thyssenkrupp közösségi terei

Cím: 1117, Budapest Budafoki út 56
Ingatlan mérete: 16000 m²
Bérlő cég: thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.
Bérlők száma: 1100
Irodaszőnyeg, padló
Decor Floor Kft.
Kivitelezés / Fitout
FITOUT Zrt
Tervezés / belsőépítészet
MádiLáncos Studió
Bérlő
thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

Rövid bemutatkozás

Thyssenkrupp: a speciális mérnöki igényekhez alakított különleges közösségi terek

Stresszes feladat a tervezők és a kivitelezők számára, ha a világ élvonalába tartozó hardverekkel és szoftverekkel rendszeresen kísérletező kreatív mérnökcsapat nem mindennapi igényei alapján kell közösségi tereket kialakítani. A thyssenkrupp budapesti E/E fejlesztőközpontjának új közösségi terei nem csupán a mindennapi fejlesztőmunka és az agilis projektmenedzsment ellátását támogató területek, hanem a kreativitás és a precíz mérnöki csapatmunka finom ökoszisztémájának és kapcsolati rendszerének alapinfrastruktúrája.
A német thyssenkrupp 1999-ben 3 magyar mérnökkel fogott a járművek fogyasztását csökkentő, a közlekedést biztonságosabbá és megbízhatóbbá tévő, önvezető autókhoz is alkalmas kormányrendszerek fejlesztésébe. Egy nemzetközi sikertörténet indult el: húsz év leforgása alatt a thyssenkrupp cégcsoporton belül is egyedülálló, több mint ezer mérnököt foglalkoztató autóipari szoftver- és hardver fejlesztő központ jött létre Budapesten, amelyet a vállalat számos egyéb autóipari beruházása követett.
Ezért 2019-ben a MÁDILÁNCOS STUDIÓ és a FITOUT Zrt azt a feladatot kapták, hogy egy olyan modern iroda- és laborkomplexumot hozzanak létre, amely nem csupán kiszolgálja a ún. biztonságkritikus szoftver- és hardverfejlesztés, tesztelés igényeit, hanem kifejezetten inspirálja a munkatársakat az új ötletekre, és olyan, a kreativitásnak teret biztosító közeget teremtsen, amelyben a szervezetileg egymástól távol eső csapatok nem csupán a struktúrában kialakított formális rendszerben, hanem teljesen önszerveződő, spontán módon is kapcsolódhatnak egymáshoz.
A 16.000 m2-es terület közösségi tereinek tervezését az igények részletes feltárása és az épület részletes műszaki felmérése előzte meg a MádiLancos Studió vezetésével. A tervezők a thyssenkrupp csapat teljes keresztmetszetét átfogó kérdőív és interjú sorozat keretében vizsgálták meg, hogy milyen jellegű munkahelyek, közösségi és kollaborációs terek szükségesek a hatékony munkavégzéshez. Az eredmények alapján körvonalazódó „workplace strategy” a kollaborációra helyezte a hangsúlyt.
Minden irodaszint a bejárat közelébe eső tematizált work cafét kapott, a munkahelyek körül pedig számos tárgyaló, fókusz- és skype szoba lett kialakítva. A work cafék tematizálásával a különböző irodarészek saját identitást nyertek, a változatosság pedig felfedezésre ösztönzi a kollégákat, elősegítve a csapatok közötti kommunikációt, találkozásokat. A témák kiválasztása a munkatársak feladata volt, a különböző opciókra hangulattablók alapján szavazhattak.
Van alpesi hütte, tengerparti szörfös bungaló, erdei kemping, könyvtár, vasúti szerelvény és sivatagi oázis hangulatát megidéző kávézó. A filmek világába kalauzol, a „Star Wars” a „Mars” és a „képregény” témájú work café, a „moziban” pedig valóban lehet a kávézás mellett filmet vetíteni, amit a kollégák igazi moziszékekben ülve nézhetnek. A rózsalugas és a dzsungel kávézókban valódi növények között lehet beszélgetni és pihenni. A növények a munkatérben is megjelennek, a szerkezeti pillérek körül függesztett kaspókban.
A legfelső, teraszos épületszint is közösségi funkciót kapott. Ide került a kantin és a nagyobb események, rendezvények fogadására alkalmas „we lounge” terület, valamint játék és relax szobák. A teraszkapcsolatnak köszönhetően jó időben, a kilátást élvezve a szabadban is lehet ebédelni.
Az átalakítás keretében bővített kapacitással teljesen megújultak a vizesblokkok, reflektálva a munkatársak elvárásaira. A felmérések kimutatták, hogy a dolgozók jelentős része kerékpárral érkezik munkába, ezért az iroda területén kényelmes öltöző és zuhanyzó blokkot alakítottunk ki számukra.
A munkaterület még 2019-ben vette át a FITOUT Zrt., hogy megvalósítsa azt az impozáns belsőépítészeti tervet, amelynek köszönhetően létrejöhet a thyssenkrupp új budapesti otthonnal. A projekt sikerének kulcsa a thyssenkrupp, a tervezők és a kivitelezők közötti szoros és hatékony együttműködés volt, ami a végig kísérte a 3 fázisban megvalósított átépítést. Az utolsó fázis átadása és a költözési folyamat 2021 októberében zárult le.
A hibrid munkavégzés világában a thyssenkrupp új irodája, izgalmas közösségi terei, vonzó alternatívát kínálnak a kollégáknak a home office lehetősége mellett.

Okok, amiért a díjra érdemes

A thyssenkrupp új központjának közösségi terei egyszerre a modern, trendi iroda, és egy rendkívül összetett, ipari környezetet is tartalmazó, ellentmondásoktól sem mentes, bonyolult igényrendszer alapján megépített munkakörnyezetet támogató területek. A komplexum azért érdemes az Év Közösségi Tere díjra, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az átgondolt tervezés és a kifogástalan kivitelezés meghozta gyümölcsét, és az E/E fejlesztőközpont teljesítménye mérhetően növekszik a költözés kezdete óta. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem csupán a fejlesztőmunka ellátását támogató közösségi tereket sikerült kialakítani, hanem a kreativitás és mérnöki csapatmunka finom ökoszisztémájának terét, amelyben startup jelleggel spontán is létrejön az egyes szereplők vagy egyes csoportok kommunikációja.
Másrészt a belső felmérés azt is megmutatta, hogy jó munkakörnyezetet sikerült kialakítani: a munkatársak szeretnek ide bejárni: a közösségi terekben aktív szociális élet zajlik, a 6. emelti skybar pedig munka után is teret ad az együttlétre: csütörtökönként estébe nyúló programokat szerveznek, társasjátékokkal, zenével.