Az Év Fejlesztő Cége

ATENOR

Cím: 1138, Budapest Váci út 121-127.

Rövid bemutatkozás

Az ATENOR közel 100 éves múltú, a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzett ingatlanfejlesztő vállalat és 30 éve aktív az ingatlanfejlesztő szektorban. Ez idő alatt végig transzparens tevékenységet folytatott és számos kiemelkedő volumenű fejlesztést valósított meg a most már 10 európai országban, amelyben jelen van – Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában, Magyarországon, Romániában és az Egyesült Királyságban.

Várostervezési szempontból is kiemelkedő ingatlanfejlesztéseinek köszönhetően a régió egyik legjelentősebb fenntartható fejlesztői közé emelkedett. Nemzetközi mivoltából adódóan egységes minőséget kíván képviselni minden piacon, ezért az ATENOR a BREEAM és WELL épülettanúsítványok elkötelezett híve. Célja nem csupán bérbe adható irodai terek létrehozása, hanem a városi látkép gazdagítása világszínvonalú, fenntartható épületekkel.

Az ATENOR 2008 óta van jelen Magyarországon, a hazai portfólió azóta jelentősen, mintegy 350 ezer négyzetméterre bővült, és a Váci Greens mellett olyan irodaház-fejlesztéseket is tartalmaz, mint az Aréna Business Campus, a Bécsi úti RoseVille irodaház, vagy a dél-budai alpiacon megvalósuló BakerStreet irodaprojekt. A cég 2021-ben bejelentette, hogy a lakóingatlan-fejlesztési piacra is beszáll: a XI. kerületben Lake11 néven 900 lakást tervez felépíteni, ahol 2022 szeptemberében sor került az alapkőletételre, miközben már az értékesítés is javában zajlik. Első magyarországi lakóingatlan projektjét gázkitettség nélkül, kizárólag geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel fejleszti az ATENOR.

2021-ben az ATENOR a CO2logic-kal együttműködve megszerezte a „Carbon Neutral” karbonsemlegességi tanúsítványt.

www.atenor.eu
www.vacigreens.hu
www.arenabusinesscampus.hu
www.roseville.hu
www.lake11.hu

Okok, amiért a díjra érdemes

Az ATENOR erős nemzetközi vállalati kultúrájának egyik pillére az emberközpontú tervezés, valamint ahogy azt jelmondata, az „Acting for Cities” is hirdeti, olyan ingatlan beruházások megvalósítása a cél, amelyek harmonizálnak a várossal, és nem utolsó sorban az ingatlant használó emberek kényelmét és jólétét szolgálják, ugyanakkor nagyon szigorú követelményeknek felelnek meg mind helyszín, gazdasági hatékonyság és környezetvédelmi szempontból. Az ATENOR minden épületének tervezésekor és kialakításakor a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a legkörnyezettudatosabb építési technológiákkal.

A hat épületes Váci Greens az ATENOR első magyar fejlesztése és zászlóshajó projektje, valamint az egyik legnagyobb és legsikeresebb irodafejlesztés Magyarországon a maga 123.000 m2-nyi, „A+” kategóriás irodaterületével. Az irodapark elsőként nyerte el a BREEAM „Excellent” minősítést 2011-ben, mellyel azóta összes épülete büszkélkedhet. Továbbá az ATENOR az első fejlesztő, aki 2019 nyarán bejelentette, hogy épületeit az Access4you által létrehozott speciális igénnyel élő személyekre szabott kritériumok szerint tervezi, így már a tervezés során nagy figyelem irányult ezen elvek betartására a Váci Greens két utolsó épülete (E és F), a RoseVille és a BakerStreet tekintetében.

A Váci Greens sikertörténetét követően az ATENOR 2018 tavaszán indította el a Hungária körúti Aréna Business Campus 72.000 m2-es, „A+” kategóriás, környezettudatos megaprojektjét, mellyel tovább erősítette magyarországi jelenlétét. A négy épületből álló irodapark minden épülete nagy, egybefüggő és hatékony irodaterületeket kínál, és egy óriási közösségi parkkal hoz megújulást a környék életében. A projekt első, A épülete 2020 májusában került átadásra, mely a Váci Greens épületeihez hasonlóan szintén BREEAM „Excellent” minősítéssel, valamint Access4You aranyfokozattal rendelkezik. A második, B épület szerkezetépítési munkálatai már befejeződtek, és 2023-ban kerül átadásra.

2020-ban az ATENOR a 3 épületének befejezése és átadása mellett folytatta két legújabb projektjének fejlesztését – az exkluzív, 15.500 m2-es Bécsi úti RoseVille irodaházat, melynek átadása szintén 2023-ban esedékes, és a 42.000 m2-es BakerStreet irodakomplexumot a Szerémi és Hengermalon út kereszteződésénél, melynek az első fázisára már előbérleti szerződéssel rendelkezik.

Az ATENOR amellett, hogy törekszik a zöld és akadálymentes épületek fejlesztésére, különös hangsúlyt fektet egyéb környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalási tevékenységekre is. Az „Acting for the Future” programjának kereteiben 2020 fát ültetett el 2020-ban, 2021-et 2021-ben és 2022 darabot 2022-ben mindazon 10 európai országban, ahol jelen van. Ez a kezdeményezés pragmatikus módon fejezi ki az ATENOR elkötelezettségét a városok és a fenntartható jövő iránt – részben ezáltal szeretné felvenni a harcot a klímaváltozás ellen, javítani a levegő minőséget és hozzájárulni Európa őshonos erdeinek visszaállításához.

Az ATENOR társadalmi felelősségvállalás programjának keretein belül, a művészeteket is támogatva, korábban Budapesten rendezte meg az „Art for Cities" utazókiállítását is, mely a street arton keresztül nyújt betekintést azon városok életébe, ahol az ATENOR jelen van.

Társadalmi elkötelezettségének további erősítése érdekében az ATENOR decemberben elindította az „Acting for People” kezdeményezést is, melynek keretén belül a hátrányos helyzetű embereket támogatja. Ez különböző jótékonysági szervezetekkel való összefogásban valósul meg, melyek többek közt az ünnepek alatt történő ételosztásban segítenek.

2022 októberében a fejlesztő megszerezte a maximálisan elérhető 5 csillagot, ezzel kivívva magának a nemzetközi GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) ’Regional Listed Sector Leader Europe’ és a ’Global Listed Sector Leader’ pozícióit, melyet a tanúsító szervezet az ingatlanpiaci szereplők ESG szerepvállalásának vizsgálatával ítél meg.

Főbb ügyfelek, referenciák

E.ON, Veeva Systems, Heineken, Berlin Chemie/A. Menarini, Emerson Process Management, GE, Sykes, Enterprise Group, SUEZ, BNP Paribas, Givaudan, Accenture, Unilever, ATOS, AON, FORD, Sanofi, Intrum, Bonduelle, NN, Mazars, Cargill