Péter Építő Kft. Irodaháza

Képek


Szolgáltatók

Tervezés / belsőépítészet

Belsőépítészet: M2 DESIGN PROJECT

Építészet: 2PA KFT.

Fotók

CSONDOR ÁGNES és HLINKA ZSOLT

Irodabútor

IBC ORBÁN IRODASTUDIO KFT.

VETRO DESIGN

Mobil és üvegfalak

SÁBALUX PROJECT KFT.

Világítástechnika

VÉSZI LÁMPA KFT.

További szolgáltatók


Cím: 1162, Budapest Szlovák út 132

Átadás éve: 2021 Q1

Kialakított terület mérete: 250 m²

Irodában dolgozók száma: 12

Bérlő cég: saját tulajdonú: PÉTER ÉPÍTŐ KFT.


Rövid bemutatkozás

A PROJEKTRŐL
Az irodaépületet a Péter Építő Kft. terveztette, kivitelezte és használja, aki a Budapest XVI. kerületében vásárolt beépítetlen telekre az ingatlan fejlesztését teljes egészében saját beruházásként valósította meg. A tervezési folyamat 2018. IV. negyedévében kezdődött a 2PA építésziroda és az M2 DESIGN PROJECT belsőépítész csapata bevonásával, a kivitelezés 2019. II. negyedévétől 2020. IV. negyedévéig tartott.
Az iroda hasznos alapterülete: 250 m2

A MEGBÍZÓRÓL
A Péter Építő Kft 2002 óta foglalkozik vasbeton épületszerkezetek kivitelezésével. A cég 2017-re 80 főt foglalkoztatott kiegészülve 150 fős állandó alvállalkozói létszámmal.
Az adminisztratív és előkészítő mérnöki feladatok ellátásához szükséges saját iroda kialakítását a tulajdonos 2018-ban határozta el. A tervezett irodaépületben 10-15 fő irodai munkahely és vezetői irodaegységek optimális kialakítása mellett, a cég arculatát/identitását tükröző egységes építészeti és belsőépítészeti koncepció megalkotása volt a cél. A Péter Építő Kft az épület generál-kivitelezését is saját kézben tartotta meg: a vasbeton pillérvázas épület szerkezetének megépítésén túl az épület összes egyéb munkálatának elvégzésénél az általuk elvárható legmagasabb igényszint mellett hívták meg alvállalkozóikat.

KIHÍVÁS ÉS A TERVEZŐK VÍZIÓJA
Miként lehetséges egy vasbeton szerkezetépítéssel foglalkozó cég irodáját úgy megtervezni, hogy az egyszerre mutassa be a gyártás alapanyagait, kreatív módon sugallja a cég maximalista munkafelfogását, ugyanakkor barátságos megjelenésével optimális helyet biztosítson az ott dolgozóknak?
Ennek alapján a tervező és a beruházó közösen négy koncepcionális célt fogalmazott meg:
-elegáns, letisztult, modern megjelenés
-a cég dolgozótól összegyűjtött egyedi igények beépítése: maximális funkcionalitás
-minél többféleképpen megmutatott beton és acél, kiegészítve természetes anyagokkal
-részleteiben is gazdag, „többhéjú” jelentéstartalom kialakítása, ahol a szembetűnő és gyorsan megérthető koncepcionális elemeken túl újabb és újabb apróbb részletek fedezhetőek fel

A TERVEZÉS FOLYAMATÁRÓL
Az építész és a belsőépítész tervező aprólékos és minden részletre kiterjedő közös munkája teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a letisztult homlokzati tömeg mögött egy jól és gazdaságosan működő belső koncepció kaphasson helyet. Ugyanez az aprólékos közös gondolkodás kellett ahhoz is, hogy az elegáns megjelenés mögött az épület tartószerkezeti, gépészeti és elektromos rendszerei mérnöki szemmel harmonikus egységként működjenek együtt. A tervezési folyamatban a tervezői csapat egységesen haladt, így minden felmerülő műszaki kérdésben lehetőség volt olyan közös álláspont kialakítására, ami minden résztvevő számára optimális megoldást jelentett. Ezért nem történhetett meg, hogy a gépészeti rendszer alárendelődjön a bútorozásnak, vagy mondjuk a világítás szenvedjen csorbát a gépészettel szemben. A „mindenki számára optimális megoldás” pedig a megbízó számára egységes tervek mentén végrehajtható kivitelezést jelentett. A tervezők és a kivitelezést végző szakemberek szoros kapcsolattartása, illetve a kivitelezési folyamatot is átható maximalista szemléletmód eredménye a bemutatott projekt, melyet a Péter Építő Kft 2021 januárja óta nagy megelégedéssel használ.

A tárgyalóba egyedileg tervezett és kivitelezett asztal monolit beton felülete (a beleöntött céglogóval) és betonacél-pálcás lábrendszer egyfajta összegzése mindannak, amit az építészet és belsőépítészet vizuális koncepciója sugall, valamint a központi tér vasbeton falán szöveg formájában mottóként is megjelenik: megbízhatóság, kreativitás, tapasztalat, szakértelem, figyelem


Okok, amiért a díjra érdemes

RÖVIDEN:
-egységes építészeti és belsőépítészeti megjelenés
-a cég arculatát tükröző belsőépítészeti ötletek
-részletgazdag, többhéjú jelentéstartalom kialakítása
-letisztult design, rejtett technológia elv: szaktervezői feladatok szoros nyomonkövetése
-energiatakarékos gépészeti rendszer: zöld belsőépítészeti koncepció
-az irodában dolgozók bevonása a munkahelyek kialakításába
-extra kivitelezési megoldások, egyedi betontechnológiák használata

RÉSZLETEIBEN: (a projekt ismertetése)
A kétszintes lapostetős épületet U alakban körülölelő teraszok és előtetők horizontális fényárnyék-hatása szinte láthatatlanná teszi a döntően üvegfalak alkotta homlokzatot. Az épület homlokzati anyaghasználata fehér építőlap burkolat, mely az üvegfelületek könnyedségét tovább növeli. A széles kiülésű és nagy fesztávú vasbeton szerkezeti elemek szinte semmibe veszik a gravitáció szabályait ezzel is közvetítve a cég könnyed maximalizmusát.
Az előkerti vendégparkolóból a telek törtszögét követő nagy fesztávú vasbeton szerkezetű pergola keretezte japánkert látható, ezen keresztül érkezünk meg az épület súlypontjában található személybejárathoz.
Belépve a nagy belmagasságú galériás fogadótérbe érkezünk, amelyből mindkét szinten irodaterek és kiszolgáló funkciók helyiségei nyílnak. A központi tér szimmetriatengelyében álló félköríves lépcső vezeti a tekintetet a galéria irányába. A látszó felületű egyedi vasbeton szerkezet kecsességét fokozza a hajlított lemez alsó felületének tükörsima megjelenése. A szoborszerű lépcső hátterét a kétszintes vasbeton fal adja, mely egyben az épület tartószerkezete is. A betonfelületek „brutalitását” ellensúlyozza az egy elemből készült íves fa lépcsőkorlát, valamint a vasbeton hátfalon elhelyezett betonvasból kihajtogatott betűk, melyek a cég mottójául is szolgáló szavakká állnak össze a figyelmes szemlélő számára. A félköríves lépcső előtt - ahhoz illeszkedő - kör alaprajzú süllyeszték kapott helyet, ahová tekintélyesebb méretű élő fa is beültethető, míg kétoldalt mohafal fut az emelet irányába. A központi tér a földszinti homlokzati üvegfelületén túl a lapostetőn elhelyezett három nagyobb tetőbevilágítón keresztül kap természetes bevilágítást, ezzel is csökkentve a mesterséges megvilágítás szükségességét. Az épületben dolgozó energiatakarékos gépészeti rendszer is a cég környezettudatos hozzáállásáról tanúskodik, ennek a gondolatnak belsőépítészeti leképezése a terekben megjelenő növényzet és egyéb zöldfelületek is.
A központi tér funkciói eltérő anyaghasználatukkal különülnek el egymástól: a bejárat üvegfallal lehatárolt szélfogója és a pihenőtér ülőbútorait körülölelő hófehér minimalista burok találkozik itt a lépcsőtér nyers anyagszerűségével (beton, acél, fa és zöldfelületek). A térszervezés, valamint a forma- és anyaghasználat elsődleges koncepcióját gazdagító kiegészítő-ötletek újabb és újabb látnivalót adnak a figyelmes szemlélő számára: ilyen részletek a látszó vasbeton födémbe öntött 3D-s céglogó, a szélfogó üvegfelületét díszítő Budapest-térkép, mely osztása a Duna kanyargós vonalát követi, avagy a kétoldalt található “láthatatlan” vasbeton oszlop, mely a betonba rejtett acélszerkezetek esztétikáját hivatott megmutatni.
A munkahelyek a különböző használati módok és szükségletek figyelembevételével nem kerültek egyetlen nagyteres irodahelyiségbe, hanem csoportokat alkotva kisebb egységekben különülnek el egymástól. A privát munkafelületek zavartalan használata, a központi tér közösségépítő funkciói, valamint ezek direkt kapcsolata jellemzi az iroda belsőépítészeti térszervezését. A központi térből a földszinten három irodaegység és az étkező nyílik. A mosdó/WC funkció szintén a közösségi térből nyíló külön blokkban kapott helyet.
A dolgozói létszám jövőbeni növekedéséhez az irodaterek rugalmasan variálható bútorozása jó lehetőséget biztosít. Az irodákat elválasztó falazatok egyben rejtett irattároló funkciót is kaptak,
ezért összhatásában az iroda használat közben is rendezett marad. Minden munkahelyhez tartozik saját nyitott tárolófelület is, ahol az ott dolgozó személyes, számára fontos kiegészítőket tarthat. Mindez összegezve: Profi munkakörnyezet, elegáns letisztult megjelenés, egyediség, emberközpontúság.
A félköríves lépcsőn keresztül az emeleti galériára jutunk, amelyből a vezetői irodák és a központi tárgyaló nyílik. Az emeleti irodákat egymástól üvegfalak választják el, így gyakorlatilag a teljes szinten körbejárathatjuk tekintetünket.
A nagyobb alapterületű vezetői irodában -melyben külön társalgó funkció is helyet kapott- az olasz topdesign bútorok elegáns anyaghasználata és formavilága érvényesül, melyet a sötét márvány és rozsdásfém-hatású falburkolat kettőse egészít ki. Az irodából direkt módon is megközelíthető a központi tárgyaló: A két helyiség közötti üvegfalba épített, motorosan mozgatható reluxa biztosítja a vezetői iroda teljes vizuális lehatárolásának lehetőségét.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!