Az Év Irodaháza

Péter Építő Kft. Irodaháza

Cím: 1162, Budapest Szlovák út 132
Átadás éve: 2021 Q1
Kialakított terület mérete: 250 m²
Irodában dolgozók száma: 12
Bérlő cég: (saját tulajdonú) PÉTER ÉPÍTŐ KFT.
Tervezés / belsőépítészet
Építészet: 2PA Kft. - Dálnoky Tibor
Tervezés / belsőépítészet
Interior: M2 DESIGN PROJECT
Fotók
Hlinka Zsolt, Csondor Ágnes
Ingatlanfejlesztő
Péter Építő Kft.
Ingatlantulajdonos
Péter Építő Kft.
Mobil és üvegfalak
SÁBALUX PROJECT KFT.

Rövid bemutatkozás

A PROJEKTRŐL
Az irodaépületet a Péter Építő Kft. terveztette, kivitelezte és használja, aki a Budapest XVI. kerületében vásárolt beépítetlen telekre az ingatlan fejlesztését teljes egészében saját beruházásként valósította meg. A tervezési folyamat 2018. IV. negyedévében kezdődött a 2PA építésziroda és az M2 DESIGN PROJECT belsőépítész csapata bevonásával, a kivitelezés 2019. II. negyedévétől 2020. IV. negyedévéig tartott.
Az iroda hasznos alapterülete: 250 m2

A MEGBÍZÓRÓL
A Péter Építő Kft 2002 óta foglalkozik vasbeton épületszerkezetek kivitelezésével. A cég 2017-re 80 főt foglalkoztatott kiegészülve 150 fős állandó alvállalkozói létszámmal.
Az adminisztratív és előkészítő mérnöki feladatok ellátásához szükséges saját iroda kialakítását a tulajdonos 2018-ban határozta el. A tervezett irodaépületben 10-15 fő irodai munkahely és vezetői irodaegységek optimális kialakítása mellett, a cég arculatát/identitását tükröző egységes építészeti és belsőépítészeti koncepció megalkotása volt a cél. A Péter Építő Kft az épület generál-kivitelezését is saját kézben tartotta meg: a vasbeton pillérvázas épület szerkezetének megépítésén túl az épület összes egyéb munkálatának elvégzésénél az általuk elvárható legmagasabb igényszint mellett hívták meg alvállalkozóikat.

KIHÍVÁS ÉS A TERVEZŐK VÍZIÓJA
Miként lehetséges egy vasbeton szerkezetépítéssel foglalkozó cég irodáját úgy megtervezni, hogy az egyszerre mutassa be a gyártás alapanyagait, kreatív módon sugallja a cég maximalista munkafelfogását, ugyanakkor barátságos megjelenésével optimális helyet biztosítson az ott dolgozóknak?
Ennek alapján a tervező és a beruházó közösen négy koncepcionális célt fogalmazott meg:
-elegáns, letisztult, modern megjelenés
-a cég dolgozótól összegyűjtött egyedi igények beépítése: maximális funkcionalitás
-minél többféleképpen megmutatott beton és acél, kiegészítve természetes anyagokkal
-részleteiben is gazdag, „többhéjú” jelentéstartalom kialakítása, ahol a szembetűnő és gyorsan megérthető koncepcionális elemeken túl újabb és újabb apróbb részletek fedezhetőek fel

A TERVEZÉS FOLYAMATÁRÓL
Az építész és a belsőépítész tervező aprólékos és minden részletre kiterjedő közös munkája teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a letisztult homlokzati tömeg mögött egy jól és gazdaságosan működő belső koncepció kaphasson helyet. Ugyanez az aprólékos közös gondolkodás kellett ahhoz is, hogy az elegáns megjelenés mögött az épület tartószerkezeti, gépészeti és elektromos rendszerei mérnöki szemmel harmonikus egységként működjenek együtt. A tervezési folyamatban a tervezői csapat egységesen haladt, így minden felmerülő műszaki kérdésben lehetőség volt olyan közös álláspont kialakítására, ami minden résztvevő számára optimális megoldást jelentett. Ezért nem történhetett meg, hogy a gépészeti rendszer alárendelődjön a bútorozásnak, vagy mondjuk a világítás szenvedjen csorbát a gépészettel szemben. A „mindenki számára optimális megoldás” pedig a megbízó számára egységes tervek mentén végrehajtható kivitelezést jelentett. A tervezők és a kivitelezést végző szakemberek szoros kapcsolattartása, illetve a kivitelezési folyamatot is átható maximalista szemléletmód eredménye a bemutatott projekt, melyet a Péter Építő Kft 2021 januárja óta nagy megelégedéssel használ.

A tárgyalóba egyedileg tervezett és kivitelezett asztal monolit beton felülete (a beleöntött céglogóval) a betonacél-pálcás lábrendszerével kiegészülve egyfajta összegzése mindannak, amit az építészet és belsőépítészet vizuális koncepciója sugall, valamint a központi tér vasbeton falán szöveg formájában mottóként is megjelenik:
Megbízhatóság, Kreativitás, Tapasztalat, Szakértelem, Figyelem

Okok, amiért a díjra érdemes

RÖVIDEN:
-egységes építészeti és belsőépítészeti megjelenés
-részletgazdag, többhéjú jelentéstartalom kialakítása
-letisztult design, rejtett technológia elv: szaktervezői feladatok szoros nyomonkövetése
-energiatakarékos gépészeti rendszer, energiatudatos építészeti tervezés: zöld belsőépítészeti koncepció
-az irodában dolgozók bevonása a munkahelyek kialakításába
-extra kivitelezési megoldások, egyedi betontechnológiák használata
-a cég arculatát tükröző építészeti és belsőépítészeti ötletek

RÉSZLETEIBEN: (a projekt ismertetése)
A kétszintes lapostetős épületet U alakban körülölelő, fehér, teraszokba átforduló előtetők horizontális fényárnyék-hatása szinte láthatatlanná teszi a döntően üvegfalak alkotta homlokzatot. A forgalmas főút zavaró látványát és zaját, az S alakban meghajlított vasbeton keretek és teraszlemezek közé rejtett sziklakert zöldje oldja fel. Az alukompozit fémlemezburkolat a cég színeiben jelenik meg: az S alakú terasz motívum fehér, a közrezárt felületek vörös, a nyílászárók és zsalúziák grafitfekete színűek. A széles kiülésű és nagy fesztávú vasbeton szerkezeti elemek szinte semmibe veszik a gravitáció szabályait ezzel is közvetítve a cég könnyed maximalizmusát.
A külön be- és kihajtóval rendelkező, egyirányú áthajtásra méretezett, előkerti vendégparkolóból, az utcával párhuzamos 17 m fesztávú vasbetonkeret alatt, a japánkerten átívelő előlépcsőn keresztül érkezünk meg az épület súlypontjában lévő főbejárathoz.
Belépve a nagy belmagasságú galériás fogadótérbe érkezünk, amelyből mindkét szinten irodaterek és kiszolgáló funkciók helyiségei nyílnak. A központi tér szimmetriatengelyében álló félköríves lépcső vezeti a tekintetet a galéria irányába. A látszó felületű egyedi vasbeton szerkezet kecsességét fokozza a hajlított lemez alsó felületének tükörsima megjelenése. A szoborszerű lépcső hátterét a kétszintes vasbeton fal adja, mely egyben az épület tartószerkezete is. A betonfelületek „brutalitását” ellensúlyozza az egy elemből készült íves fa lépcsőkorlát, valamint a vasbeton hátfalon elhelyezett betonvasból kihajtogatott betűk, melyek a cég mottójául is szolgáló szavakká állnak össze a figyelmes szemlélő számára. A központi tér a földszinti homlokzati üvegfelületén túl a lapostetőn elhelyezett három nagyobb tetőbevilágítón keresztül kap természetes bevilágítást, ezzel is csökkentve a mesterséges megvilágítás szükségességét. Az épületben dolgozó energiatakarékos gépészeti rendszer is a cég környezettudatos hozzáállásáról tanúskodik, ennek a gondolatnak belsőépítészeti leképezése a terekben megjelenő növényzet és egyéb zöldfelületek is.
A munkahelyek a különböző használati módok és szükségletek figyelembevételével nem kerültek egyetlen nagyteres irodahelyiségbe, hanem csoportokat alkotva kisebb egységekben különülnek el egymástól. A privát munkafelületek zavartalan használata, a központi tér közösségépítő funkciói, valamint ezek direkt kapcsolata jellemzi az iroda belsőépítészeti térszervezését. A központi térből a földszinten három irodaegység és az étkező nyílik. A mosdó/WC funkció szintén a közösségi térből nyíló külön blokkban kapott helyet.
A dolgozói létszám jövőbeni növekedéséhez az irodaterek rugalmasan variálható bútorozása jó lehetőséget biztosít. Az irodákat elválasztó falazatok egyben rejtett irattároló funkciót is kaptak,
ezért összhatásában az iroda használat közben is rendezett marad.Mindez összegezve: Profi munkakörnyezet, elegáns letisztult megjelenés, egyediség, emberközpontúság.
A félköríves lépcsőn keresztül az emeleti galériára jutunk, amelyből a vezetői irodák és a központi tárgyaló nyílik. Az emeleti irodákat egymástól üvegfalak választják el, így gyakorlatilag a teljes szinten körbejárathatjuk tekintetünket.
A nagyobb alapterületű vezetői irodából direkt módon is megközelíthető a központi tárgyaló: A két helyiség közötti üvegfalba épített, motorosan mozgatható reluxa biztosítja a vezetői iroda teljes vizuális lehatárolásának lehetőségét.

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!