Az Év Ingatlanfejlesztése

Premier Med Egészségügyi, Oktató és Kutatóintézet

Cím: 1037, Budapest Virág Benedek u. 26.
Átadás éve: 2019 Q2
Ingatlan mérete: 1700 m²
Kivitelezés / Fitout
T21Bau – Kárpáti Pál
Tervezés / belsőépítészet
ABK Építésziroda Kft. – Balogh Ferenc
Tervezés / belsőépítészet
BRED Design Line - Nagy János

Rövid bemutatkozás

A ma egészségközpontként működő épület - az 1990’-es évek végén - eredendően háromlakásos társasháznak készült irodaterekkel. Vasbeton pillérvázas és födém épületszerkezetű, vázkitöltő téglafalakkal. A budai ingatlan ambuláns és egynapos sebészeti funkcióinak kialakításához két kihívással kellett szembenézni. Egyrészt meg kellett felelni a releváns hatósági előírásoknak, másrészt a szerkezeti sajátosságokból eredő nehézségekkel. Különösen a lépcsőház és az álmennyezet fölötti keresztmetszetek igényeltek áttervezést. A gépészet helyét ki kellett alakítani és biztosítani a levegő be- és kifúvást, párátlanítását, hűtését és fűtését. A belső terek, a bejárat és a világítás teljesen átrendeződött, radikális alaprajzi változtatásokat végeztünk. Építész, orvostechnológus, formatervező, világítástervező, belsőépítész és stratégiai tervező kompetenciák révén alakult ki a klinika külső megjelenése és belső terei. A projektcsapatban a szakmai kompetenciák képviselőin kívül az egészségközpont kollégái (az ügyféligény) és az épület jövőbeli üzemeltetője is képviseltette magát. A klinikán négy konzultációt és három műtétet tudnak egyidejűleg kezelni és a pihenőszobákban - a beavatkozásokat követően - további tíz fő tud tartózkodni. Az alagsorban kapott helyet: a hibridműtő és kiszolgáló terei, az öltözők, az étterem, rendezvényterem, valamint a parkolók és raktárak. A földszinten a recepciót, a várót, irodahelyiségeket, konzultációs szobákat találjuk. Recepció, nővérszoba, pihenőszobák, kórtermek vannak az első emeleten. A második emeletre kerültek a kiemelt kezelők, a tárgyalóként is szolgáló oktatóterem és az orvosi szoba.

Okok, amiért a díjra érdemes

A megbízóval az együttműködés több mint egy évtizedre nyúlik vissza. A szemközti ingatlanban működik a vállalkozás orvostechnikai berendezéseket forgalmazó üzletága. Az első közös munka belsőépítészeti kivitelezésként indult. Menetközben áttervezésre módosult a működőképesség érdekében. Visszatérő ügyfélként biztonsággal bízza ránk a szakmai elvárásai belsőépítészeti megvalósítását.
Belülről kifelé haladva rendszerben elemzünk először a funkciót, aztán a szabványosságokat, az ergonómiai megfelelést. A design emberközpontú. Cselekvés alapon és mentálhigiénés szempontok mentén formálódik kielégítve a funkcionális, fiziológiai és pszichológiai igényeket.

Az egészségközpont számára a legfontosabb, hogy a páciensek felkészülten, szorongás nélkül, jó érzésekkel érkezzenek és elégedetten távozzanak. Az orvosi ellátás az első konzultációtól a távozásig teljes figyelmet szentel a betegnek. Ezt a figyelmet és ügyfélfókuszt képeztük le a térre, a világításra, a dekorelemekre és a bútorokra.

A projekt a designgondolkodás, a funkcionális térrendezés homogén példája. Komplex szempontrendszert tudtunk megvalósítani az ügyféllel közösen. Az épület megfelel hazai minősítési követelményeknek (és további akkreditáció előtt áll), a klinika és oktatóbázis funkcióból eredő elvárásoknak. Egyben az ügyfél útvonalát és -élményét terveztük. Az ügyfél jelenti a megrendelő munkatársait és a betegeit egyaránt. A belsőépítészeti terv és annak megvalósításának alapja: a letisztultság, a kényelem, a paciensek nyugalmának biztosítása az ott dolgozók munkakörülményeinek „élettérré” alakítása.

Példaként említhetjük a bejárat kialakítását és az ügyfélvárót. Az épület bejárati ajtajának a helye sokáig kérdéses volt. Valójában az első benyomást terveztük a gyakorlatiasság mellett. Az épület külső felületén az építész egy ún. félkapu megoldást tervezett, amely befelé is folytatódik. A félkapun áthaladva a homlokzati síkon megyünk keresztül és érkezünk meg. Hangsúlyossá vált a bejárat - ami a zöld kert szerves folytatása - és belépéskor „keresztülmegyünk” a homlokzaton.

A betegek valamilyen visszér problémával vagy jóindulatú göb, daganat eltávolítása miatt érkeznek az intézetbe. Az építészeti megoldásokkal az áramlást, a szabad mozgást, a könnyed haladást sugalljuk. Ennek egyik példája a kívülről az üvegfalból kinövő fél kapu és az épületet „átszúró” folytatása befelé. Ellazulás és stresszoldás eszközeivel éltünk.

A recepció és váró nyugalmat, az átlátszóság érzetét kelti a színekkel, a textúrával, a fényekkel, mely így a tisztaságot, higiéniát és egészségügyi intézményt érzetét sugározza. Mindezt támogatja és a figyelmet is leköti a közel 5 tonnás, édes vízi akvárium, valamint az előtér monolit mennyezetébe süllyesztett „félcső vagy gerenda” lámpatestek amelyek impozáns látványt nyújtanak.

A víz, a tenger motívum megjelenik a földszinti mosdókban is, a Medúza-fal dekorációval. Jelképesen szabadon áramlik a víz, csakúgy, mint a fény. A mennyezeti gerendalámpák (indirekt világítású lámpatestek) rámutatnak a konzultációs szobákra, ahol az első beszélgetés és vizsgálat történik. A folyosó mennyezetének középen végig futó fénycsík nemcsak fényt, hanem élményt is nyújt.

A recepció fölött a szabványos világítási értékek eléréséért speciálisan kialakított hatszög alakú lámpatesteket terveztünk és építettünk be. A LED lámpatest közepe egyszerűen kivehető, hozzáférést biztosítva a fölötte lévő gépészeti csatlakozásnak, ugyanakkor e betét lyukacsos szerkezete levegőáramlást is biztosit az előírt keresztmetszetben. Ez egy új, innovatív lámpa szerelőnyílás és szellőző egyben.

Amíg a recepció és a váró a tisztaságot és higiéniát sugározza; a pihenőszobák és a kórtermek a nyugalmat, az otthonosságot és a biztonságot.

A munkatársak jólléte érdekében alkalmazott megoldásokra egy példa - a hölgyek sokszor bevásárlásból érkeznek a munkahelyükre. Az ő kényelmüket szolgálja az öltözőben kialakított rakodófelület és hűtőszekrény.

Szolgáltatások

A Premier Med Egészségügyi, Oktató és Kutatóintézet kíméletes, vágás nélküli, innovatív csúcstechnológiás kezeléseket nyújt – Kelet-Közép-Európában elsőként – jóindulatú pajzsmirigy göbös (strúmás) betegek, jóindulatú emlőtumorral diagnosztizált páciensek, valamint visszértágulati problémákkal élők számára.
- Pajzsmirigy göb kezelése rádiófrekvenciás ablációval
- Rádiófrekvenciás – Lézeres – Szövetragasztásos visszér-kezelések
- A fibroadenoma, a jóindulatú emlődaganat fagyasztással történő eltávolítása
A klinikára érkező magyar és külföldi betegek először konzultáción vesznek rész, majd a kivizsgálás következik. A beavatkozásra a műtőkben, illetve a kiemelt kezelőkben kerül sor.
A rövid lábadozási időt is az épületben kialakított helyiségekben töltik minden igényt kielégítő kényelemben. A pihenőszobák két minőségi kategóriában (eltérő belső térkialakítással) állnak a páciensek rendelkezésére. Ambuláns ellátás esetén minimum 1, maximum 4 órán át megfigyelik őket, vérnyomást mérnek és EKG vizsgálatokat végeznek.

A tárgyaló az orvosi konzultáció színtere egyben oktatóterem is. A képzésre érkező szakemberek itt kísérhetik figyelmemmel a speciális eltávolítási technikát élőben, látva és halva a beavatkozást végző orvost, hiszen a hibridműtő, a kiemelt kezelő és az oktató terem audiovizuálisan össze van kötve egy integrált rendszer segítségével.

Az étterem a munkatársak közösségi tere. Nem volt lehetőség külön kávézó kialakítására a tér adottságai következtében. Egy kávégép-szekrény elhelyezésével, tájolásával elértük, hogy mégis némileg elkülönül a kávézni érkező munkatárs és az, aki ebédelni szeretne.

A rendezvényterem borozó és moziterem, amely a kikapcsolódást szolgálja.