IncepTech SpaceGarden

Képek


Szolgáltatók

Világítástechnika

3F

Tervezés / belsőépítészet

ARCH-STUDIO

Irodaszőnyeg, padló

Decor Floor Kft.

Irodabútor

Do work

Enteriőr Plusz Design

Office Line Kft.

Projektmenedzsment

Eston International Ingatlantanácsadó Zrt.

Mobil és üvegfalak

GMB Solutions

Növénydekoráció

Lelkes Kertész

Plantart

További szolgáltatók


Cím: 1117, Budapest Buda-part tér 2

Átadás éve: 2020 Q4

Kialakított terület mérete: 1000 m²

Irodában dolgozók száma: 50

Bérlő cég: IncepTech

Irodaház: BudaPart Gate


Rövid bemutatkozás

Az IncepTech csapata nem szokványos célért dolgozik nap mint nap: a világ vezető vállalatait és ígéretes növekvő cégeit segíti felkészülni, hogy a digitális világban is kiemelkedő teljesítményt tudjanak nyújtani. Ahhoz, hogy egy-egy ilyen felkészülés eredményes legyen, a fiatalos és dinamikus csapatnak folyamatosan változó helyzetekben kell kiemelkedő színvonalú, kreatív megoldásokat nyújtania három terület legjobb tudását egyesítve: technológia, üzlet és szervezeti pszichológia.

Gyakran a siker egyik legfőbb forrása a bátor gondolkodás, az önmagunkba vetett hit és tettrekészség. Ezt az erőt megtalálni magunkban nagyban segíthet egy inspiratív környezet és tér, ahol a képzelet szabadon szárnyalhat, ahol az ember a távolba nézve nyithatja ki a gondolkodását. Az IncepTech SpaceGarden megálmodása során az volt a cél, hogy olyan környezetet teremtsünk a csapatnak, ahol mindenki úgy érezheti, hogy a körülötte lévő világ egészen kis szereplőjeként is határtalan dolgokat vihet véghez.

Az IncepTech SpaceGarden nem csupán a munkavégzés helyszíne a csapatnak – hiszen munkájukat gyakran külföldön végzik –, hanem egy inspiratív, tágas, high-tech „otthoni bázis”, mely a Szilícium-völgyhöz és a Skandináv dizájn villákhoz hasonlóan segíti a csapattagokat feltöltődni és tovább haladni a közös cél irányába.

A kezdeti koncepcióról való együtt gondolkodás (IncepTech – ArchStudio) során hamar körvonalazódott négy dizájnelv, melyek vezették a gondolkodásunkat:

1. Tágas, inspiratív terek – megismerve az IncepTech által végzett mindennapi munka sokszínűségét és transzformatív erejét, olyan felhasználóbarát terek megvalósítását tűztük ki célul, melyek nem bezárják és bekorlátozzák, hanem épp ellenkezőleg, szabadjára engedik a gondolatokat, lehetőséget nyújtanak beletekinteni nagyobb távolságokba, bátorítanak és inspirálnak arra, hogy korlátok nélkül gondolkodjunk a minket körülvevő világ egy kis szereplőjeként

2. Letisztultság – kifejezett szándék volt, hogy egy végletekig letisztult, tökéletes, minden felesleges és bántó részlettől mentes dizájnt alkossunk – ahogy Antoine de Saint-Exupéry megfogalmazta: „A designer knows s/he has achieved perfection not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away”. Ezt a mostanában népszerű elvet nem „divatosságáért” követtük, hanem átvitt jelentése miatt: az IncepTech mélyen hisz benne, hogy a tökéletességhez való ilyen viszonyulás annak jelképe, hogy az ember minden tettben megadja a tiszteletet a másiknak azáltal, hogy a tudása szerinti lehető legjobb munkát végzi.

3. Futurisztikusság – ahogyan a legtöbb pozitív változás, úgy az IncepTech által végzett munka is jövőbemutató, hosszú távon meghatározó erejű – így kiemelten fontos, hogy a tér ne csupán a mostani legújabb és legjobb gondolkodást tükrözze, hanem merje feszegetni akár a tudományos-fantasztikusság határát is: kevés cool-abb és futurisztikusabb dolgot tudtunk elképzelni, mint egy űrhajóban felépített kertet

4. Természetközeliség – pszichológiailag is bizonyított a természet közelségének pozitív hatása az emberi elmére és jólétre, így ez által vezérelve egy olyan életérzés előidézésére törekedtünk, amikor valaki a természetbe elvonulva, akár a pázsitra kiülve gondolkodik a jövőről, aktuális kihívásokra adható válaszokról

Bár az előzetes megkeresés az ArchStudio csapata felé az IncepTech korábbi, Dohány utcai irodájának átalakításáról szólt, megismerve a kihívást, belsőépítész csapatunk egy addig teljesen új irányt, egy más karakterű helyszínre való költözést javasolt. A Kopaszi-gát természetközelisége és a Szilícium-völgyben dolgozva korábban tapasztalt atmoszféra hasonlósága, valamint a BudaPart „campus feeling”-je hamar megfogott mindenkit, és felismerték mindebben a vágyott új irányt támogató lehetőségeket.


Okok, amiért a díjra érdemes

A projekt már az első közös ötletelések alkalmával megkapta a „SpaceGarden” becenevet (mind az előzetesen megfogalmazott dizájnelvek, mind pedig az iroda környezeti adottságai miatt). Ez a név a tervezés egésze folyamán sorvezető volt, hiszen egy futurisztikus, high-tech világot szerettünk volna ötvözni a természet közelségével.

Az IncepTech céges ars poetica-jának haladó és letisztult alapjaihoz hűen egyszerű és letisztult tereket terveztünk. A főbb koncepcionális pontok a világos, már-már űrhajószerű irodatér (több helyen látszó gépészettel, akárcsak egy űrhajó borítása mellett megjelenő gépészet), melyben kiemelt szerepet kapnak az élő növények – hol zöldfalként, hol lámpatestekbe integrálva, helyenként pedig a bútorok szerves részeként. Ezt a futurisztikus és minimalista megjelenést játékos bútorcsoportok oldják fel. Az innovatív, letisztult világot a dinamikus, íves vonalak erősítik, melyek mind a világításban, mind pedig a zárt tárgyalók üvegfalaiban megjelennek. A mobíliákat valamint az egyedi bútorokat is high-tech szemléletbe illesztettük – ezeket egyaránt jellemzik a funkcionalizmus és a magas minőség, színhasználatban pedig a hideg pasztellszínek.

Az irodában két open-office rész került kialakításra, melyeket különböző funkcionális közösségi terek osztanak fel (pl. stand-up meeting asztal whiteboard-dal a napindító megbeszélésekhez, vagy egy-egy csoportos brainstormingnak helyet adó breakout vagy touchdown terület). A két open-office részt, mint egy „híd” köti össze a közlekedő, mely otthont ad a bejárattal szemben található recepciónak, valamint a kiemelt tárgyalóknak. Míg minden egyes tárgyaló a legmodernebb videokonferencia- és teremfoglaltság-menedzsment eszközökkel felszerelt, támogatva a csapat hibrid (külföldi ügyfeleknél helyszíni és távmunkát kombináló) munkavégzését, addig a kiemelt tárgyalók üvegfalai egy gombnyomásra elködösíthetőek a bizalmasabb megbeszélések idejére. Az irodai tér kohéziójának és a csapat közösségének erősítését szolgálják a közlekedő menti találkozási pontok, valamint olyan közösségi terek, mint a könyvtár, work café, vagy a music studio.

Míg a könyvtár egy silent-zone a fókuszált munkavégzéshez, elmélyült gondolkodáshoz, vagy akár egy gyors feltöltődést biztosító szundításhoz, addig a work café a közös reggeli kávézás vagy ebéd tökéletes színtere. Ez utóbbi továbbá gyakran szolgál helyszínéül a pandémia alatt egyre fontosabb szerepet betöltő hibrid (online & offline) all-staff meetingeknek, vagy akár egy-egy nap végi kötetlen beszélgetésnek a világ dolgairól egy pohár sör vagy bor mellett. A music studio pedig a zenekedvelő csapattagok munkán túli kreativitását és feltöltődését támogatja, ahol a kreatív alkotás számos formáját megélhetik az ide betérők, legyen szó elektronikus zeneírásról, vagy akár egy mini akusztikus zenekar felállításáról (a szobában megtalálható gitár, dob, szintetizátor, de még egy stúdió mikrofon is). Az inspirációt és a felszabadultságot a kilátás is fokozza, alkotás közben a Gellért-hegy és a Szabadság szobor is látható a stúdió ablakából.

A fenntarthatóság és környezettudatosság fontos tényezője a cég mindennapjainak, így tervezésünk során mi is szem előtt tartottuk az olyan gyártók választását, akik ezt szintén alapvető feltételnek veszik működésük során. Mivel szerintünk fontos hazai dizájnt választani és támogatni azt, így ezen munkánkban is több helyen jelennek meg hazai tervezők munkái, termékei.

Betérve az IncepTech rendhagyó 2020-as karácsonyi gálájára – melynek, ugyan hibrid módon, de már az új iroda szolgált helyszínéül – jóleső érzés fogott el minket amikor láttuk, hogy a csapattagok már az első munkanap során megtalálták a helyüket; ki itt, ki ott, de mindenki csillogó szemmel. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy olyan helyet sikerült közösen megálmodnunk és felépítenünk, ahol mi is nagyon szívesen élnénk mindennapjainkat.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!