Mobil Közösségi Tér

Cím: 4026, Debrecen Bem tér 19/D
Ingatlan mérete: 30 m²
Bérlő cég: -helyi kisközösségek -előadások szervezői -kiállítások szervezői -worksopok szervezői -könyvtári szolgáltató -interaktív zenei foglalkozások tartói -fesztiválokra/ eseményekre reflektáló tematikus programok szervezői
Bérlők száma: 340
Kivitelezés / Fitout
Andó Bútoripari Kft.

Rövid bemutatkozás

Bármikor, bármilyen helyszínre kivihető ez a mobil konténer közösségi tér, helyet adva ezzel számtalan rendezvény típusnak.
A frontális homlokzata üveg, így a belső és a külső tér egy egységet alkot. A többi homlokzati falon könnyen értelmezhető piktogramok és feliratok szerepelnek, melyek bemutatják a konténer közösségi életében zajlódó eseményeket és szolgáltatásokat.
Az üveghomlokzat előtt egy terasz található, ami mobil vízálló szövetekkel ellátott kültéri bútorokkal van gazdagítva. A kültéri bútoroknak köszönhetően akár szabadtéren, a friss levegőn, a természetben is kényelmesen tölthetik idejüket az ide látogatók. Előadásokon, rendezvényeken ez a teraszrész a színpad.
A belső tér kialakítása többfunkciós. Hátsó fal teljesen beépített. A tárolóelemek kialakítása is változatos, minden tároló funkcionális. A könyvespolcokat zárható redőnyös szerkezetű, valamint felfele nyíló frontokkal láttunk el a szállítások biztonságtechnikai okaiból, meg persze hogy ezek típusú ajtófrontok zavarják látványügyileg legkevésbe a bemutatásra szánt könyveket. Az alsó sorban található fiókok plexilapokkal vannak megdesignolva a beláthatóság miatt. Ide kerültek a gyerekek által használt eszközök, a bábok és kreatív foglalkozások kellékei. A beépített fal két nagy álló frontja mögött található a kihajtható lábú egyedi formavilágú asztaloknak a tárolója. Ezek az asztalok biztosítják a kézműves foglalkozások felületét. A helyiségben található projektor és vetítőfal is. Az előadásokat kényelmesen lehet követni a helyiségbe tervezett ülőpárnákról és puffokról, melyeket szintén a beépített részben lehet tárolni, mikor használaton kívül vannak. A puffok ráadásul önmagukban is tárolóelemek, hiszen a tetejük levehető. A beépített rész brandeleme a beülőbox ledvilágítással, mely nem csak bekuckózási lehetőséget ad. Kényelmesen lehet itt olvasni és laptopozni is, hiszen a boxok oldalán kihúzható polckkal ellátott fülkék biztosítják ennek lehetőségét.
A mobil közösségi térben ingyenesen lehet internetezni. Ezt a szolgáltatást laptop és tablet is biztosítja. Folyóiratok tárolására kialakítottunk egy egyedi plexilapos újságtartót, mely a bejárat mellett található közvetlen.
A konténer része még egy mosdó is tárolóelemekkel. Emögött a helyiség mögött található a külső homlokzat felől megközelíthető gépház, mely az egész konténert üzemelteti.
A megnyitása óta szerveztek ide helyi kisközösségek kreatív gyerekfoglalkozásokat, interaktív zenés előadásokat, kiállításokat , átadásokat , előadásokat .A debreceni szervezésű Campus és Deszka Fesztiválon olyan kölcsönözhető könyvgyűjteménnyel várta a rendezvény látogatóit, ami az eseményre reflektált. Ezzel a rövid bemutatással érzékelhetjük, hogy ez a mobil közösségi tér mindig az adott aktuális igényeket szolgálja ki.
Nemzetközi érdeklődés is fogadta ezt az innovatív közösségi teret. Olaszországból és Kínából is felkeresték a könyvtár vezetőségét, hogy érdeklődjenek ennek a térnek a belsőépítészeti , kivitelezési, fenntarthatósági és technikai hátteréről. Ez egy igazán úttörő, nemzetközileg is újdonságként működő közösségi tér, mely akár kisebb városokban is olyan szolgáltatásokat nyújthat, amit jelenleg sajnos főként csak nagyobb városokban érhet el a lakosság, de jól láthatóan egy nagyobb város is rendkívül gazdagon tudja használni a mindennapokban.
A Honvédség is foglalkozik azzal a gondolattal, hogy biztosítson ilyen kialakítású konténereket azoknak a honvédeknek , akik olyan helyen szolgálnak, ahol nem elérhetőek ezek a szolgáltatások , amiket ez tud biztosítani.
Baranya megyében felmerült az oktatási funkciójának az alkalmazása is.
Továbbá szeretnénk kiemelni, hogy az x veterán generáció még rendszeresen járt könyvtárba és közösségi eseményekre, manapság az y és a z generáció a számítógép és az internet világában éli az életét. Mindnyájunk felelőssége,hogy a fiatal generáció hogyan szocializálódik. Meg kell teremtenünk azokat a tereket, ami a fiatal generációk érdeklődését is felkelti, ahová szívesen járnak és ahol nem csak megismertetni, hanem megszerettetni is meg tudjuk a kultúrát és a közösségi élmény fontosságát.
Augusztus 6.-November 9.-ig 47 napot, 222 órát volt nyitva a mobil közösségi tér,melynek összesen 513 látogatója volt.

Okok, amiért a díjra érdemes

Az alábbi értékeket képviseli ez a projekt:
-Innovativ és egyedülálló szellemiségében, belsőépítészetileg, technikailag és kivitelezés szempontjából is
-Többfunkciós közösségi tér
-Társadalmi szerepvállalás. Célja a kultúra és a közösségi élet megszerettetése, melyet bárki számára elérhetővé tesz.
-Generációk közötti szakadék leküzdésében segít, teret biztosít a fiatal generációknak is, hiszen az ő igényeiket is figyelembe véve alkottuk meg és fejlesztettük tovább a szolgáltatásokat.
-Nemzetközi szinten is újdonság

Szolgáltatások

-Könyvtári és közösségi szolgáltatások
-Helyi közösségeknek kibérelhető közösségi tér
-Könyvtári könyvek kölcsönözése
-Számítógépezési és internetezési lehetőség
-Workshopoknak , előadásoknak , kiállításoknak, oktatásoknak teret adó közösségi tér