Az Év Irodája

Vodafone hibrid fellegvára

Cím: 1112, Budapest Boldizsár utca 2.
Átadás éve: 2022 Q4
Kialakított terület mérete: 9300 m²
Irodában dolgozók száma: 1500
Bérlő cég: Vodafone Magyarország Zrt.
Fotók
Bódis Krisztián
Projektmenedzsment
Cushman&Wakefiled Kft.
Kivitelezés / Fitout
FITOUT Zrt.
Irodabútor
Haworth Hungary Kft.
Irodabútor
Office and Lockers Kft
Irodabútor
Smart Office Solutions Kft.
Tervezés / belsőépítészet
Perkins & Will
Világítástechnika
Solinfo Group
Technológia és innováció
Streamnet

Rövid bemutatkozás

Az új iroda a Vodafone szellemiségében született, és katalizátorként szolgál a még magasabb munkahelyi élményhez, és ahhoz, hogy Magyarország első számú Tech Comms vállalatává váljunk. Kihívás volt, hogy a tervezés a járvány kirobbanásának időszakában kezdődött el, és ebben a turbulens időszakban kellett megálmodnunk a jövő irodáját.

Ebben a kihívásban az segített minket, hogy egy tiszta vízióval álltunk a munkavégzési stratégia, a dizájn és az iroda kialakításához. Hosszú hónapokig folytatott belső kutatásokkal és workshopokkal kezdtük a munkát, melyekre azért is volt különösen szükség, mert a Covid miatti megváltozott munkavégzésre a Vodafone Group-nak, és a piacnak sem volt még ekkor kiforrott jó gyakorlata. Kialakítottuk a hybrid alapelveket, melyek szerint terveztünk és kezdtünk működni: (1) átlagosan heti 2 nap irodai, 3 napos otthoni munkavégzés (2) a terek 70%-a kollaborációra, 30%-a egyéni munkavégzésre van tervezve, (3) nincsenek dedikált munkaállomások, és ezt a működést egy (4) jövőtálló IT ökoszisztémával támogatjuk. Ezt kiegészítve, az alábbi pillérekre építettük az új Vodafone irodaházat:

1. Purpose-driven iroda

Alapvetésünk volt, hogy az irodának vissza kell tükröznie vállalatunk eszmeiségét és céljait, így a Vodafone Purpose pillérei mindenhol megjelennek az irodában és abban is, ahogy ott dolgozunk .

Elsőként a digitalizációnak (mint az egyik legfontosabb vállalati Purpose pillérünknek) nagy hatása volt az iroda kialakítására: kollégáink hatékony munkavégzéséhez igyekeztünk a legújabb technológiákat biztosítani, legyen szó egyéni munkáról vagy hibrid ötletelésekről.

Másodsorban, fontos számunkra az inkluzivitás és az, hogy a munkavállalók számára egyenlő lehetőségeket biztosítsunk – akár otthonról, akár az irodából dolgoznak, a leghatékonyabban és legtámogatóbb közegben tudják ezt megtenni. Továbbá szeretnénk segíteni a munka és magánélet egyensúlyának megtartását: az irodában kialakításra került állatbarát terület, gyereksarok, illetve baba-mama szoba is. A projekt leglátványosabb elemei a szinteket összekötő belső lépcsők, melyeknek fontos célja volt az, hogy a kollégák minél többet találkozzanak egymással.

Végül pedig az anyaghasználat, berendezések és az épületgépészet szempontjából a fenntarthatóság volt a fókuszban: egy olyan irodát szerettünk volna alkotni, amely a lehető legkisebb terhelést rója a környezetre.

2. Hybrid-ready iroda

A járványhelyzet tapasztalatai alapján egy új szintre kellett emelni a Vodafone-nál már korábban is elterjedt hibrid munkavégzést. Ekkor megtanultuk, és számos saját kutatással is alátámasztottuk, hogy a jövőben az iroda szerepe teljesen átalakul: az elmélyült, nagyobb fókuszt igénylő munkát jórészt otthon végezzük; az irodába pedig közösen gondolkodni és egymással kapcsolódni jövünk be. Ennek fényében a hagyományoktól eltérően az iroda tereinek nagyjából 70%-a kollaborációt támogató tér, míg 30%-a szolgálja az elmélyült munkavégzést – korábbi irodánkban ez az arány pont fordítva volt.

Egy technológiával alaposan felszerelt irodára volt szükségünk, aminek az otthoni munkavégzés kényelmével kellett versenyeznie: így született meg az emberközpontú, dolgozói jóllétet fókuszba helyező iroda, melyet a széleskörű technológiai megoldások a lehető legláthatatlanabb módon támogatnak. A térhasználatnak és a felszereltségnek is egyértelmű célja volt az, hogy a technológia segítségével támogassa az együttműködést csapatok között és azokon belül, bárhol is vannak a résztvevők.

A járvány kirobbanása óta a Vodafone a hibrid munkavégzés éllovasaként pozícionálja magát, ami az új irodában most kiteljesült fenntartható anyaghasználattal és dizájnnal, illetve az iparági sztenderdnél nagyobb kijelzőkkel és előremutató technológiai újításokkal társulva egy eddiginél is úttörőbb hibrid működést tesz lehetővé.

3. Future-proof iroda

Emellett az is nagyon fontos volt számunkra, hogy olyan, technológiával átitatott jövőtálló kollaborációs tereket tervezzünk, amelyek a jövőbeni munkavégzéssel kapcsolatos trendekkel is dinamikusan lépést tudnak tartani. Az irodai terek és bútorok kreatív és sokoldalú dizájnjával egy rugalmas rendszert alkottunk, ami lehetővé teszi az irodai terek trendekhez való rugalmas igazítását – rövid és hosszútávon egyaránt.

A Vodafone új irodáját a fent bemutatott elvek szerint terveztük meg és alakítottuk ki. A BREEAM excellence és WELL minősítésnek megfelelő irodaházunk 9.300 nm-en, 4+1 szinten helyezkedik el. Az irodánk a kelenföldi csomópontnál található: a lokációválasztásnál fontos volt az, hogy minél megközelíthetőbb legyen bármilyen közlekedési eszközzel. Az dizájnok implementálása során a fényviszonyokra, a bútorok és beépített anyagok kiválasztására és az alacsony ültetési sűrűségre nagy hangsúlyt fektettünk. Az irodagépészet, fenntartható megoldásokkal rendelkezik, és összességében elmondható, hogy az új irodánk tervezésénél az egyik legfontosabb tényező az volt, hogy az épületünk ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

Okok, amiért a díjra érdemes

A projekt leírásában ismertetetett vízió és alapelvek nem csak nagy szavak, hanem tényleg megvalósultak az iroda tervezése során.

Az iroda dizájnjánál kiemelten fontos volt, hogy megtartsuk a természet és a technológia, illetve az analóg és digitális világ egyensúlyát. A kivitelezés során kevés fajta anyagot használtunk, aminek eredményeképp letisztult összkép jelenik meg az irodában. Az irodaházban természetes felületekkel dolgoztunk, mint fa, beton, kerámia, és az iroda minden terét belakó növényzettel is a természet közelségére fektettük a hangsúlyt. Az anyaghasználatnál továbbá nagyon fontos kiemelni, hogy a bútorok és dekorációs elemek kiválasztásánál fontos kritérium volt az újrahasznosított anyagok használata, illetve azok fenntartható módon való előállítása. Erre példa az irodaterekben használt akusztikai falburkolat, ami újrahasznosított PET palackból készült, vagy a padlóburkolatok és a mobiliák is.

Az irodai térhasználat kialakításánál fontos volt a Vodafone víziója, működése és a hibrid alapelvek megfelelő reprezentációja. Az irodai terek kapcsán fontos kiemelni az alábbiakat:
- A földszinten található a Showroom, a több mint 20nm-es egyedileg gyártatott kijelző található, melynek célja az, hogy a publikusan elérhető térben prezentálja, hogy a Vodafone több egy átlagos telekommunikációs cégnél. Tevékenységeink szélesebb körben való bemutatása érdekében együttműködünk egy specialty kávézóval, aminek a vendégei kávézás közben ismerhetik meg a Vodafone-t.
- Az egész Vodafone irodában nyílt lépcsőn lehet közlekedni. A lépcsőket minden emeleten a köztük lévő teakonyhák és közösségi terek kötik össze. Ezzel az volt a célunk, hogy a munkavállalóknak teret adjunk az informális kapcsolatok ápolására, illetve elősegítsük a találkozásaikat. Ezen túlmenően elősegítik a transzparenciát és vizuálisan is összekötik a szinteket.
- Az első emelet közösségi HUB-ként funkcionál, itt kizárólag olyan terek vannak, amik a közös gondolkodásra, könnyed egyeztetésekre, közös ebédekre, kávézásokra és céges eseményekre kínálnak tökéletes helyet. A tereket olyan rugalmasan alakítottuk ki, hogy egyszerre több eseményt is tudunk fogadni: sajtóesemény, üzletági All Hands, kisebb tréningek – és emellett még a kollégák is szabadon tudják használni a szintet. Ezen a szinten található a vállalati látogatóközpont is, ahol a legújabb üzleti innovációkat ismerhetik meg a vendégeink.
- A 2., 3. és 4. emelet dolgozói szinteknek számítanak, ahol szintén figyeltünk az irodai terek 70% kollaborációs tér, 30% egyéni munkaállomás felosztására. Az irodai együttműködés platformját a különféle tárgyalók adják, ahol a technikai felszereltségnek köszönhetően hibrid módon is be tudnak kapcsolódni a munkatársak. A már megszokott zárt tárgyalókon kívül, a személyes kollaborációt elősegítendő innovatív nyílt tárgyalókkal, illetve egyéb változatos kollaboratív terekkel rugalmasan tudtuk felskálázni a meetingterek számát. Az egyéni, hagyományos munkaállomásokon kívül minden szinten van irodarész, amit elmélyülős, csendes munkavégzésre dedikáltunk, ezzel is teret biztosítva az irodában mindenféle feladattípus sikeres elvégzésére.
- A dolgozói wellbeing fontosságát tükrözi, hogy teret biztosítunk a szocializációra, továbbá a bútorok beszerzése során kiemelt hangsúlyt fektettünk azok ergonómiájára is. Emellett az irodában kialakítottunk egy wellbeing szobát, ahol egy zsúfoltabb napon kikapcsolódhatnak a kollégáink. Az irodánk gyerek- és állatbarát, ezzel is támogatjuk a dolgozókat a munka és magánélet egyensúlyának megtartásában. Az első emeleten lehetőség van csocsózni, a teraszon pedig pingpongozni: az utóbbi tér a tavaszi-nyári időszakban tökéletes helyszínül tud szolgálni a munka utáni kikapcsolódásnak is.
- A terek kialakításánál a korábbiakhoz képest új tereket is behoztunk az irodába. A rugalmas térhasználatnak köszönhetően tréningtermek kialakításával a belsős tréningeket már nem külső helyszínen kell tartanunk, hanem az irodán belül erre is lett lehetőség. Kialakítottunk emellett egy jövőbemutató coworking irodát is, amely a hosszú távú, például egyetemi vagy startup együttműködések befogadására képes. A webcast szoba kialakításával a mini stúdióban belsős videók és tréninganyagok egyszerű felvételére lesz lehetőségünk, akár élőben is.

Az iroda gépészete kapcsán fontos kiemelni, hogy az egész irodaház úttörőnek számít fenntarthatósági szempontból.
- Az egészség és jóllét támogatására elérhető szenzoros légminőség-figyelés, biciklitároló és öltöző, valamint a kollégáink egyik kedvence, az irodaépület tetején megtalálható futópálya.
- Energiafogyasztás szempontjából fontos kiemelni, hogy a BB energiaminősítés szerint az épületnek majdnem nulla az energiaszükséglete. Az irodaépület energiaellátása részben a kiépített napelemrendszerrel van megoldva.
- Az irodaépület elhelyezkedése egy intermodiális közlekedési csomópontban van, ami nagyban támogatja a dolgozók fenntarthatóbb közlekedését.

Tervezők

Csiki András - Viador Átrium Group (Belsőépítészet)
Major Flóra - Viador Átrium Group (Belsőépítészet)
Pataky Renáta - Viador Átrium Group (Belsőépítészet)
Natalie Smith - Perkins & Will (Workplace Strategy)
Kotek Péter - Value 4 Real Group (Kiviteli tervek)
Rátkai Szabolcs - Value 4 Real Group (Kiviteli tervek)