalósításának célja a környezetvédelem és energiahatékonyság, ugyanakkor a hővisszanyerős szellőzés, a mennyezetfűtés és hűtés, a külső árnyékolók alkalmazása a gyermekek és az itt dolgozók magas szintű komfortját biztosítja.

Funkcionális ugyanakkor innovatív építészeti megoldásokat alkalmaz
A passzívház tervezés bonyolult kritériumrendszere nem akadálya a kortárs építészeti formanyelv érvényesülésének, melynek alapja a racionalitás és funkcionalitás. Ezt jól tükrözi az épület alaprajzi struktúrája és belső térkapcsolatai, a homlokzatok nyílásrendszere, a belső terű közlekedők felülről történő természetes megvilágítása és a fedett-nyitott tetőn elhelyezett játszókert is.

Hasznos eszköz lehet a környezettudatos nevelésben
Az óvoda, mint a gyermekek öntudatra ébredésének első közösségi helye talán a legalkalmasabb hely a környezettudatos nevelés első magjainak elhintésére. Az épület és a jól kialakított nevelési program eszköz lehet az itt nevelkedő gyermekek és szüleik gondolkodásának formálásában.


Szolgáltatások

foglalkoztatók,
mozgásterápiás, autista, logopédia fejlesztők
sószoba, színpad, játszó tetőterasz,
irodák, tárgyaló és kiszolgáló egységek


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!