Az Év Közösségi Irodája

Kastner Kommunity

Cím: 1081, Budapest II. János Pál pápa tér 8.
Ingatlan mérete: 260 m²
Bérlő cég: Kastner Budapest Kft., kreatív szakma szabadúszói, grafikusok, filmesek, reklámszakmai szakemberek.
Bérlők száma: 300
Világítástechnika
3F Projekt
Világítástechnika
Solinfo
Tervezés / belsőépítészet
Bársony Építész Stúdió
Tervezés / belsőépítészet
Eichinger Gyöngyi
Irodabútor
Basic Collection
Irodabútor
Fabrika
Irodabútor
Möbelkunst
Irodaszőnyeg, padló
Decor Floor
Irodaszőnyeg, padló
Rofort Home
Mobil és üvegfalak
Glass Work
Üzemeltetés
Kastner Budapest Kft.
Marketing ügynökség
Kastner Budapest Kft.
Növénydekoráció
Lelkes Kertész
Design & Build
Nuut Workshop

Rövid bemutatkozás

A Kastner Kommunity Budapest egyik legújabb találkozóhelye: kávézó, munka- és közösségi tér, galéria a nyolcadik kerület szívében, mely a II. János Pál pápa téren, a metró kijárattal szemben található. A nagy kirakattal rendelkező intézmény új, világos és nyitott tereivel, fiatal, kreatív közösségével és rendszeres programjaival új színt hozott a környékre.

A Kommunity-t a Kastner Budapest reklámügynökség hívta életre. A projekt célja, amellett, hogy az ügynökség új otthona, hogy teret adjon a kreativitásnak és a kollaborációnak: közös alkotóterébe szívesen látja azokat a kreatív szakembereket, akik hisznek az együttműködés erejében, és a kreatív energiák szabad áramlásában. A Kastner Kommunity elsősorban a reklámszakmának szól, de nyitva áll minden kreatív alkozó előtt: missziója, hogy feszegesse a szakma határait, és lebontsa a klasszikus ügynökségi falakat minden értelemben. A szabadúszó alkotók itt inspiráló közegben dolgozhatnak vagy találhatnak együttműködő partnereket: grafikusok, szövegírók, filmes, social médiás, webes és egyéb vizuális ágak szakértői szívesen járnak vissza ide, hogy a home office magányából kitörve hasonló érdeklődési körű emberekhez kapcsolódjanak.

A Kommunity ötlete már jóval a megvalósítás és a világjárvány előtt megszületett: Tóth Andrea kreatív igazgató régóta dédelgetett álma vált valóra, amikor az ügynökség atipikus módon egy nyitott térbe, egy, az utcáról is jól belátható és könnyedén megközelíthető nagy üvegportálos helyiségbe költözött. 2019-ben fogalmazódott meg ez a nyitott ügynökségi koncepció, amely nagyban támogatja a Kastner márka építését mind az ügyfélkör mind pedig munkaadói oldalról.
Az építészeti tervezés már a helyszín kiválasztásával kezdődött és a Bársony István építészmérnök által vezetett stúdió támogatásával történt. A funkcionális térkialakítást és térkapcsolatok létrejöttét követően a belső terek részleteit, hangulatát Eichinger Gyöngyi öntötte végső formába.

A tervezéskor fontos volt az épület architektúrája, az előzőleg itt lévő funkció – a legendás Mézes Mackó cukrászda egyik kirendeltsége – és a hely céljának figyelembevétele. Mindez egyértelműsítette, hogy nem egy iroda berendezése a cél egy ott megszokott hangulattal, sokkal inkább egy olyan tér kialakítása, ami otthonos, ahol nemcsak az érzi jól magát, aki beül egy kávéra, de az is, aki nap, mint nap ide jár dolgozni. A vendég akármerre néz valami újat lát, újat tud befogadni, legyen az a galériafalon függesztett kép, vagy a könyvespolcra helyezett aktuális design magazin. A hely úgy inspirál, hogy az semmiképpen se legyen nyomasztóan sok, inkább finom lendületet ad az új ötletekhez.

A betérők hangulatuktól függően választhatnak, a közösségi tér melyik zónáját veszik birtokba. A kávézó biztosítja az instant felfrissülést és ez a pezsdítő beszélgetések helyszíne, minden innen indul. A földszinti tágas és kényelmes központi tér ideális közös együttműködésekhez vagy lazább egyéni munkához. Az emeleti munkatér, csendsarok és tárgyaló pedig megadják a profi hátteret a legfontosabb személyes vagy online találkozókhoz.
A közösségi tér rendszeres tematikus programjaival, pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, workshopokkal és művészeti eseményekkel biztosítja a folyamatos nyüzsgést és a közösségépítést. A szakmán belüli mély beágyazottságot a Kommunity szakmai programjai biztosítják.

A helyszín otthont ad az Art Kornernek is, mely kiváló kommunikációs szakmabeli alkotóknak ad lehetőséget, hogy művészeti projektjeiket bemutathassák. A műveszti projekt célja párbeszéd kezdeményezése a különböző képzőművészeti ágak valamint az alkalmazott grafika és egyéb vizuális művészeti ágak képviselői között.

Okok, amiért a díjra érdemes

FENNTARTHATÓSÁG – régiből újat, épített örökségünk megőrzése, elhanyagolt, kevésbé elegáns városrész újrapozicionálása

Maga a helyszín is lényeges eleme annak a küldetésnek, amit a Kastner célul tűzött ki. Egy olyan vibráló, feltörekvő lokációt kerestek, ahol sok kreatív fiatal találja meg ma Budapesten a számára elérhető és komfortos, inspiráló környezetet. A VIII. kerület Népszínház negyede eklektikus építészetével tökéletes választásnak bizonyult. Az ikonikus toronyház fizikailag is egy kiemelkedő épület és ráadásul egyik legvagányabb képviselője a hatvanas évek brutalista építészetének. A beruházó célja volt az elhanyagolt állapotú üzlethelyiség újjáépítésével és funkcióival a környék fejlődésének motorjává válni. Az épület 1965-ös tervezésekor eredetileg is vendéglátóhelyet terveztek ide, majd egy ideig itt működött a kor népszerű Mézes Mackó cukrászda-láncának egyik kirendeltsége. A projekttel a tér és az épület is visszakapta az eredetileg ide tervezett funkciót és ismét az itt lakókat és a helyi közösségeket is szolgáló létesítmény jött létre - 2021 igényeire szabva. A régi értékek megőrzése a bútorok kiválasztásánál is kézzel fogható, hiszen a térben elhelyezett és beépített bútorok jó része vintage, újrahasznosított vagy valódi fából készült egyedi darab. A gépészeti kialakításnál az épület eredeti adottságait figyelembe véve történt a korszerűsítés: az energiatakarékos házközponti fűtést megtartva került kiépítésre a hűtő-fűtő légcserélő, az üzlet szellőző-rendszerét és elektromos hálózatát pedig a korábbi étellift aknában alakították ki.

BELSŐÉPÍTÉSZETI ÖSSZHANG – építészeti koncepció, belsőépítészeti kialakítás, finom reflexió az eredeti funkciókra és működésre

A tervezés hangsúlyos része volt, hogy az épület karaktere a belső terekben és az arculatban is érződjön. A tér központi eleme a kávézó, mely a bejárattal szemben került kialakításra, hogy egyfajta fogadópultként is működhessen, és rögtön személyes kapcsolat alakuljon ki a látogatók és a hely között. A fogadó szinten flexibilisen alakítható tereket, megoldásokat találtunk ki. Így jött létre a kirakat-pódium, az épített , lépcső ücsörgő, az úgynevezett könyvtársarok, mely tárgyalóként is működhet. A földszinti tér kevésbé integráns végében egy kiállításokat befogadó térrészt hagytunk szabadon. Az egyes térrészeket, a szabadon berendezhető mobil központi tér kapcsolja össze. A jellegzetes, kirakat előtt lebegő lépcsősor köti össze a galériát fizikailag és vizuálisan is. Ennek az orsóterében sikerült egy telefonfülkét is kialakítani. A galéria nyitott részén kapott helyett a közösségi iroda elvonulósabb része, valamint egy üvegezett tárgyaló. A korláthoz igazított pult, vonzó és látványos hely a hosszabb munkának, hiszen innen nem csak az alsó tér tárul fel, de az egész II. János Pál pápa tér és annak élete is tökéletes lehetőséget nyújt a merengésre. A galéria belső, védettebb, de nyitottan hagyott zónájában lelt otthonra a Kastner csapata.

A színek, a bútorok és felületek kiválasztásában nagy szerepet játszott a 60-as évek világa, amikor maga az épület megszületett. Innen származik a galérián lévő korlát ívelt, fém pálcás kialakítása, valamint a kiválasztott bútorok formavilága. A galérián eredetileg is megjelenő drótüveg visszaköszön a lépcső korlátjában, az irodai térelválasztóban és az italtartó polc hátfalaként. Az épület homlokzatának szabályossága megjelenik például a bárpult üvegtégla berakásában, vagy a galérián lévő tárgyaló falburkolatában. A fa felületek, a kék szín, a bárpult felé belógó lámpatestek formavilága, a bárasztalok pozíciója, a korábban itt működő cukrászda hangulatát idézik. A kék szín a Kastner elsődleges arculati színe, mely megjelenik a falakon és a bútorok kárpitjaiban. Kiegészítő színként a terrakotta jelenik meg. Mindvégig fontos volt, hogy a park felé való kilátás ne sérüljön. Ezért áttört a korlát és függesztékként a vékony körszelvényből hajlított nagy lámpatestekre esett a választás. A kint és bent érzés fokozására került például a szélfogó tetejére a növénysziget valamint sok zöld növény a térbe, a park egyfajta folytatásaként a belső térben.

HIBRID MUNKAHELY - HÉTKÖZNAPOK ÚJ LENDÜLETTEL – rugalmas, funkcionális tér, mely jól alakítható az ügynökség aktuális méretéhez, létszámához és a kiszolgált ügyfelek igényeihez is igazodva.

A megváltozott munka világára reflektál, minden funkció úgy lett kialakítva, hogy a jövőt szolgálja – egy munkahely ma már a közösségépítésről és értékteremtésről kell, hogy szóljon. A beruházó elképzelése szerint ilyen ma egy modern reklámügynökség.

Röviden: önazonos, a szakmának szól, közösséget épít, értéket teremt, művészetet támogat.

Beruházó és üzemeltető: Kastner Budapest Kft.
Kreatív Igazgató és ügyvezető: Tóth Andrea
Koncepció és projekt management: Járadi Judit
Art Director: Tánczos Korinna

Press:
https://hypeandhyper.com/rock-and-roll-kreativ-a-nyolcadik-keruletben-kastner-kommunity/

Szolgáltatások

Kávézó
Közösségi Iroda
Tárgyaló
Rendezvénytér
Szakmai workshopok
Közösségi események
Művészeti galéria