Az Év Kereskedelmi Fejlesztése

A Szervita Square Building

Cím: 1052, Budapest Szervita tér 8.
Átadás éve: 2020 Q4
Ingatlan mérete: 14500 m²
Ingatlanfejlesztő
Horizon Development

Rövid bemutatkozás

A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében.

Az épület műszaki átadására 2020 decemberében került sor, befektetői értékesítése pedig alig egy évvel később zárult, egy régiószinten is jelentős benchmark deal keretében. A tranzakció részleteiről 'Az Év Tranzakciója' kategóriában nevezett pályázatunkban olvashat: https://azevirodaja.hu/nevezok/48732.

A körben üveghomlokzatú, ívesen lekerekített formavilágú ikonikus építészeti alkotás éteri szerkezetével, lágy homlokzatkontúrjaival és tükröződő felületeivel szépen illeszkedik UNESCO világörökségi pufferzónában található Art Deco, Art Nouveau és Bauhaus környezetébe. A Szervita Square Building építészeti koncepciójának megfogalmazása során az egyik fontos alapvetés az volt, hogy az épület ne rivalizáljon a történelmi környezettel, inkább tükrözze vissza az előző korok architektúrájának jellemző stílusjegyeit és érdekes részleteit, így kapcsolódva organikusan a városi szövethez.

A másik kiemelt fejlesztői elvárás az ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) értékeinek és irányelveinek való megfelelés volt, már a tervezési fázistól. A Szervita Square Building teljes életciklusában középpontban áll a környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a társadalmi és közösségi szempontok.

A 7+5 szintes modern épület mindhárom megcélzott funkció (iroda, kiskereskedelem, lakó) számára vonzó építészeti, műszaki és lokációs attribútumokkal szolgál. Átlagon felüli bevilágítottsági mutatóival, funkcionális, hívogató és nagyvonalú belső tereivel, rugalmas bérleményi kialakításaival, természetes arányaival, kozmopolita hangulatával, valamint kiváló vizibilitásával és megközelíthetőségével ideális iroda- és kereskedelmi központ a Belvárosban, kiemelkedő márkaértéket képviselve bérlői számára. Legyen szó akár otthonteremtési akár invesztíciós felhasználásról, az emeleti luxuslakások vásárlói számára is tökéletes helyszín a Szervita tér a Belváros kulturális, gazdasági és turisztikai presztízskörnyezetével, és a kapcsolódó, széleskörű szolgáltatási palettával.

A földszinten, a mezzanine szinten és a -1 szinten kerültek kialakításra a kiskereskedelmi bérlemények (BITE Bakery, DITA iOptic, ENSO Day Spa, Joe&Fredo, Laborpont, Medismile, Steam, 320DTLA), míg az irodák a -1., 1., 2., 3. és 4. szinten kaptak helyet (Signature, Diligent).

A kereskedelmi területek (iroda + retail) bérbeadottsága 95%, a lakások közel 50%-a értékesítésre került.

A -2, -3, -4 és -5 mélygarázsszintek mind a lakosság, mind a ház bérlői és tulajdonosai számára parkolási lehetőséget biztosítanak, az autóbeállók mellett elektromos autótöltőkkel, kerékpáros öltözőkkel, zuhanyozókkal, tárolókkal. A lakosság számára is elérhető parkolóhelyek hatékony üzemeltetését a StarPark garantálja.

Az egész környék revitalizálására irányuló fejlesztői törekvés eredményeképpen megszületett az a nagyméretű, fásított-virágosított közösségi tér, amely az épületet és annak közvetlen környezetét köti össze. Hosszú évtizedek után (1973 óta először) a Városháza és a Szervita tér közötti vizuális és funkcionális kapcsolat helyreállt, a Fehér Hajó utca teljes egészében sétálóövezetté vált, míg a Szervita tér ismét visszakapta klasszikus térfunkcióját. A városi szövet terek közötti kapcsolódási pontjai újra létrejöttek, így a Vörösmarty tér – Kristóf tér – Szervita tér – Szomory Dezső tér – Deák Ferenc tér – Erzsébet tér immár újra egy folyamatos tengelyt képez.

A különböző szolgáltatásokat és funkciókat elválasztó szinteltolás egy elegáns, kortárs építészeti megoldás, amely a város szívében kialakuló élénk közösségi tér kialakulásának is záloga egyben. Az épület és környezete a műszaki átadást követően helyszínéül szolgált többek között filmforgatásoknak, fotózásoknak, illetve egy sikeres kültéri fotókiállításnak is, de az egyszerűen arra sétáló, buszra váró, vagy a Belvárost felfedezni vágyó helyiek és turisták számára is a városképet dominánsan meghatározó, gyönyörű vizuális élmény.

A Szervita Square Building LEED Platinum minősítését a lokációs adottságok, valamint a beépített innovatív, fenntartható megoldások és környezettudatos technológiák mellett a komplex, jövőtudatos ingatlanfejlesztői szemlélet is alátámasztotta. A fenntarthatóság környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági/pénzügyi értelmezésén túl az utóbbi évek ESG irányelvei a corporate governance témakörét is beemelték a fejlesztői közgondolkozásba. A Szervita Square Building a LEED Platinum környezettudatos nemzetközi minősítés mellett egy átfogó audit során bizonyította ESG-megfelelését is. Az épület akadálymentességét az Access4You védjegy tanúsítja, visszaigazolva a Horizon Development inkluzív, fenntartható és együttműködő épített környezet iránti elkötelezettségét, és ilyen irányú társadalmi szerepvállalását.

Okok, amiért a díjra érdemes

1.) A Szervita Square Building Közép-Kelet Európa első és egyetlen LEED Platinum minősített többfunkciós ingatlanfejlesztése.

2.) Az ingatlan bérbeadása (95%) és benchmark tranzakcióként jegyzett értékesítése (Union Investment) a Covid-időszakban, egyedülálló sikerrel zajlott.

3.) A sokrétű bérlői mix és a széles szolgáltatási paletta egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az épület ideális munka- és élettér lehessen a belső és külső felhasználók számára egyaránt.

4.) A Szervita Square Building Magyarországon elsőként fogalmazza meg a kifinomult belvárosi luxus valódi fogalmát az építészet és tájépítészet eszközeivel, legyen szó akár az irodaterekről, a kiskereskedelmi egységekről, a két felső emeleten helyet kapó luxus lakóingatlanokról, vagy az épület előtti közösségi térről.

5.) Az építészeti koncepció egy sikeres nemzetközi együttműködés során formálódott, ahol Fekete Antal gyönyörű koncepciótervét a DVM group kiviteli- és belsőépítészeti tervei egészítették ki, a milánói METROGRAMMA építészstúdió meglátásait is beépítve a végleges architektúrába.

6.) A mixed-use épület irodai-, kiskereskedelmi- és lakófunkciói elegánsan egészítik ki egymást, és egy sokszínű urbánus élettérben teljesednek ki.

7.) A designelemek tiszteletben tartják a Bauhaus, Art Nouveau és Art Deco épületekkel fémjelzett UNESCO világörökségi pufferzóna környezetének történelmi és hangulati egységét.

8.) A fejlesztő az elbontott (70-es években épített) parkoló- és irodaház méretéhez képest jelentősen kisebb beépítettséget valósított meg, az emberi léptéket szem előtt tartó módon.

9.) A kisebb beépítettségben megnyilvánuló nagyvonalú fejlesztői döntés hozzájárult ahhoz, hogy a Szervita tér 2020-tól ismét a közösségi élet színterévé vált, visszakapcsolva ezt az értékes belvárosi területet a Vörösmarty tér – Kristóf tér –Szervita tér – Szomory Dezső tér – Deák Ferenc – Erzsébet tér sétálóövezetének tengelyébe.

10.) A Szervita Square Building nem csak építészeti szempontból formálta Budapest városi szövetét, de a környék kiskereskedelmi jelenlétének revitalizációjához is hozzájárult. A Szervita tér mind a turisták mind a helyiek számára új vásárlói élményközponttá vált, a Deák tér – Fashion Street – Váci utca háromszöget bezárva.

11.) Az épület minden egyes üzlethelyisége könnyen megközelíthető, és a térről közvetlenül elérhető. A Szervita Square Building mára valódi vásárlói célponttá vált, ahol a belvárosi lokáció mellett a jól mérhető, kiemelt vásárlói jelenlét is hozzájárul az itt üzletet nyitó márkák ismertségéhez és pénzügyi sikereihez.

Szolgáltatások

• 24-órás recepció és biztonsági szolgálat
• biztonságos és diszkrét beléptetés
• az irodai/kiskereskedelmi és luxus lakófunkciók eltérő igényeit kiszolgáló üzemeltetés
• smart office és smart home technológiák
• dedikált liftek a különböző funkciók számára
• elkötelezett üzemeltetési csapat az épületgépészeti aspektusok
és a mindennapi feladatok kezelésére
• elektromos autótöltők
• mobil autómosó
• étterem és kávézó
• privát raktárhelyiségek
• kerékpártárolók
• Wi-Fi a közösségi terekben
• a luxuslakások tulajdonosai számára:
1.) tetőtéri közösségi terek: kert, szauna és relaxation lounge
2.) széleskörű, hotelszintű concierge-szolgáltatások