Az Év Irodája

VSSB Vodafone Shared Services Budapest

Cím: 1087, Budapest Hungária krt. 40-44.
Átadás éve: 2015 Q3
Kialakított terület mérete: 15000 m²
Irodában dolgozók száma: 1600+
Bérlő cég: VSSB Vodafone Szolgáltató Központ Budapest Zrt.
Irodaház: Arena Corner
Kivitelezés / Fitout
Buszer Zrt.
Kivitelezés / Fitout
CPI Hungary Kft.
Projektmenedzsment
Cushman & Wakefield
Irodabútor
IBC Orbán Kft.
Tervezés / belsőépítészet
Képtér Kft
Tervezés / belsőépítészet
MádiLáncos Studió Kft.
Tervezés / belsőépítészet
POS Stúdió Kft

Rövid bemutatkozás

A VSSB Vodafone Szolgáltató Központ 2007-ben alakult Budapesten a Vodafone Csoport első szolgáltató központjaként. Székhelye 2008 májusa óta az Aréna Corner irodaház, ahol kezdetben 8500 m2 irodaterület állt a munkatársak rendelkezésére. A szolgáltató központ megalakulása óta folyamatosan bővül mind tevékenységi körben, nyújtott szolgáltatásban, mind létszámban. Cégünk létszáma 2013-ban haladta meg az ezer főt, és nyilvánvalóvá vált, hogy az irodaterület már nem tudja befogadni a további bővülést. Hogy az üzleti fejlődés ne torpanjon meg, 2014 áprilisától további 6500 m2 területet bérelünk az Arena Cornerben. Ez az akvizíció 2014-ben a legnagyobb magyarországi irodai tranzakció volt. A területet két részletben építettük ki: 2014 szeptemberében adtuk át az új szárny egyik emeletét, 2015 szeptemberében vehették birtokba a kollégák a másik emeletet. Ezzel az irodabővítési projektünk befejeződött. Az új szárny kiépítésekor felhasználtuk mindazokat a tapasztalatokat, amelyek a szolgáltató központ megnyitása óta a rendelkezésünkre álltak, hogy a munkatársak komfortérzetét a lehető legjobban növeljük. 2015 októberében hozzákezdtünk a „Facelifting” projekthez, amelynek keretében a régi torony színvonalát hozzáigazítjuk a az új szárnyhoz, hogy minden dolgozónk ugyanolyan jó körülmények között végezhesse a munkáját.
A shared service-ekben szokásos módon a munkavégzés open office-ban zajlik. Az egyes tevékenységi köröket elkülönülten helyezzük el, jellemzően emeletenként. A kihasználtság optimalizálása érdekében flexibilis ülésrendet alkalmazunk, azaz az egyes munkacsoportoknak van dedikált területe, ám a kollégáknak nincs saját asztaluk, a területen belül a helyük szabadon változtatható. A vállalat lehetőséget biztosít otthoni munkavégzésre is, ami szintén javítja az irodaterület kihasználtságát.

Okok, amiért a díjra érdemes

Az irodatér kialakításánál nagy hangsúlyt fektetünk a dolgozók véleményére. Stratégiai célunk, hogy folyamatosan növeljük a dolgozói elégedettséget. Alakult egy munkacsoport, amihez a kollégák önkéntes alapon csatlakozhatnak. A munkacsoport célja, hogy, összegyűjtse a munkatársak ötleteit, ajánlásait, és amennyiben lehetséges, megvalósítsa azokat. Az irodatér kialakításánál, illetve bebútorozásánál a projekttagok szorosan együttműködtek a munkacsoporttal. Az irodatér támogatja a közös munkát, az együttgondolkodást. A „breakout area” igény szerint használható kikapcsolódásra, az íróasztali munka megszakítására, illetve találkozók, rövid megbeszélések lefolytatására. A kialakítás során teszteltük az ötleteket, minden elemből elhelyeztünk egyet- egyet, annak érdekében, hogy a dolgozók ki tudják próbálni a különböző megoldásokat. Az álló meeting asztaloknál gyors megbeszéléseket, egyeztetéseket lehet tartani. A telefonfülkék és az álláskönnyítő székek lehetővé teszik az álló munkavégzést. A kanapék és a pihenőbútorok úgy lettek kiválasztva, hogy könnyen mozgathatóak és kombinálhatóak legyenek, ezáltal teret adnak a pihenésre, de akár kisebb csapatmegbeszélésekre is. Az ún. Game roomban találhatóak a „silent room”-ok, amelyekben el lehet bújni egy-egy fontos konferenciabeszélgetés idejére, vagy csak elmélyülten dolgozni az extra komfortélményt adó ergonomikus pihenőszékekben.
Fontosnak tartjuk a design elemek egységes megjelenítése mellett a „brand elemek” használatát, az információközlést, a csapatok sokféleségének a láttatását, a játékosságot és az otthonos hangulat megteremtését.
A dolgozók egészségének védelme a legmagasabb prioritás az iroda kialakításánál. Ennek jegyében kizárólag ergonómiailag kifogástalan bútorokat alkalmazunk, a világítástechnika és a légkondicionálóba szerelt gőzlégnedvesítő, illetve a kollégák által szabályozható termosztát mind mind azt a célt szolgálják, hogy a munkakörülmények optimálisak legyenek.