Interaktív Közösségi Tér

Cím: 4032, Debrecen Jerikó utca 17-19
Ingatlan mérete: 35 m²
Bérlő cég: Többfunkciós közösségi tér, amely kortól nemtől függetlenül kiszolgálja az ide látogatók igényeit. A ténylegesen pár perc alatt könnyedén átalakítható térkialakításnak köszönhetően számtalan továbbképzési, oktatási, szabadidős és relaxációs tevékenység szervezhető ide, a gyerekeknek szervezett kézműves foglalkozásoktól kezdve egészen a felnőtteknek szánt továbbképzésekig.
Bérlők száma: 720
Kivitelezés / Fitout
Andó Bútoripari Kft

Rövid bemutatkozás

A tervezési koncepcióm egy olyan többfunkciós közösségi tér létrehozása volt, amely a lakosság igényeit és szokásait veszi figyelembe mindezt úgy, hogy számtalan különböző tevékenységet lehessen ide szervezni pár perces átalakítással.
Belsőépítészeti szempontból a mobiliák kiválasztására és megtervezésére különösen nagy hangsúlyt fektettem. A térbe kiválasztott székek a többfunkciós térkialakítási lehetőség miatt könnyen takarítható kis súlyú műanyag székek, melyek könnyedén elmozdíthatóak, egymásba rakásolhatóságuk miatt pedig kis helyen tárolhatóak. Az asztalok a helyiség méreteire és adottságaira egyedileg terveztem és kiviteleztettem. Az egyedi kivitelezés lehetővé tette, hogy olyan asztalt alkossak, mely többfunkciós használatot tesz lehetővé. 2-3 asztal összetolásával kiscsoportos foglalkozásokat, 6 asztal összetolásával körbeszélgetéseket is lehet itt tartani. A mobiliák az adott tevékenység eszközigényétől függően elhelyezhetőek vagy kivihetőek a teremből könnyedén, ténylegesen pár perc alatt. A galériába feltöltött képeken láthatják a számtalan térkialakítási lehetőséget.
A tér interaktív képzőhelyként is funkcionál, emiatt több oktatási eszközt is beterveztem. Fontosnak találtam hogy a hagyományos oktatási rendszerben már ismert krétafal is helyet kapjon, mert az adott pillanatban fizikálisan felrajzolt rajzok, ábrák a hosszabbtávú memóriánkba jobban elraktározódnak. A mai kor igényeit is kiszolgálva érintőképernyős panelt, projektort és vetítővásznat is terveztem a térbe. Az interaktív mozgóképek, a képi világ segítik a figyelemfelkeltést és a figyelemfenntartást, ami nélkülözhetetlen ebben a digitális világban.
Brand kialakítását azért tarottam itt is nagyon fontosnak, mert könnyen beazonosíthatóvá, felismerhetővé és figyelemfelkeltővé teszi az adott intézményt. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárt brandjének kialakításában a logójában már jól ismert szürke, a fehér és narancssárga színt alkalmaztam. A formai megjelenés megtervezése az internet széleskörű elérése miatt még fontosabbá vált, hiszen a világban lévő tereket már ezen a felületen is megismerhetjük, így azt vallom hogy mi szakmabeliek olyan tereket hozzunk létre ,ami nemzetközi szinten is megállják a helyüket.
A közösségi térbe lazább, otthonosabb légkört szerettem volna biztosítani, emiatt a beépített felületen kialakítottam beülős fülkéket, amelyekben szabadabban ,lazábban lehet bekuckózni. Ez a kárpitozott szivacsos fülkés megoldás, mint formai designelem megjelenik a Méliusz Juhász Péter Könyvtár összes új projektjében
További funkciók: A teremben a zavartalan és kényelmes rendezvények lebonyolítása érdekében kialakítottam kabát és cipőtárolási lehetőséget, újságtartót a továbbképzések szórólapjainak és az aktuális folyóiratoknak, eszköztároló felületeket, könyvespolcokat.
Jövőbeli célok: A könyvárt vezetőségével álmodtunk egy nagyot és megterveztük a Debrecenben található Újkerti könyvtár átalakítását, modernizálását. Megálmodtam egy olyan közösségi teret, amely interaktívabbá teszi a könyvtári életet. Lakossági szinten is biztosítja a helyet a közösségi életnek, összehozza a generációkat, megszünteti a köztük lévő távolságot mindezt úgy, hogy egy helyen ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Mindenki megtalálja a saját helyét igényeihez mérten a térben. Mindezt hogyan értem el? Kialakítottam beülőboxokat a könyvespolcok között laptop asztallal, hogy elvonultan, nyugodt körülmények között lehessen olvasni, dolgozni.
Közösségi életre vágyó embereknek kialakítottam társasjátékozásra, beszélgetésre alkalmas körbeülhető felületeket.
A központi térben alakítottam ki egy lépcsős bunkeres játszófelületet gyerekeknek, melyet a tér összes pontjáról jól lehet látni, így a szülők biztonságban tudhatják gyerekeiket. Mivel mindenhonnan jól látható, így adott a lehetőség ,hogy színpadként is funkcionál ez a pódium, így előadásokat is lehet innen lebonyolítani.
Mivel a gyerekek itt saját közegükben, otthon érezhetik magukat , így ebben a jó hangulatban nem csak megismertetni , hanem megszerettetni is könnyebb velük az irodalmat, a kultúrát. Ezeket az élményeket pozitív élményekként raktározzák el. Az Y generáció a digitális világban éli az életét, a mi felelősségünk, hogy ezen változtassunk! Ezt csak úgy érhetjük el, ha már gyerekkorban megtapasztalhatják a közösségi lét pozitív erejét, a közösségi élménygyűjtés fontosságát.
Ezekhez az élményekhez pedig kötelességünk biztosítani ilyen intézményeket.

Okok, amiért a díjra érdemes

Átalakítás előtt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Könyvtárában raktárként funkcionáló teret a könyvtár vezetőségének megbízásából átalakítottuk közösségi térré.
Ez a projekt az alábbi értékeket képviseli:
-Társadalmi szerepvállalás
-Generációk közötti szakadék megszüntetése
-Közösségi lét pozitív ereje, közösségi élménygyűjtés fontossága
-Kultúra megismertetése mellett a kultúra megszerettetése.
Tervezéstől a kivitelezésig értékeket képviselő szellemben, nemzetközi színvonalon, újat alkotva készítettük el . A tervezést Andó Anett Eszter belsőépítészünk, a kivitelezést családi vállalkozásunk, az Andó Bútoripari Kft.készítette.

Szolgáltatások

-Többfunkciós tér
-Interaktív képzőhely
-Kulturális központ
-Könyvtár
-Közösségi tér