Tiba Építész Stúdió irodája

Képek


Szolgáltatók

Világítástechnika

Belight

Irodaszőnyeg, padló

Decor Floor Kft.

Irodabútor

Do work

Smart Office Solutions

További szolgáltatók


Cím: 1118, Budapest Bartoniek Géza lépcső 2.

Átadás éve: 2019 Q3

Kialakított terület mérete: 300 m²

Irodában dolgozók száma: 21

Bérlő cég: Tiba Építész Stúdió


Rövid bemutatkozás

“Hiszem, hogy épületeinket a design és az innováció által teljesítjük ki: a környezetükből fakadó inspiráción új nyelvet kreálunk, hozzáadott értékként új kontextust teremtünk a használók számára. A mai építészet gazdaságosságon, használati és fenntarthatósági értékeken alapuló megváltozott kihívásainak való megfelelés természetes része a mindennapi munkánknak.” Tiba János

A TIBA Építész Stúdióban átfogó építészeti, generál tervezői komplex szolgáltatásokat nyújtunk. A 2005-ös megalakulásunk óta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó irodája lettünk. Folyamatosan alakuló, bővülő és fejlődő vállalkozásunk fontos értékei az értékteremtés, a legmagasabb szintű szakmai munka és a csapatmunka. Méret, funkció és helyszín szempontjából is sokféle projektben igyekszünk érzékenyen és konstruktívan reagálni a legkülönbözőbb tervezési kihívásokra, miközben ezeknek a munkáknak van egy jól definiálható közös pontja: az egységes és jól olvasható design koncepció. Mára a saját tervezési folyamatainknak és az elkészülő épületek megoldásainak is központi eleme a fenntarthatóság. Büszkék vagyunk arra, hogy értékteremtő, illetve értékmentő folyamatok végén, a megvalósult munkáink az épített környezet meghatározó elemei lettek.
Több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik a Tiba Építész Stúdióhoz itthon és külföldön egyaránt. A teljesség igénye nélkül ilyenek a Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, a Váci Greens irodaház tömbjei, a Magyar Telekom és T-Systems új székháza, a kivitelezés előtt álló volt Svábhegyi Szanatórium rekonstrukciója és bővítése. Az építész iroda színes portfoliójának hagyományosan részei a műemlék felújítási munkák is, amikor régi terek akár teljes egészében megváltozott funkciók és igények figyelembevételével, de mégis organikusan fejlesztve születnek újjá: ez történt a saját új irodánknak a megvalósítása során is.

A TIBA Stúdió az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Ez természetszerűen egy új iroda iránti igény megfogalmazását is jelentette. Egy olyan térre volt szükségünk, amely támogatja a saját újragondolt, hatékonyabb működésünket és képviseli azokat az értékeket és minőséget, amelyek tervezői munkánk során is fontosak. Ez ölt testet most új otthonunkban, a Gellért-hegy lábánál. A saját iroda projektünk egy olyan integrált pályázat, ahol a megrendelő, a tervező és a kivitelezést irányító csapat is ugyanaz volt: mi magunk. A munkatársak különböző erősségeiből adódó szinergiák kihasználásával egy olyan tér jött létre, amihez a személyes kötődésünk rendkívül erős, és támogatja a kibővült, megváltozott és továbbfejlesztett működésünket.


Okok, amiért a díjra érdemes

A helyszín és az épület kiválasztása, a tervezés és a kivitelezés minden részlete a saját értékeink és szükségleteink pontos definiálásának köszönhető. A lokáció, az iroda és az irodában dolgozók szempontjai, valamint a felelős működés voltak a sarokpontok.
A Móricz Zsigmond körtér a főváros egyik súlyponti helye. A munkatársaknak és a partnereknek is könnyű, gyors megközelítést biztosít - érkezzenek akár tömegközlekedve, kerékpárral vagy autóval. Azon kívül, hogy sok fontos és hasznos szolgáltatás van gyalogtávolságban, az iroda a szakmai vérkeringés ütőerének közelébe is költözött. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem Tájépítészeti Kara mellett szomszédjai lettünk számtalan építész irodának, a Kortárs Építészeti Központnak, galériáknak, partnereinknek - megkönnyítve ezzel az együttműködéseket, a tehetséges pályakezdők támogatását és saját fejlődésünket. Köszönhetően a Gellért-hegynek, a Budai Arborétumnak, a Feneketlen-tónak és a környékbeli sportpályáknak, a központi lokáció ellenére sem kell lemondanunk a a zöldterületekről. Saját kertünket - a biodiverzitásra ügyelve - a Gellért-hegy déli lejtőjének mediterrán mikroklímáját kedvelő tájazonos növényekkel telepítettük be.
Olyan irodai környezet jött létre, ami a leghatékonyabb napi működésünk, a kreatív együtt gondolkodás, ugyanakkor az elmélyült és pontos mérnöki munka feltételeihez is rugalmasan tud alkalmazkodni. Emellett a tervezés során egy olyan szempontot is kiemelten kezeltünk, aminek a későbbi jelentőségét még mi sem láthattunk előre. Tudtuk, hogy a kollégák rugalmas, akár távoli, biztonságos munkavégzését is támogatni szeretnénk. Ez a korábbinál jelentősen nagyobb kapacitású IT infrastruktúrát igényelt. Ennek is köszönhető, hogy a járványhelyzetben is fennakadások nélkül működünk.

Szakmai sarokpontokat jeleznek, inspirációt adnak és jó emlékeket őriznek az iroda korábbi tervezési munkáinak beépített lenyomatai. Ilyenek például a KAZA-TIBA collections saját tervezésű beton burkolatai, a Telekom székházba tervezett üveg tolóajtók és üvegfalak grafikái, a Váci Greens kültéri árkádjának álmennyezet prototípusa, valamint a Divatcsarnok és a Telekom székház fém falburkolatai. Több, a Stúdió előző irodájában lévő berendezési tárgy felhasználásával saját történetünk egy-egy időszakát is sikerült átmenteni.

A Ménesi út - Bartoniek lépcső által határolt saroktelken álló épületegyüttes eredetileg is a lazarista rend tulajdona volt, a telken kápolna, rendház és fiúkollégium működött korábban. Egy lakóegységet és egy könyvtárat a szerzetesrend továbbra is fenntart itt, de a korábbi fiúkollégium 2 szintje évtizedek óta romosan állt. A Stúdió beköltözésével az alsó szinteket sikerült újrahasznosítani, sőt valószínűleg megóvni a teljes pusztulástól. Az utcafrontot is rendeztük, kiegészítettük a közvilágítást; kedvelt útvonallá téve a lépcsőt. Fontosnak tartottuk az épített környezet értékőrzése mellett a kortárs képző- és iparművészek támogatását is azzal, hogy az ő alkotásaik jelennek meg a mi tereinkben.

A fenntarthatóság környezeti szempontjai legalább ilyen lényegesek voltak a tervezés és kivitelezés során. Meglévő épületet hasznosítottunk, így egy új építkezéssel nem növeltük carbon-lábnyomunkat. Kontroláltuk a beépített burkolatok mennyiségét, törekedtünk arra, hogy az eredeti anyagokból, szerkezetekből minél többet megmentsünk: felújítottuk a poroszsüveg boltozatot, a téglafalakat, a műkő lépcsőt a kovácsoltvas korláttal és fa fogódzóval. Az újonnan beépített burkolatok részben újrahasznosított anyagokból készültek, illetve újrahasznosított anyaghányaddal rendelkeznek. Az energiatakarékos LED-es világításainkat munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatjuk. A szaniterek víztakarékosak, programozható hűtés-fűtési rendszerünk megújuló energiaforrással működik (VRF/VRF levegőhűtőközeg-rendszer).
Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne - mi nagyon jól!


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!