Green House

Átadás éve: 2012Q4
Kialakított terület mérete: 17800 m²
Üzemeltetés
Colliers International
Ingatlanfejlesztő
Skanska Magyarország Ingatlan Kft

Rövid bemutatkozás


A 2012 decemberében átadott Green House a magyar irodapiac egyik legsikeresebb ingatlanfejlesztési projektje, amelyet alátámaszt, hogy első budapesti irodaházként nyerte el a LEED tanúsítási rendszer legmagasabb Platina szintű minősítését, illetve kevesebb, mint egy évvel az átadása után elérte a 90% feletti bérbeadottságot. Az épület bérlői a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség, a kreativitás, valamint a munka- és költséghatékonyság együttes előnyét élvezhetik. Az "A" kategóriás ingatlan Budapest XIII. kerületében, a Kassák, Tüzér és Lőportár utcák által határolt területen épült, közvetlen szomszédságában található a Kassák Park. Az épület tervezője a magyar DPI Design Kft. és a svéd White Arkitekter AB építésziroda.A szakemberek célja volt, hogy munkavégzés szempontjából ideális, emberi léptékű tereket alakítsanak ki, miközben a mikro- és makro környezet megóvására is kiemelt hangsúlyt fordítottak. A fejlesztő Skanska a projekt valamennyi fejlesztési fázisában a legmodernebb környezetvédelmi megoldásokat és zöld technológiákat alkalmazta annak érdekében, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálja. Ennek köszönhetően a ház energiafelhasználása és CO2 kibocsátása az átlag épületekhez képest jelentős megtakarításokat mutat.A jelenleg 93%-os bérbeadottságnak örvendő Green House (bérlői a teljesség igénye nélkül: Avis Budget Group, MSCI, ABB, Deichmann, Skanska) 17.800 négyzetméternyi területet kínál bérlőinek 8 emeleten, valamint 252 parkolót a mélygarázs 3 szintjén. Az irodaház tetőterasszal, az „u” alakú épületnek köszönhetően védett gyönyörű belső kerttel, többszintes mélygarázzsal és biciklitárolóval is rendelkezik. A hetedik és az első emeleti belső udvarra néző biodiverz tetőkert növényalkalmazási koncepciója a fajok sokféleségének alapvető tényét kihasználva került megalkotásra. A koncepció elsődleges célja volt, hogy a zord tetőkerti körülményeknek ellenálló és végső soron a fenntarthatóság jegyében extenzív, a természetes társulások mintájára működő vegetáció alakuljon ki.Az egyszerű megközelíthetőség és a meglévő szolgáltatások széles skálája már a terület kiválasztásnál is fontos szempont volt és az elkészült projektnek is fontos értékei. A Váci út közvetlen közelében, mégis zöld környezetben található Green House tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral egyaránt könnyen megközelíthető. A környéken rendelkezésre álló szolgáltatások mellett a Skanska további kereskedelmi egységekkel (étterem, kávézó, autómosó, ATM, ingyenesen kölcsönözhető kerékpárok a bérlőknek) gazdagította az irodaház szolgáltatásait.A projekt során figyelmet kapott az épület közvetlen környezetének és a szomszédos Kassák Parknak a fejlesztése is, ahol ott játszó gyermekek és szülők örömére kültéri fitnesz gépek kerültek elhelyezésre.


Okok, amiért a díjra érdemes

Az irodaház kimagaslóan magas eredménnyel - hazánkban elsőként - kapta meg a LEED épület-minősítő rendszer Platina szintű végső kvalifikációját. A 93 pontos LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítés mellett kiérdemelte az uniós EU GreenBuilding minősítést, illetve az A+ energiahatékonyságú épületeknek járó hazai besorolást is. A beépített innovatív zöld technológiák mellett a fejlesztő számára nagy fontossággal bírt a bérlők környezettudatos szemléletmódra való ösztönzése, annak az irodabelsők kiépítése során történő szem előtt tartása, illetve a rendelkezésre álló energiahatékony rendszerek kihasználása. Az épület mellett akár az irodabelsők is tanúsíthatóak az amerikai LEED rendszer szerint. Erre ösztönzi bérlőit a fejlesztő Skanska Magyarország Ingatlan Kft., akinek a Green House-ban található 507 négyzetméteres új irodája nemrégiben platina szintű LEED minősítést kapott (Commercial Interiors kategóriában).
Az irodaház sikerét és a zöld fejlesztés létjogosultságát támasztja alá, hogy a Green House átadása után egy évvel már 93%-os bérbeadottságnak örvend.

A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását. A talajhő hasznosítás (hűtés és fűtési üzemmódban), a hűtőgerendás hűtés, a dupla hővisszanyerő rendszer (85-90%-os hatékonysággal) és a napkollektoros rásegítésű meleg víz előállítás segítségével az energiafelhasználás körülbelül 45 százalékkal kevesebb az épületben, mint az átlagos magyar irodaházakban. A fejlesztés során törekedtek az épület ökológiai lábnyomának minimalizálására, az itt elért eredmény alapul fog szolgálni a Skanska következő projektjei számára. A Green House 50 százalékkal kevesebb vizet használ, mint egy áltagos magyar irodaház, csapadék– és talajvizet hasznosít a WC-k öblítésére, a kert locsolására. Az irodaház biodiverz zöld tetőkkel is rendelkezik, amely hozzájárul az egészségesebb munkakörnyezethez. A projekt kivitelezése a Skanska szigorú munkavédelmi és környezetvédelmi irányelveinek betartásával történt regionális és helyi alvállalkozók bevonásával.

Díjak, jelölések:
CEE Green Building Award 2013: „LEED for Shell and Core” kategória győztes
World Green Building Council, Leadership Awards Europe Region, 2013, Leadership in Building Design & Performance Nominee
FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2013, 3. helyezett
FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2013, Budapesti Építész Kamara Különdíj
Az Év Projektje 2013 (Portfolio.hu, Property Investment Forum)

Nemzetközi zöld minősítés(ek)

LEED Platinum minősítés, EU GreenBuilding