Az Év Irodája

Emerson

Cím: 1087, Budapest Hungária Krt. 30
Átadás éve: 2020 Q3
Kialakított terület mérete: 1200 m²
Irodában dolgozók száma: 120
Bérlő cég: Emerson
Tervezés / belsőépítészet
Arkitektor
Bérlő
Emerson Process Management Kft.

Rövid bemutatkozás

Az Emerson vezető helyet tölt be a méréstechnika, analitika, szabályozás-technika, automatizálás, szervizszolgáltatás és a folyamatirányítási rendszerek területén egyaránt. A létszám, illetve a szolgáltatások bővülésével mára nem csak egyedi termékek szállításában, hanem komplett projektek megvalósításában is kivívta piacvezető szerepét.

A költözés egyik fontos célja volt az általános területoptimalizálás mellett a különböző divíziók (Back office, Sales és Operation) egymással való kommunikációjának hatékonyabbá tétele, mivel korábban gyakorlatilag egymástól függetlenül, önálló egységként, különböző szinteken dolgoztak elkülönülve. Ezek az egységek (összesen 120 munkaállomás) mostantól egy szinten összehangoltan, kényelmesen tudnak elhelyezkedni a közel 1200m2-es irodaterületen az Aréna Business Campus már átadott épületszárnyának 7. emeletén.

A tervezett alaprajzi elrendezés, az egyszintes kialakítás, a körbejárhatóság nagy mértékben hozzájárul a munkatársak mindennapi találkozásaihoz, nem csak az irodák elhelyezkedésének racionalizálásával, de a közösségi terek könnyebb elérhetőségével is.
A korábbi szigorúan cellás elrendezést felváltotta a részben egyterű kialakítás, amit a tervezés folyamán némileg erezhető bizonytalanság után kifejezetten megkedveltek az ott dolgozó munkatársak.

A megnövekedett igényeket az iroda területén sok helyen, a különböző részlegek szükségleteihez igazított létszámú, változatos méretű tárgyalók szolgálják, ahol lehetőség van a kisebb 3-4 fős egyeztetésektől az akár ötven fős konferenciák megtartására is.
A pihenés és rekreáció szerepe is fontos szempont egy ekkora iroda életében, amit ez erre a célra kijelölt területeken kívül a hatalmas terasz is szolgál, így a nyári időszakban akár teljesértékű rendezvények megtartására is lehetőség nyílik.

A nagyméretű konyha, étkező, kávézó közösségformáló szerepéhez a központi elhelyezkedése is hozzájárul. Az étkezőben külön konyha és kávézóbútor készült differenciált magasságú ülőbútorokkal, lehetővé téve egy gyors kávézást, egy rövid egyeztetést, de egy kényelmesebben elfogyasztott ebédet is. Az étkező elválasztó falába beépített módon kapott helyet a postázó-levelező bútor, ami így mindenki számára könnyen megközelíthető helyre került.
A konferencia teremhez egy catering számára leválasztható terület kapcsolódik, így adott esetben a rendezvényen résztvevők az ott dolgozók megzavarása nélkül tudnak a szünetben pihenni, illetve fogyasztani. Ennek a funkciónak a része egy diszkréten bútorba rejtett teakonyha.

Okok, amiért a díjra érdemes

A helyszín keresése során kiemelt szerepe volt annak, hogy az irodaház Breeam Excellent minősítéssel rendelkezik. Ennek keretében többek között a víztakarékosságra, a szürke víz használatra, és az energiatakarékosságra is kiemelt figyelem irányul, de az iroda kialakítása során is nagy figyelmet kapott például a szelektív hulladékgyűjtő pontok kialakítása, és a nyomtatási rendszer optimalizálása a papírhasználat minimalizálása érdekében.

Az iroda belsőépítészeti design koncepciójának kitalálásakor is több szempontot kellett figyelembe venni. Egyszerre volt cél az Emerson piacon betöltött szerepének kommunikálása a külsős látogatók felé, illetve az ott dolgozók megbecsülésének eszköze.
Design tekintetében ez egy letisztult, az Emerson arculatához igazodó, visszafogott, mégis hangsúlyos irányt jelent, ami olyan módon teremt otthonos, barátságos munkakörülményeket, hogy ott dolgozó kollégák úgy érezzék, az új iroda minden eleme az ő igényeiknek megfelelő odafigyeléssel, nekik készült. Éppen ezért fontos szempont volt, hogy ugyan különböző arányban, de a nagy bérleményi terület ellenére mindenhol érzékelhető módon megjelenjen a koncepció. Ennek egyik mindenhol visszaköszönő eleme a különböző árnyalatú és színű szövet mintázatú padlószőnyeg, ami a nagy méretű, teljes belmagasságú üvegfalakkal és a nyílászárókkal egységes alapot biztosítanak a tervezett formavilágnak.
Az egységes szín és anyaghasználat, a lamellázott faburkolatok, az enyhén indusztriális mintázatú tapéták, a stílusukban koherens, de formailag különböző whiteboard-ok, a tereket összefűző padlószőnyeg mintázatok, az egyedi bútorok tömbszerűsége és a rengeteg növény egy kifejezetten otthonos, barátságos, mégis racionális egységet alkotnak.