Az Év Irodája

ExxonMobil Iroda - Pillar

Cím: 1134, Budapest Dózsa György út 61-63
Átadás éve: 2022 Q1
Kialakított terület mérete: 27000 m²
Irodában dolgozók száma: 2100
Bérlő cég: ExxonMobil
Tervezés / belsőépítészet
AECOM
Irodabútor
Blue - Steelcase
Irodabútor
Office Art and Design
Üzemeltetés
CBRE
Faburkolat
Decorfloor
Design & Build
DVM group
Kivitelezés / Fitout
FITOUT
Kivitelezés / Fitout
KÉSZ
Irodaszőnyeg, padló
Floor by Blue - Shaw
Bérbeadó
GTC
Világítástechnika
Provim
IT tanácsadás
Streamnet

Rövid bemutatkozás

2019. októberében, egy közös sajtóközleményben jelentette be az ingatlanfejlesztő GTC és a bérlő ExxonMobil, hogy a Pillar Irodaházban közel 27.000 m2 irodaterületre vonatkozóan bérleti szerződést kötöttek. Ez a tranzakció a 2019-es év legnagyobb irodabérleti tranzakciója volt. A bejelentés közvetlenül az ExxonMobil 15. éves születésnapjának megünneplését követően történt.

A Pillar Irodaház irodaterületeit kizárólag az ExxonMobil bérli, egyedül a földszinti retail területek tekintetében vannak további bérlők az épületben. Ez a székház jellegű szemlélet, illetve az innovációra való nyitottság, a hatékony irodaterületek kialakítását célzó irodakialakítási stratégia képezték az alapját a tervezésnek. Az ExxonMobil a nemzetközi, angol székhelyű Aecom-ot bízta meg a belsőépítészeti és irodakialakítási koncepció elkészítésével, a tervek magyarországi honosítását a DVM Group végezte.

A kivitelezési munkák már 2020 év elején nagy erőkkel zajlottak, a beruházó, GTC az ún. shell&core, illetve később a fit-out munkákra is a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kötött generálkivitelezési szerződést. A fit-out munkák szervezését, menedzselését, és fit-out munkák építőmesteri feladatait a FITOUT Zrt. végezte, mely munkák 2021. februárjában indultak el. Külön kihívást jelentett minden projekt résztvevő számára, hogy a projekt megvalósítása során a projekt menedzsment szolgáltatást végző CBRE-val, illetve a belsőépítész AECOM-mal kizárólag Teams egyeztetés keretén belül zajlottak a kooperációk, angolul. A mintairoda bejárásánál (mikor még térerő sem volt megfelelő az épületben) a Teams-es egyeztetés nehézsége sok vicces pillanatot is okozott.

Az elmúlt 18 évben az ExxonMobil szolgáltatóközpontja hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára a legnagyobb európai irodává nőtte ki magát. Ez a speciális környezet nem csak iroda növekedését szolgálja, hanem elősegíti az egyre nagyobb arányú, magas hozzáadott értékű pozíciók hatékony elvégzését, illetve a komplexszebb feladatok ellátását. Ezek a munkakörök közvetlenül támogatják a cég globális tevékenységét, kereskedelmi, pénzügyi és IT területen. A cég globális szemlélete az épület szintjein belül is visszaköszön. Az emeletek a kontinenseket, a szinteken belüli egységek az országokat szimbolizálják, a konferencia termek pedig városok után kapták a nevüket

Okok, amiért a díjra érdemes

A PILLAR Irodaház számunkra több, mint egy épület – ezzel a projekttel megvalósítottuk munkatapasztalataink átalakítását, létrehozva egy olyan helyet, ahol az embereknek lehetősége van szocializálódni, új kapcsolatokat teremteni, tudást és ötleteket megosztani, a hatékonyabb együttműködés érdekében. Az új irodában olyan tér ökoszisztémát hoztunk létre, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy az adott feladathoz a megfelelő munkateret, körülményeket megtalálhassák. Az irodakialakítás során a felhasználók igényeit helyeztük a középpontba – választási lehetőséget, szabadságot és autonómiát biztosítva a munkavégzés tekintetében.

Különböző típusú hubokat különítettünk el, ahol többek között közösségi és egészségügyi szolgáltatások és helyszínek érhetőek el. A 6. emelet például teljesen különbözik a hagyományos irodaterektől, hiszen egy hatalmas közösségi térről beszélhetünk, amely teljesen otthonossá teszi az irodát a kollégák számára.

Emellett a minőségi anyaghasználatra és az impozáns színekre is nagy hangsúlyt fektettünk: egyfajta „wow” faktorra törekedtünk, vagyis, ha belépnek a dolgozók az új terekbe, akkor azt érezzék, hogy egy különleges helyszínen járnak. Így például a kollégák igényeinek megfelelően az indusztriális hangulatot egyesítettük organikus elemekkel, miközben nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy minél több növényt helyezzünk el a térben.

Az irodai környezet kialakításában es az ott használt anyagok kiválasztása során fontos szerepet szenteltünk a fenntarthatóságnak, a tréning szobák mennyezete újrahasznosított műanyag palackokból, a szőnyegek pedig a tengerekben hagyott halászhálókból készültek.

A tervezés fázisába es az irodakörnyezet koncepciójának véglegesítésébe az iroda leendő lakói, a munkavállalók is bevonásra kerültek, annak érdekében, hogy a munkavállalói igények minél szélesebb körben érvényesüljenek. Dolgozói fókuszcsoportokat alakítottunk, az uralkodó színvilág kiválasztásától, a terek elnevezéséig, sok különböző témában. Ezek során a munkavállalóknak lehetősége volt javaslatokat tenni, mely javaslatokat a különböző belsőépítészettel kapcsolatos döntések során figyelembe vettünk. Ennek is eredménye, hogy a dolgozói elégedettség a visszajelzések alapján, kiemelkedő, várakozáson felüli.

Az ExxonMobil irodaterületein egyedi, angol belsőépítészetek által megálmodott építészeti koncepció valósult meg, miközben a legfőbb építészeti elemek a közös területeken is megjelennek. A designban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú kollaborációs terek, megháromszorozva az előző irodában rendelkezésre álló hasonló területeket. A mai irodapiacon elterjedt, tevekénység alapú irodaszervezés remekül megvalósult, hiszen az egyterű irodarészeket olyan plusz helyiségek egészítik ki, mint a telefonkonferenciákra, belső egyeztetésekre alkalmas, connect seat vagy huddle room. Tárgyalók az adott szinten központilag is kialakításra kerültek, de sok helyen magonként is található 1-1 tárgyaló.

A nagy méretű informális együttműködésre és étkezésre létrehozott nyitott területek (Town Center es Pavilion) melyek minden szinten megtalálhatóak, további lehetőséget nyújtanak a csapatmunka és kollaboráció ösztönzésére. (Town Center) segítik a csapatmunkát. A földszinti auditórium területe különlegessége, hogy 250 fő befogadására is alkalmas, de a mobilfalak miatt jól szeparálható is ez a tér.
A kivitelezés során az ütemezés és a kivitelezési volumene, mérete okozta a legnagyobb kihívást. A kivitelezési idő a fit-out munka tekintetében kb. 1 év volt.

Főbb számok, amelyek érzékeltetik a méret miatti kihívásokat: gipszkarton fal: 16.000 m2, födém festése gépész és elektromos alapszereléssel: 18.000 m2, festés (fal + gipszkarton mennyezet): 35.000 m2, 14 fajta mennyezeti típus és 14 különböző típusú padlóburkolat 25.000 m2-en, üvegfal: 3.550 m2, 32 különböző, összesen több mint 4.000 db dekorelem, több mint 1.000 db fan-coil, 174.000 fm elektromos kábel, 166 különböző típusú és méretű összesen több mint 8000 db lámpa, több mint 150.000 fm IT kábel, 250 db kijelző, 25 db projektor.
Az iroda egyik különlegessége, hogy az egyterű irodarészekben a munkahelyek nem rendelkeznek fix IT végponttal, hanem wifi-n keresztül biztosított a szükséges adatkapcsolat. Az Exxon IT és a kivitelező csapat szoros együttműködése volt ennek egy fontos alappilére. A Wifi jelek erősségét folyamatosan, több fázisban ellenőrizték a kivitelezés során, és szükség esetén módosították, pontosították az ún. Wifi AP-k pozícióját.