Az Év Irodája

A Park Átrium megújulása

Cím: 1068, Budapest Dózsa György út 84/B
Átadás éve: 2021 Q3
Kialakított terület mérete: 23400 m²
Üzemeltetés
Horizon Development

Rövid bemutatkozás

A Park Átrium Irodaház 2004-es átadása óta ikonikus épülete a Dózsa György útnak. Közösségi tereinek teljes funkcionális és esztétikai megújulásával a Városliget közvetlen szomszédságában található, kortárs műalkotásként is elismert épület életében új korszak kezdődött, kiszolgálva ezzel a prémium bérlői kör minden igényét, egyúttal jelentősen növelve az A-kategóriás irodaház vonzerejét.
Erik van Egeraat holland építésszel történő közös gondolkodás eredményeképpen, tiszteletben tartva, mégis megújítva az eredeti építészeti koncepció szemléletét a Park Átrium Irodaház teljesen átalakult a DVM group belsőépítész és kivitelező csapatának segítségével.
A külső homlokzat és a belső publikus terek szerves egységet alkotnak, a homlokzati design szinte folytatólagosan megjelenik a beltér kialakításában. Az irodaház eredetileg két külön megközelíthető lobby-val rendelkezett, melyek külön átrium térben helyezkedtek el. Ezek a terek idővel üressé, „alulhasznosítottá” váltak, szinte átmeneti terekké alakultak át. A két önálló lobby átszervezésével egy összevont tér készült, így felszabadultak az átrium terek és az üzemeltetés is hatékonyabb. A földszinten működő szintén kissé elavult konferencia termek átalakítása, felfrissítése immár kiszolgálja a XXI. század igényeit.
Elsődleges feladat volt az eredeti design - üveg, acél, kő és hideg színek - rideg anyaghasználatának feloldása belsőépítészetileg: melegebb tónusú színek és természetes anyagok alkalmazásával, a belső terek világosabbá tétele a felületek színével és világítással, valamint a természet „beengedése” beltéri növények telepítésével.

Okok, amiért a díjra érdemes

A kürtő-szerű átrium falak belső üveghomlokzatként működnek, mely az épület szerves részét képzik. Ezt a kötöttséget felhasználva - abból előnyt kovácsolva – a terek hangulatán egy meghatározó látványelemmel, a több szintről lógatott lámpa-csoport installációval sikerült lágyítani.
A földszinti konferencia termek átszervezésével egy nagyobb (80 fős) és egy kisebb (35 fős) konferencia terem jött létre, több kis tárgyalóhelyiséggel, amelyek a mai akusztikai követelményeknek eleget tesznek, korszerű audiovizuális technikával felszereltek, így mind a ház bérlői, mind külső használók számára bérbe adható, jobban hasznosítható.
A lobby-ba és a közös használatú terekben co-working asztalok és kényelmes „otthonos” bútorzattal kialakított várakozó terek készültek, ezáltal létrejött a földszint közös használatú tereinek élettel teli kapcsolata, ahol jó időt tölteni, bevonzza az embereket.
A belsőépítészeti tervezés során irányelv volt a ház egyedi tört-geometriájának folytatás, a formai illeszkedés. Az új lobby mennyezete és a recepciós tér kialakítása is ezt az elvet követi: folytatja a ház sziklaszerű homlokzati „töredezettségét”, átveszi annak tektonikus struktúráját, belső térbe való átfordulása anyaghasználatában igazodik az új atmoszférához. A belső térben meghatározók a világos felületek, természetes anyagok használata: bézs árnyalatú márvány burkolat, pasztel színösszetételű kárpitok, tölgy felületű beépített bútorok, mozgáskorlátozottak számára is fogadóképes recepciós desk segítik a „cosy” atmoszféra megteremtését.

A belső kert átalakítása során a tervezési szempontok szinte megegyeztek a lobby átalakítása alatt megfogalmazottakkal: újra vonzóvá tenni az ott dolgozók és a külső látogatók számára. Ez olyan tájépítészeti eszközökkel történt meg, mint: kültéri munkaállomások telepítése, a dohányzó területek jobb definiálása, aktív sporteszközök telepítése, színek használata a kültéri bútorzatban és térburkolatokon, valamint a növényzeti állomány frissítése. Tiszteletben tartja az eredeti designt, amely elválaszthatatlan része a ház koncepciójának, azzal összhangban született meg a frissebb megjelenés.

Az eredeti Egeraat szerkezet megbontása számos új az épület életében eddig ismeretlen funkció megálmodását tette lehetővé. Az egyik ilyen funkció egy kávézó és közösségi tér kialakítása. A belsőépítészeti koncepció az épített beton környezet és természet közötti egyensúlyt hivatott megtalálni, mindezt oly módon teszi, hogy az alapépület karakteres formanyelvét nem bántja, hanem abba természetes módon belesimulva, melegebb, emberközelibb belsőt hív életre.
Elsősorban kávézó, ahol a reggeli-déli időszakban finom pékárú és minőségi kávé elfogyasztását teszi lehetővé. A „PLUG IN TO NATURE. RECHARGE. REFRESH.” hívószavak nem csak a térrendezési funkciókat, hanem a belsőépítészeti megjelenést is meghatározzák. A reggeli órákban a gyors és kényelmes kávéfogyasztást a bejárathoz közeli, elegáns ülőbútorokon lehet megtenni, a napközbeni felfrissülésre pedig kényelmes soft seating részek kerültek kialakításra. Itt a mindennapi munka zajától elvonulva, egy növényekkel gazdagon körbevett pihentető környezetben csodálható meg a szemközti Városliget. Nagy méretű, tárgyalóasztalos elrendezés biztosítja a lazább, informális megbeszélések lehetőségét a co-working sarokban. Az anyagok, felületek és visszafogott formák mind a biofília nevében álltak össze egy egységgé. A natúr fa lamellás bútorzat és hátfal, a mobilia és a növényzet életvidám zöldjei természetközeliséget és pihentető atmoszférát eredményeznek.
A megújulás jegyében a kávézóval együtt a földszinti étterem is átalakult, megegyező arculattal, letisztult belsővel. Az étterem ebédidőben és a délutáni órákban kínálja a finom fogásokat, elsősorban menza jelleggel az épületben dolgozók számára. A kreatív koncepció „Urban Jungle” névre hallgat és a kávézó folytatásaként formavilágban és az anyagok terén ugyanazt a meleg fa lamellás belsőt képviseli, egy színesebb, vidámabb bútorcsaláddal kiegészülve. A lamellás design ez esetben nem csak falburkolatként, hanem térelválasztóként is megjelenik, a kiszolgáló terület és a vendégtér vizuális és fizikai elszeparálásaként. A homlokzati oldalra egy nagy méretű növényinstalláció került, amely a mennyezetről belógva izgalmas látványt nyújt a bent étkezőknek és az utca emberének egyaránt.