Az Év Tranzakciója

Siemens-evosoft székház és Ericsson House

Cím: 1117, Budapest Magyar tudósok körútja 11.
Átadás éve: 2021 Q2
Ingatlan mérete: 44500 m²
Ingatlanbefektetés
GTC Magyarország Zrt.
Ingatlantulajdonos
GTC Magyarország Zrt.
Ingatlanfejlesztő
WING Zrt.

Rövid bemutatkozás

Mindkét épület egy-egy jelentős, a kutatás-fejlesztési tevékenységben élen járó multinacionális társaság magyarországi központja. A székházak az elérhető legmagasabb műszaki tartalommal, fenntartható megoldásokkal épültek pár év eltéréssel, melyeket a megszerzett LEED Gold környezettudatos minősítés is megerősít. A két épület nemcsak funkciójában, de homlokzatkialakítását tekintve is harmonikus egységet alkot.

Az Infopark-fejlesztés utolsó Duna-parti területének beépítési lehetőségét a WING Zrt. szerezte meg, amely – az egyetemek közelsége és a bérlő igényei alapján – célul tűzte ki a kutatás-fejlesztési tevékenységet is kiszolgáló irodaházak fejlesztését ebben az egyedi lokációban. A beruházás első ütemeként az Ericsson új székháza készült el a telket középen kettéosztó passzázs északi oldalán, majd a déli részen a Siemens-evosoft székházat építették meg.

Az evosoft új székházának földszintjén kiszolgáló-, szolgáltató- és háttérfunkciókat ellátó egységeket, az emeleteken laborokat és irodákat hoztak létre. Az 5. emeleten az irodákból megközelíthető, járható zöldtetők és teraszok hangsúlyozzák, hogy a létesítmény környezetbarát. A dunai panorámás keleti oldalon kapott helyet az irodaház dolgozóit kiszolgáló 720 négyzetméteres étterem, a konferenciaterem, míg a nyugati oldalon további irodákat alakítottak ki. A négyszintes mélygarázsban összesen 520 gépkocsi parkolhat, továbbá a pinceszintekhez kapcsolódik egy 1900 négyzetméteres raktárhelyiség is.
Az Ericsson Ház egy csúcsmodern székház és kutatás-fejlesztési központ, melyet az Ericsson igényeire szabtak. Az irodaterülettel, közösségi terekkel, étteremmel, kávézóval, konferenciatermekkel együtt létrehozott szellemi bázison találhatók a hazai Ericsson K+F központjának fejlesztő laboratóriumai, valamint a cég budapesti technológiai inkubátorháza, az Ericsson One/Garázs is. Az Ericsson Ház fő meghatározó eleme a nyitottság. Ez a szellemiség jelenik meg az építészeti alapkoncepcióban és az iroda napi működésében is: a kis létszámú és a nagyobb befogadóképességű társas terek, a gyors kommunikációra, interakcióra alkalmas minitárgyalók, az intenzív kooperációt elősegítő, kevés bútort tartalmazó tágas, úgynevezett „scrum” szobák, valamint konferencia központ támogatja a kollaboráció lehetőségét a szakmabeliekkel, a diákokkal. A belső és külső zöldteraszok, feltöltődést, kikapcsolódást elősegítő rekreációs centrum, valamint biciklitárolók, öltözők, zuhanyzók szolgálják a dolgozókat.
Tereiben az Ericsson a különböző csoportokkal (HR-, kutatók, ergonómiai szakemberek) közösen hosszú évek alatt fejlesztett holisztikus Ericsson Workplace Design koncepciója jelenik meg szerves egységben, mégis egyedi minőségben, a magyar igényekre szabva.

Az irodai környezet átalakítható térelosztású, részben fix, részben változtatható íróasztalokkal berendezett. Az iroda falainak egy része is a kreativitást segíti: lehet rajzolni rájuk, lemoshatók és újraírhatók. A földszinti One/Garázs inkubátorközpontban szintén az igényeknek megfelelően alakítható a munkatér: minden mozgatható és változtatható, sőt forrasztani, vágni és szerelni is lehet.

Az épületek elhelyezkedése nagyon kedvező. A világos, tágas és rugalmas munkakörnyezet előnye a közeli Duna-part és az egyetemi campus sok zöld felülettel és kerékpárutakkal. Az irodák autóval és közösségi közlekedéssel (1-es vagy a 4-es, 6-os villamossal, a 153-as és a 103-as busszal vagy BKK-hajójárattal) egyaránt jól megközelíthetők. A parkosított zöldkörnyezetben elérhető szolgáltatások sportolásra, pihenésre és aktív kikapcsolódásra is alkalmasak, rendelkezésre állnak éttermek, kávézók, ATM, autómosó, tisztító, posta, illetve sétatávolságra elérhető a Tüskecsarnok, a Kopaszi-gát és az egyetemi campus.

Okok, amiért a díjra érdemes

A GTC Magyarországnak kiemelt célja, hogy olyan fejlesztéseket valósítson meg és olyan ingatlanokat vásároljon, amelyek jövőbemutató példaként szolgálnak környezettudatosságukkal és természetes módon beilleszkednek a környezetükbe. A vállalat épületei nemcsak a közvetlen környezetükre hatnak, hanem egy egész városrészre is. A GTC Magyarország Zrt. az Ericsson és a Siemens-evosoft székházának megvásárlásával tovább erősíti elkötelezettségét a közép- és kelet-európai régióban a környezettudatos épületek mellett. Az akvizíció részben saját, részben banki finanszírozással, valamint 2020 és 2021-es zöldrészvények kibocsátásával valósult meg. Fontos kiemelni, hogy ez a tranzakció jól reprezentálja a GTC 2021-es expanziós évét, amelyben a piac egyik legaktívabb szereplőjeként több szegmensben is részt vett: Budapesten új és régebbi irodaházak (Váci Greens D, V188 irodaház), kisebb bevásárlóközpont (Hegyvidék) és vidéki ingatlan (Debrecen Offices) is a portfóliójába került.
A tranzakciós folyamat egyediségét az alábbi részletek támasztják alá: ingatlanportfolió társasági részesedésként történő eladását a banki finanszírozás átvételével és annak a vevő személyére történő szabással mintegy 3 hónapon belül sikerült a feleknek letárgyalnia és zárnia is.
A tranzakcióban részt vevő csapatok kreativitását bizonyítja, hogy mindez a lezárásokkal nehezített Covid-világjárvány időszakában zajlott.
A megvásárolt épületek műszaki színvonala és egyedi jellemzői (a kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató személyre szabott labor) mellett szintén fontos szempont egy kereskedelmi ingatlanpiaci tranzakció esetében a tranzakció nagyságrendje: a vevő mintegy 160 millió euróért vásárolta meg az ingatlanportfoliót, mely árazás alapján a tranzakció hozama nagyságrendileg 5,6%, mely irányadó prime irodapiaci árazást jelentett a COVID időszakban és nagyságrendjében is jelentős volt a 2021-es ingatlanpiacon.
A WING fejlesztésében megvalósult Siemens-evosoft és Ericsson székház világszínvonalú épületegyüttese hozzájárult a Duna-part és a főváros arculatának formálásához. Felszerelésükhöz a legmodernebb technológiákat használták, környezetbarát és energiatakarékos megoldásokkal épült a LEED Gold környezettudatossági védjegy kritériumai alapján. A két épület a XXI. század innovációs szellemiségét, a technológia-tér-struktúra szerves egységét tükrözi Budapest egyik legszebb helyszínén, a Duna mentén.
Az Ericsson belső kialakításában alapvető szempont volt a skandináv egyszerűség: a csúcsminőségű, hosszú távra tervezett bútorok és a szerény, levegős belsőépítészeti arculat. Ez a letisztultság reflektál a high-tech eszközökkel dolgozó, jövőbe mutató technológiákkal foglalkozó cég mindennapjaira.
Mindkét épület emberléptékű és emberközpontú világos kialakításával biztosítja a csúcsminőséget, terei a kreatív munkavégzést és együttműködést támogatják. Lehetőséget teremtenek arra, hogy rugalmasan reagáljanak a technológiai fejlődés gyors változásaira, mégis az egyszerűsítésre, az értékekre, a minőségre, a környezettudatosságra és a hosszú távú gondolkodásra fókuszálnak.

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!