Az Év Lakóingatlan Fejlesztése

BudaPart Otthonok „A” és BudaPart Otthonok „C”

Cím: 1117, Budapest Bíró László József krt. 1-4.
Átadás éve: 2019 Q3
Ingatlan mérete: 36536 m²

Rövid bemutatkozás

A BudaPart beruházás a Property Market Kft. fejlesztésében 2017-ben indult el azzal a céllal, hogy egy teljesen új városnegyed jöjjön létre a XI. kerület addig kihasználatlan, 54 hektáros területén. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele zöldfelület lesz, köszönhetően a kialakításra kerülő parkoknak, valamint a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl kivételes adottságainak.

A városnegyed beépítési koncepcióját a dán ADEPT építészirodával közösen álmodtuk meg, aminek víziójába tökéletesen illeszkedik a BudaPart két, Vikár és Lukács építésziroda által tervezett, frissen átadott épülete. A lakóházakban a megfelelő tájolásnak köszönhetően minden otthonban biztosított az optimális benapozás, valamint a szabad fény-és légáramlás is a házak belsejében. A városnegyed dunai panorámára optimalizált BudaPart Otthonok ’A’ lakásai 2,85 méter, a BudaPart Otthonok ’C’ lakóépületé pedig 3 méteres belmagasságúak, az átlagosnál nagyobb teraszok mérete pedig még modernebbé teszik az otthonokat. A két ház abban is különleges, hogy eltérő tömegformálást kaptak: a hat és nyolcemeletes épületrészeket két-, az öt és tizenöt emeleteseket pedig három szintes átkötések kapcsolják össze.

A BudaPart két évvel az alapkőletétel után, 2019-ben megnyitotta a kapuit az első lakók előtt. Szeptemberben átadtuk a városnegyed első, BudaPart Otthonok „A” elnevezésű lakóházat, októberben pedig a projekt második, öbölmenti BudaPart Otthonok „C” épület lakásait is átvehették a tulajdonosok. Az első, 20.802 m2 bruttó alapterületű lakóházban 8 emeleten 162, a városnegyed második, 15.734 m2 összterületű, 15 emeletes lakóházában pedig 106 lakás készült el. Az otthonok népszerűségét jól mutatja, hogy a két modern, smart home megoldással is felszerelt épületben az ingatlanok több mint 95%-át értékesítettük, így az év végére mintegy félezren lakhatnak a BudaParton.

A budaparti nyugalmat az eltolt utcastruktúrának köszönhetően a csökkentett autósforgalom, valamint az épületek elhelyezése is segíti: a fejlesztés végére az irodaházak körbeölelik a lakóépületeket, ezzel a belső terek és az otthonok egyaránt csendesebbek lesznek.

A projekt további egyedisége, hogy a tájépítészet is kiemelt szerepet kap a beruházásban. Az épületek tervezésekor számos építészirodával működünk együtt, ezért fontos, hogy megteremtsük a különböző arculatú épületek közötti harmóniát. Nagy hangsúlyt fordítottunk arra, hogy létrejöjjenek kis, saját identitással rendelkező teresedések és nagyobb közösségi terek, találkozási pontok is. Ilyenek a gyalogos forgalmú bevásárló utca, közösségi kertek, játszóterek, napozóstrand és sportpályák is. A városnegyed tájépítészeti feladatait az S73 Stúdió látja el, akinek munkája jelentősen hozzájárul a városnegyed egységes képének kialakításához.

A városnegyed megközelíthetőségének optimalizálására is kiemelt hangsúlyt fektetünk. A BudaPart a városközponttól mindössze 3,5 kilométerre helyezkedik el, így jelenleg tömegközlekedéssel alig fél óra elérhető a Deák tér. A BudaPart körül hat lámpás közlekedési csomópont kerül kialakításra. mely megfelelő egységekre tagolja a városnegyedből ki és beáramló forgalmat. Idén körjáratként, hosszabbított útvonalon elindult a 154-es buszjárat, ami szeptember közepétől már érinti a Kopaszi-gát és a BudaPart területét is. Emellett az 1-es villamos - egy rendkívül fontos közösségi közlekedési tengely - Kelenföldig meghosszabbított útvonala is elindult, és a városnegyed továbbra is megközelíthető a BKK 11-es és 12-es hajójárataival. Továbbá elkészítettük a Budai fonódó villamos II. üteméhez kapcsolódóan a Szent Gellért tértől a Budafoki út/Dombóvári úti csomópontig tartó szakaszra vonatkozó módosított engedélyezési és kivitelezési dokumentációt, és minden szükséges engedélyt megszereztünk, így reményeink szerint hamarosan megindulhat ennek megvalósítása is.

Okok, amiért a díjra érdemes

A BudaPart egyedülálló beruházás, hiszen egy olyan városnegyedet hozunk létre, ami egyaránt teremti meg a vízparti, természetközeli nyugalmat és hozza el az urbánus nyüzsgést. A tízéves fejlesztés végére Budapest legzöldebb belvárosa valósul meg, ahol a lakók, dolgozók és az ide látogatók egyaránt megtalálják a számukra legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget. A Lágymányosi-öböl és a Kopaszi-gát remek rekreációs környezetet, illetve számos sportolási opciót kínál, a városnegyed tervezett szolgáltatásai pedig mindinkább hozzájárulnak a nagyvárosi életérzés megteremtéséhez. A BudaParton sportpályákat, napozóstrandot, központi parkot és egy bevásárlóutcát is létrehozunk, ezáltal valóban modern és minőségi életérzést teremtünk meg a XI. kerület kivételes adottságú területén.

A BudaParton az infrastruktúra és a tájépítészet fejlesztésére is kiemelt hangsúlyt fektetünk, nemcsak a fejlesztésen, hanem az azt körül ölelő közterületeken is. A Dombóvári úti lámpás csomóponton túl az első ütemhez kapcsolódóan kiépítettük a közműhálózati rendszert, útépítési munkákat végeztünk, zajvédő falat építettünk a vasúti töltésen, valamint több mint 20.000 négyzetméter burkolt felületet hozunk létre, kb. 1000 m2 cserjét és 110 darab fát ültetünk el, és közel 21.200 négyzetméteren történik gyepesítés.

A városnegyedben a BudaPart arculati elemei is megjelennek: a kereskedelmi és szolgáltatóegységek egységes, homlokzati designjában, valamint a lakóházak bejáratainál is tetten érhetőek. Emellett figyelünk az apró részletekre: a városnegyedben egyedi rakásmintájú, BudaPart-térkövön járhatunk, és a csatornafedeleken is megjelenik a szignalizációs mintázat.

A városnegyedben célunk, hogy valódi, budaparti közösség jöjjön létre, ezért a közösségi terek és lobbik mellett a lakók számára saját kommunikációs platformot hoztunk létre, ezen kívül nekik szóló rendezvényeket szervezünk, de egy saját fejlesztésű applikációt is készítünk. Az alkalmazás a napokban már elérhető lesz a budapartiak számára, ami amellett, hogy folyamatosan friss információkat szolgáltat, a közösségépítést is segíti.

A BudaPart beruházás első fázisának kivitelezési munkálatai folyamatosak, 2020-ban további két lakó- és egy irodaházat adunk át, valamint már a következő, BudaPart Otthonok „E” elnevezésű lakóházunk építését is elkezdtük. A tízéves fejlesztés végére 15 lakó- és 13 irodaház és egy hotel kivitelezését tervezzük, így összesen mintegy 30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben a városnegyedben.

Szolgáltatások

A BudaPart lakóépületeit úgy alakíttottuk ki, hogy elkerüljük az utcaszintű lakásokat, így ezek a terek lobbi, illetve kereskedelmi funkciót kaptak. Ennek megfelelően a már átadott „A” és „C” lakóházakban a Pyxis Nautica iroda által tervezett lobbik találhatóak, melyek helyt adnak a portaszolgálatnak és emellett közösségi térként is funkcionálnak.

A városnegyed átadott lakásai smart home rendszerrel is felszereltek, melynek szolgáltatásait a lakók saját igényeiknek megfelelően tovább bővíthetik. Az egyszerűbb és kényelmes vezérléshez az otthonok átadásakor egy tabletet is biztosítunk a tulajdonosok részére.

A BudaPart Otthonok minden épületében található továbbá teremgarázs, melyek tervezésénél a XXI. század közlekedésének alakulását is figyelembe vettük: az utcaszintű parkolókat úgy alakítottuk ki, hogy a jövőben könnyedén új funkciót kaphassanak, amennyiben az elektromos és önvezető autók térnyerésével a gépjárművek használata megváltozik.

Jelenleg számos szolgáltatás elérhető a Kopaszi-gáton, köztük éttermek, játszóház, futópálya és rendezvényközpont is, hamarosan pedig több szolgáltató és kereskedelmi egység nyitja meg kapuit a BudaParton. Terveink szerint 2020 első félévében Kopaszi-gát vendéglátó helyei több szolgáltatással is kiegészülnek: a városnegyed első fázisában megvalósuló négy lakó-és egy irodaházának alsó szintjén többek között szupermarket, reggelizők, kávézó, pékség, borárium és mosoda is várja majd a lakókat, dolgozókat és látogatókat.