Az Év Fejlesztő Cége

ATENOR

Cím: 1138, Budapest Váci út 121-127.

Rövid bemutatkozás

Az ATENOR közel 100 éves múltú, a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzett ingatlanfejlesztő vállalat és 30 éve aktív az ingatlanfejlesztő szektorban. Ez idő alatt végig transzparens tevékenységet folytatott és számos kiemelkedő volumenű fejlesztést valósított meg a most már 9 európai országban, amelyben jelen van – Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában, Magyarországon és Romániában.

Az ATENOR portfóliója jelenleg 29 csúcsminőségű, modern bérelhető irodákból, továbbá lakossági és vegyes használatú projektekből áll. Ez összesen 1.270.000 m2-nyi területet jelent, ahol minden esetben briliáns építészeti dizájnok mentén dolgozik. Célja nem csupán bérbe adható irodai terek létrehozása, hanem a városi látkép gazdagítása világszínvonalú, fenntartható épületekkel.

Az ATENOR 2007 óta van jelen Magyarországon, portfóliója meghaladja a 230.000 m2-t, amely 4 „A+” kategóriás, környezettudatos, saját tőkéből finanszíozott irodafejlesztési projektet foglal magában – a 123.000 m2-es Váci Greens irodakomplexumot a Váci úti irodafolyosón, melynek utolsó két épületét (E és F) a hatból idén adtak át; a 72.000 m2-es, 4 épületből álló Aréna Business Campus-t a Hungária körúton, melynek első épülete (A) szintén idén került átadásra; valamint két új fejlesztést, az óbudai RoseVille és dél-budai BakerStreet irodaházakat.

Az ATENOR a kezdetektől a feladatának tekinti, hogy felelősséget vállaljon a környezetért, ezért kizárólag fenntartható épületeket hoz létre, melyek a BREEAM Excellent minősítésben részesülnek. 13 évvel ezelőtt az ATENOR Magyarországon elsőként jelent meg, mint zöld irodaépület fejlesztő és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek az ökológiai követelményekkel.

A környezetvédelem mellett egy másik, nagyon jelentős tényezőt, a társadalmi felelősségvállalást is fejlesztéseik fókuszába helyezték. Ezért nemcsak hazai, de világviszonylatban is elsőként az Atenor az a fejlesztő, aki az Access4you által 8 SPI (speciális igényű emberek) célcsoport igényeinek figyelembevételével megalkotott, 500 szempontot tartalmazó minősítési rendszer követelményei szerint tervezi az összes épületét támogatva ezzel a testi és szellemi fogyatékkal élők integrációját. A 2019 után elkészült épületek (Váci Greens E és F, Aréna Business Campus A épületek) aranyfokozatú, tanúsított Access4you akadálymentes irodaházak és a fejlesztés alatt álló projektek a felmérést követően várhatóan mind szintén aranyfokozatúak lesznek.

Bár a jelenlegi korona vírus által átszőtt időszakban sok vállalat újragondolja office stratégiáját, az ATENOR optimista, a fejlesztések teljesítésére készülnek, nem válságra. A hosszú távú tervek között a felelősen, fenntartható módon gondolkodó bérlők megtalálása a cél. Így tovább folytatják jelenleg futó projektjeiket, melyeket a BREEAM Excellent zöld minősítés mellett a legmagasabb szintű akadálymentességre, arany fokozatú Access4you tanúsításra terveztek.

www.atenor.eu
www.vacigreens.hu
www.arenabusinesscampus.hu

Okok, amiért a díjra érdemes

Az ATENOR erős nemzetközi vállalati kultúrájának egyik pillére az emberközpontú tervezés, valamint ahogy azt jelmondata, az „Acting for Cities” is hirdeti, olyan ingatlan beruházások megvalósítása a cél, amelyek harmonizálnak a várossal, és nem utolsó sorban az ingatlant használó emberek kényelmét és jólétét szolgálják, ugyanakkor nagyon szigorú követelményeknek felelnek meg mind helyszín, gazdasági hatékonyság és környezetvédelmi szempontból. Az ATENOR minden épületének tervezésekor és kialakításakor a legjobb építészeti design-t ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. Emellett összes projektjét saját tőkéjéből finanszírozza.

A hat épületes Váci Greens az ATENOR első magyar fejlesztése és zászlóshajó projektje, valamint az egyik legnagyobb és legsikeresebb irodafejlesztés Magyarországon a maga 123.000 m2-nyi, „A+” kategóriás irodaterületével. Az irodapark elsőként nyerte el a BREEAM „Excellent” minősítést 2011-ben, mellyel azóta összes épülete büszkélkedhet. Továbbá az ATENOR az első fejlesztő, aki 2019 nyarán bejelentette, hogy épületeit az Access4you által létrehozott speciális igénnyel élő személyekre szabott kritériumok szerint tervezi, így a Váci Greens két utolsó épülete (E és F) már ezek alapján lett tervezve. A Váci Greens 25.052 m2-es F épületét 2020 májusában, a23.445 m2-es E épületet 2020 szeptemberében adták át, ezzel az elmúlt 7 év egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb budapesti megaprojektje lezárult. Az irodapark 82%-ban bérbeadott nagy, nemzetközi bérlőknek – az első négy épület évek óta 100%-os bérbe adottsággal rendelkezik; az E épület 40%-ban, az F épület pedig már 73%-ban kiadásra került. Valamint az E épületet idén adták el egy magyar befektető cégnek, és az F épület eladása is folyamatban van.

A Váci Greens sikertörténetét követően az ATENOR 2018 tavaszán indította el a Hungária körúti Aréna Business Campus 72.000 m2-es, „A+” kategóriás, környezettudatos megaprojektjét, mellyel tovább erősítette magyarországi jelenlétét. A négy épületből álló irodapark minden épülete nagy, egybefüggő és hatékony irodaterületeket kínál majd, és egy óriási közösségi parkkal hoz megújulást a környék életében. A projekt első, A épülete 2020 májusában került átadásra, mely a Váci Greens épületeihez hasonlóan szintén BREEAM „Excellent” minősítéssel, valamint Access4You aranyfokozattal rendelkezik. A második, B épület szerkezetépítési munkálatai már befejeződtek, és 2021 második negyedévében kerül átadásra.

2020-ban az ATENOR a 3 épületének befejezése és átadása mellett folytatta két legújabb projektjének fejlesztését – az exklúzív, 15.000 m2-es Bécsi úti RoseVille irodaházat, melynek jelenleg mélyépítési munkálatai zajlanak, és a 17.000 m2-es BakerStreet irodaházat a Szerémi és Hengermalon út kereszteződésénél.

Az ATENOR amellett, hogy törekszik a zöld és akadálymentes épületek fejlesztésére, különös hangsúlyt fektet egyéb környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalási tevékenységekre is. Az „Acting for the Future”, vagyis idei programjának keretén belül 2020 fát ültetett el 2020-ban mindazon 9 európai országban, ahol jelen van. Magyarországon a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva 2020 őshonos facsemetét ültetett el saját finanszírozásból a Budapest XII. kerületében található Budakeszi erdőben, a János-hegy nyugati oldalán. Ez a kezdeményezés pragmatikus módon fejezi ki az ATENOR elkötelezettségét a városok és a fenntartható jövő iránt – ezáltal szeretné felvenni a harcot a klímaváltozás ellen, javítani a levegő minőséget és hozzájárulni Európa őshonos erdeinek visszaállításához. A kezdeményezés környezetre tett jótékony hatását tekintve az ATENOR úgy döntött, hogy a következő években is folytatja a faültetési tevékenységét, így 2025-ig minden évben az évszámnak megfelelő darabszámú fát fog elültetni a 9 európai országban, ahol jelen van, így Magyarországon is.

A társadalmi felelősségvállalás programjának keretein belül, a művészeteket is támogatva, januárban Budapesten rendezte meg az „Art for Cities" utazókiállítását is, mely a street arton keresztül nyújt betekintést azon városok életébe, ahol az ATENOR jelen van.

Társadalmi elkötelezettségének további erősítése érdekében az ATENOR decemberben elindította az „Acting for the People” kezdeményezést is, melynek keretén belül a hátrányos helyzetű embereket támogatja. Ez különböző jótékonysági szervezetekkel való összefogásban valósul meg, melyek többek közt az ünnepek alatt történő ételosztásban segítenek. Magyarországon a Gyermekétkeztetési Alapítvány közreműködésével 2021 db ételcsomag került kiosztásra rászorolú gyermekek számára. Az ATENOR egy aukciót is szervez az „Art for Cities” kiállításon megjelent képekből, melyből a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlja fel.

Főbb ügyfelek, referenciák

GE, Sykes, Enterprise Group, SUEZ, BNP Paribas, ITSH, Givaudan, Accenture, Unilever, ATOS, AON, FORD, Sanofi, Intrum, Bonduelle, NN, Mazars, Cargill