Az Év Tanácsadó Cége

Colliers Magyarország

Cím: 1124, Budapest Csörsz u. 41.

Rövid bemutatkozás

A Colliers globális piacvezető vállalatként 63 országban van jelen, ahol 18 000 vállalkozó szellemű szakemberrel együttműködve dolgozik azon, hogy az ügyfeleknek szakértő, diverzifikált ingatlan- és befektetési tanácsadást nyújtson.

Éves szinten 4,6 milliárd dolláros bevétellel és 92 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal a Colliers maximalizálja az ingatlanokban és az ingatlanvagyonban rejlő lehetőségeket, felgyorsítva ezzel ügyfeleik, befektetőik és munkatársaik sikerét.

2022-ben a Colliers Magyarország elnyerte a Real Estate Awards Év Tranzakciója Díját, illetve Különdíját a Fiege GLP Sziget épületébe történő költözése, valamint az RTL Magyarország új székháza költözésének tranzakcióival. A Colliers mindkét tranzakcióban részt vett - a bérbeadási tárgyalások során az egyik tranzakcióban a bérbeadó GLP Szigetet, a másik tranzakcióban pedig a bérlő RTL Magyarországot képviselte.

Colliers számára az ESG fenntartható irányelv a magyar és nemzetközi piacon is egyaránt, ezzel pedig a cég egyik alapvető értéke.

A Colliers Magyarország a társadalmi szerepvállalás területén is komoly aktivitásokat folytat. Évek óta támogatja a Csodalámpa Alapítványt, ahol több gyermek álmának megvalósulásához járul hozzá, valamint a Nem adom fel! Alapítványt, amely támogatás keretein belül hozzájárul az azonos nevű kávézót teljes egészében önálló, saját és a társadalom jövőjéért tenni akaró fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkájához. Emellett aktív futói a Bátor Tábor jótékonysági eseményének, a Suhanj!6 jotékonysági futóversenynek, amely részvétellel a SUHANJ! Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet munkáját támogatja, akik a sérült és fogyatékossággal élő társainkat segítik, és több sportágban biztosítanak rendszeres edzéslehetőséget.

A társadalmi felelősségvállalás mellett a munkavállalói jól-létre is nagy hangsúlyt fektet. Az idei évben átalakult a központi Csörsz utcai irodai, amely megújulás középpontjában a funkcionalitás, az elegancia és a fenntarthatóság áll. Az innovatív megoldások között szerepel például a új konyhai mohafal, az ergonomikus székek, valamint a legmodernebb ivóvízgép, amely a fő vízhálózatból származó, fertőtlenített vizet biztosítja a munkavállalók számára.

Okok, amiért a díjra érdemes

A Colliers Magyarország 1992-es működése óta az egyik legsikeresebb üzleti évét zárta 2022-ben. 

Idén stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Access4you-val, ezáltal a Colliers épületminősítési portfóliójába a LEED, BREEAM és WELL minősítés mellett bekerült az Access4you minősítési rendszere is.

Üzletáganként elért sikerek 2022-ben, tömören:

*Ipari ingatlan:

Összesített 85 év tapasztalattal rendelkező 4 fős csapat nevéhez több, mint 600 sikeres ipari ingatlan tranzakciója köthető. A legutóbbi év során (2021. október 15. és 2022. október 15. között) a Colliers ipari ingatlan csapata 20.500 négyzetméter terület bérbeadásában működött közre, valamint 1.110.000 négyzetméter fejlesztési telek és 10.000 négyzetméter építmény értékesítésében vett részt, összesen 36,6 millió EUR értékben.

*Tőkepiaci üzletág:

A Colliers tőkepiaci üzletága kiemelten sikeresként zárja a 2022-es évet. Tanácsadó csapatunk 5 különböző tranzakció lezárásában működött közre Magyarországon, mellyel 25%-os részesedést ért el a befektetési ingatlanpiacon. Ez alapján a Colliers első helyen végzett a Magyarországon jelenlévő tanácsadó cégek között.

A Colliers szakemberei segítették az S-Immo AG-t 14 budapesti irodaház megvételében, amely tranzakció összértéke 480 millió eurót tett ki, és a bérbeadható terület 230 000 négyzetméter.

Összesítve, 2022-ben több, mint 600 millió eurónyi tranzakció lebonyolítását segítette a Colliers Magyarországon, több, mint 340 000 négyzetméter bérbeadható területtel.

*Occupier Services - Iroda bérbeadás:

A Colliers úttörő a munkatér tanácsadás, a változásmenedzsment, vagy a környezettudatos, zöld épület megoldások terén, valamint stratégiai partnere az ABSL-nek, az SSC és IT szektornak. 

2016-ban létrehozott Occupier Services üzletág a bérlőképviseleti szolgáltatásokon túl olyan integrált szolgáltatásokat nyújt, amelyek a tervezéstől a megvalósításig végigvezetik ügyfeleket minden lépésen az irodaterület kiválasztásától kezdve a szervezeti szempontok alapján történő, és üzleti célokat támogató kialakításon át a cég filozófiájához és munkatársaihoz illeszkedő megjelenéséig.

*Occupier Services - ESG Advisory Services:

A zöld épület tanácsadási részleg számos új építésű irodaház tervezése kapcsán működött közre, valamint a meglévő épületek fenntarthatósági minősítését is végzi.

2022-ben meghatározó projektek:

- Közreműködés abban, hogy a Pillar Irodaház LEED Gold tanúsítást szerezzen.

- A BudaPart GATE és CITY irodaházak sikeres LEED Gold minősítését követően tovább dolgoznak a DOWTOWN épület környezettudatos minősítésén is.

- Számos meglévő épület minősítését is segítik, például a Váci Greens D és Duna Tower irodaházak, valamint a Hegyvidék Üzletközpont is BREEAM In-Use Excellent minősítést szerzett.

- A Premier Outlet, melynek tavaly szintén a BREEAM minősítését végeztek, idén az Access4you tanúsítást is elnyerte segítségükkel.

*Értékbecslés:

2022-ben több, mint 140 db értékelés készült, 1,8 mrd EUR összesített értékben, valamint több, mint 3 000 db építés alatt álló lakás magában foglaló projekt értékelését végezte el a Colliers értékbecslő csapata. Több, mint 1 000 hektár ipari fejlesztési területet értékeltek, amelyeken olyan óriási FDI beruházások valósulnak majd meg, mint a CATL debreceni gyárának 7 milliárd EUR-s beruházása vagy a W-Scope 750 millió EUR-s beruházása Nyíregyházán.

Real Estate Management Services (REMS)
*Property Management:

A property management (PM) csapatunk 2022-ben több, mint 250.000 négyzetméter ingatlant területet menedzsel. A portfóliónk folyamatosan növekszik kiskereskedelmi, irodai és lakáscélú ingatlan szektorokban egyaránt. Idén a piacra új belépőként érkező Groupama Immobilier minket bízott meg az általa vásárolt ingatlanok ingatlankezelésével és facility menedzsmentjével.

A property management üzletágunk egyre több megbízónknak nyújt integrált facility management szolgáltatást is, ezáltal a az ingatlan teljeskörű kezelést biztosít a megszokott magas színvonalon.

*Project Management:

Teljes körű, műszaki tanácsadást biztosít a Colliers projekt menedzsment csapata. Egy projektet a tervezőasztaltól a megvalósításig irányítanak, legyen szó akár eseti, vagy teljes életcikluson át történő koordinációról.

Az idei év sikerei között kiemelendő, hogy Colliers REMS végezhette a British Telecom (BT) Európában legnagyobb UK kívüli irodájának a teljes project management munkáját, amit idén nyáron vett birtokba a BT az újonnan épült Budapest One irodaházban. 

Főbb ügyfelek, referenciák

A publikusan kommunikálhatók közül:

*Ipari ingatlan üzletág:

- Vecsés 65 ha fejlesztési telek eladás, vevő: WLP (nemzetközi fejlesztő), eladó: magánszemély
- Vecsés 35 ha fejlesztési telek eladás, vevő: VGP
Budapest XXII., 4,6 ha fejlesztési telek eladás, vevő: Faedra Group, eladó: Gienger

*Tőkepiaci üzletág:

Legnagyobb ügyleteink 2022-ben:

- R70 irodaház
- Európa Center Miskolc logisztikai park
- Akácliget Logisztikai Park
- Referenciáink között szerepel több nagyméretű portfolió ügylet, úgy mint: a Metro budapesti áruházai, a Flextronics magyarországi gyártóüzemei, az M7 Real Estate által értékesített 100.000 m2-es logisztikai portfolió vagy 56 db magyarországi Spar üzlet eladása.

*Occupier Services - Iroda bérbeadás:

Bérlőket tekintve, az idei évben is több bérlőt képviselünk, amelyek közül a legnagyobbak az elmúlt időszakból:

- British Telekom
- Loreal
- Givaudan
- RTL
- Agoda
- Nokia
- SAP
- Cofidis
- Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

*Occupier Services - ESG Advisory Services:

Főbb ügyfeleink 2022-ben:

- CPI
- GTC
- CA IMMO
- Property Market
- WING

*Értékbecslés:

Főbb ügyfeleink 2022-ben:

- S IMMO AG
- ERSTE Alap
- Biggeorge Property

Real Estate Management Services (REMS)

*Property management:

Főbb ügyfeleink 2022-ben:

- Despa
- Erste
- Codic
- Semilab
- Groupama Immobilier

*Project management:

2022-es főbb munkáink:

- BT - iroda kialakítás 8,500 m2 - Project Management szolgáltatás
- BASF - iroda kialakítás 1,200 m2 - Project Monitoring szolgáltatás
- Epredia Patológiai innovációs Inkubátor Kft - 600 m2- iroda kialakítás - Design and Build szolgáltatás
- Atrinova irodaház teljes homlokzat átalakítási munkák - Project Management munka
- Provident Pénzügyi Zrt. iroda kialakítás - 1,300 m2 - Project Monitoring szolgáltatás