Az Év Fejlesztő Cége

HelloParks

Cím: 1082, Budapest Futó utca 47-53. VII

Rövid bemutatkozás

A HelloParks egy innovatív ipari ingatlanfejlesztő cég, amely teljes körű és ügyfélközpontú megoldásokat kínál a telekfejlesztéstől kezdve az épület kivitelezésen át egészen a létesítményfenntartásig. A 2020 októberében mindössze néhány lelkes szakemberrel elindult vállalat mára Budapest vonzáskörzetében három helyszínen már közel 220 hektáron fejleszt egyedülálló megaparkokat.

Az online kereskedelem térnyerése és a beszállítói láncok rövidülése átalakította a logisztikai szektort. A megváltozott raktározási körülmények miatt a költséghatékonyság mellett egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció, a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és az emberközpontú szemlélet. Ezt felismerve kezdett a HelloParks három népszerű kereskedelmi övezetben is nagy ívű ipari fejlesztésekbe. A környezettudatos, fenntartható és minőségi műszaki technológiák ötvözésével, a HelloParks olyan jövőbe mutató megaparkokat hoz létre, amelyek hosszú távú értéket teremtenek partnereinek. Fejlesztéseik során továbbá kiemelt szempont az élhető és felhasználóbarát környezet kialakítása is.

A cég sikerének titka a jelenleg már több mint hatvan fős szakértői csapata, akik átfogó szakmai tapasztalattal rendelkeznek a logisztikai raktárcsarnokok és gyártócsarnokok fejlesztésében, valamint raktártechnológiai tárolórendszerek tervezésében és megvalósításában is. Az elmúlt két év alatt a HelloParks összesen hat ipari csarnok-fejlesztést indított el Fóton, Maglódon és Pátyon. Az első fóti és maglódi raktárcsarnokot 2022 első felében át is adta a vállalat, ezek alig néhány hónap alatt 100 százalékosan megteltek bérlőkkel. Az év végéig pedig még további két épületet ad át a cég a bérlőknek, amelyek Magyországon elsőként már kategóriájuk legszigorúbb fenntarthatósági minősítésének is megfelelnek.

A magyar tulajdonú ipari ingatlanfejlesztő társaság már a tervezőasztalnál kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és az energiahatékonyságra. Ennek megfelelően a HelloParks legújabb raktárcsarnokai már a BREEAM New Construction kategória legszigorúbb Outstanding fenntarthatósági kritériumai szerint és az EU Taxonómia elvárásai mentén épülnek. Ennek teljesítéséhez már a tervezési szakaszban megkülönböztetett figyelmet kapnak a zöld szempontok. A kivitelezés kezdetétől szelektálásra kerül az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítanak, és az építés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagok kerülnek felhasználásra. A kész épületekben az irodák primer energiafogyasztása nulla lesz a tetőre telepítésre kerülő napelemeknek és a megújuló energiával működő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszereknek köszönhetően. Még a tetőre hulló csapadék is felhasználásra kerül, ezt locsolási céllal egy külön tárolóba gyűjtik. A parkok közterületei smart-ready világítást kapnak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők és az épületek közti mozgást segítő golfautók biztosítják. Világszinten az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést, Magyarországon ipari épületet pedig ebben a kategóriában jelenleg csak a HelloParks épít.

A társaság egyedi digitális megoldásai a bérlők kezébe adják az irányítást. A HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja ugyanis a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva számos hasznos információt szolgáltat számukra. Ezen az alkalmazáson keresztül elérik az általuk bérelt területek műszaki adatait és felügyeleti rendszerét, így kontroll alatt tarthatják közüzemi fogyasztásaikat, időprogramokat hozhatnak létre, módosíthatják a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállításokat, emellett azt is ellenőrizhetik, hogy munkaidőn túl lekapcsolásra kerültek-e a rendszerek. Az applikációval a bérleményekhez tartozó összes fontos dokumentum is elérhető, mint az alaprajzok, tűzvédelmi dokumentumok, használati útmutatók vagy a házirend – ráadásul mindez online, akár a világ bármely pontjáról.
A HelloParks vezető szerepre törekszik a fenntartható jövő megvalósításában is a magyar ipari ingatlanpiacon. Ennek érdekében csatlakozott a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéhez (HuGBC), valamint célul tűzte ki, hogy 2030-ig a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti az üvegházhatású gáz és szén-dioxid kibocsátását, tovább növeli épületei energiahatékonyságát és a megújuló energiafelhasználást. Emellett lépéseket tesznek a megaparkjaik területén a biológiai sokféleség megőrzése és növelése érdekében, céljuk a zero waste menedzsment kialakítása, a fenntarthatóbb vízgazdálkodás, valamint a körforgásos gazdaság elemeinek beépítése működésükbe.

A HelloParks a Futureal-csoport tagja, amely a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, amit Európa 10 legnagyobb ingatlanfejlesztője között tartanak számon.

Okok, amiért a díjra érdemes

Az alapítás óta eltelt mindössze két év alatt 6, összesen 270.000 m2-nyi ipari ingatlanfejlesztést
indított el a HelloParks fóti, maglódi és pátyi megaparkjaiban

Ezek közül két fejlesztést 2022 első felében át is adott a vállalat. A már elkészült, összesen több
mint 90 000 m2 területet biztosító két épület – a HelloParks Maglód MG1 és a HelloParks Fót FT1 -
alig néhány hónap alatt 100 százalékosan megtelt bérlőkkel

A HelloParks Maglód megaparkban jelenleg a második, 45.000 m2-es (MG3) csarnok építése
zajlik, átadásra 2022 év végén kerül

A HelloParks Fót területén az első City Flex típusú, 26.000 m2-es csarnok (FT6) építési munkálatai
folynak, befejezése a tervek szerint ugyancsak az idei évben történik meg
A HelloParks Fót megaparkban emellett elindult a második Big Box típusú (FT2), 45.000 m2-es
csarnok megvalósítása is

2022-ben a pátyi megapark első, 58.000 m2-es raktárcsarnokának (PT1) kivitelezése is
megkezdődött, ami Budapest vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő modern
raktárcsarnoka lesz, valamint az ipari ingatlanfejlesztő eddigi legnagyobb projektje is

A HelloParks fejlesztéseinek központi eleme a fenntarthatóság. A cég első épülete, a HelloParks
Maglód első üteme Magyarországon az első ipari fejlesztés, ami megkapta a BREEAM New
Construction kategóriában az Excellent minősítést

A HelloParks legújabb maglódi, fóti és pátyi fejlesztései már a BREEAM New Construction
kategória legszigorúbb Outstanding minősítését célozzák. Ebben a kategóriában jelenleg csak a
HelloParks valósít meg ipari épületet Magyarországon.

Az alapításkor csupán pár fős csapat ma már egy 60 fős szakembergárdával rendelkező vállalat,
amely nem csupán az ipari ingatlanfejlesztői szektor meghatározó szereplőjévé válik, de élre áll a
fenntartható jövő megvalósításában is

Eddigi eredményeiért a HelloParks számos nemzetközi szakmai elismerést kapott. A maglódi
megapark különdíjas lett a 2022-es Real Estate Awards-on az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje
kategóriában, az első maglódi fejlesztés elnyerte a CIJ Awards díját Legjobb
ipari/raktárfejlesztésként. Az első fóti raktárcsarnok az Év Ipariingatlan-fejlesztése lett a Property
Awards díjátadón, valamint megkapta a CRE Awards Év raktárcsarnokának járó díjat.

HuGBC tagság

Főbb ügyfelek, referenciák

A maglódi megapark első épületét olyan meghatározó piaci szereplők választották, mint a
FoxPost, Bútor1, Quehenberger, Karzol-Trans és ESDWORK,

Az FT1-es csarnokba a BYD Electric Bus & Truck Hungary, a HTNS, az Expert, a K&V és a Seojin
Auto Hungary költözött.