BUD Office Center

KépekÁtadás éve: 2012Q3

Kialakított terület mérete: 3200 m²


Rövid bemutatkozás


A Budapest Airport Zrt. 2012. októberben átadott, BUD Office Center nevű irodaháza 2013. márciusában kapta meg a végleges BREEAM minősítését. Az irodaházat eredetileg a nyolcvanas évek elején építették a Malév számára – az akkori technológiai színvonalon. A felújítás során jelentősen javították az épület energiahatékonyságát, körültekintően válogatták meg a felhasznált anyagokat és az építkezés során a legmesszebb menőkig figyelembe vették a munkálatok környezeti hatásait. Az erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarországon elsőként – és jelenleg egyedüliként – szerezte meg a BREEAM minősítési rendszer végleges „Very Good” azaz „Nagyon Jó” minősítését, felújítási projektként.Okok, amiért a díjra érdemes

Mivel a projektet teljes egészében felújításként valósították meg, ezért különösen figyelemre méltó, hogy ilyen magas fokozatot sikerült elérnie az épületnek. További jelentős eredmény, hogy egy 24 órában üzemelő nemzetközi repülőtéri környezetben sikerült az alábbi szempontoknak maradéktalanul megfelelni.
A tervezés során egyebek mellett benapozottsági terv, illetve vízfelhasználás csökkentési stratégia készült, továbbá figyelembe lettek véve az alternatív energiahasznosítási lehetőségek, amelyek beépítésének előkészítései is elkészültek.

A kivitelezés során a kiválasztott fővállalkozó energiatakarékos fényforrásokat és berendezéseket helyezett el, 3 hulladékcsoportban (beton, hőszigetelés, csomagolás) újrahasznosítási tervet készített, kerülte az illékony szerves vegyület tartalmú festékek és ragasztók használatát, továbbá a felhasznált víz- és energiamennyiséget folyamatosan ellenőrizte és dokumentálta. A kivitelező emellett folyamatosan biztosította a tiszta és sármentes bejáratokat és bekötőutakat, az építkezés helyszínétől számított 500m-en belül tömegközlekedési csomópont helyezkedett el, a gyalogos közlekedési útvonalakat pedig egyértelműen jelölték.

A kivitelezéssel megbízott cég rendelkezett Környezetvédelmi Menedzsment Rendszerrel. A cég munkatársai oktatáson vettek részt, amelynek során egyebek mellett megismerhették az ökológiai értékek megóvása érdekében készített részletes tervet is.

A felújított épületben:
- az épületbe bejövő melegvíz és fűtési hőmennyiség mérése egyedileg történik
- a hűtőgépek, légkezelők, liftek elektromos fogyasztásának mérése az épületfelügyeletbe kötve történik
- energiatakarékos gépészeti eszközök kerültek beépítésre
- légkezelők elektromos fogyasztásának mérése valamint a homlokzati árnyékoló rendszer vezérlése is az épületfelügyeleti rendszeren keresztül történik
- a beépített lift energiatakarékos (stand-by üzemmód, LED világítás, automata ventilátor)
- az épület biztonsági tartalék áramellátással rendelkezik
- 50 férőhelyes kerékpártároló található
- szelektív hulladékgyűjtés történik


Nemzetközi zöld minősítés(ek)

BREEAM Very Good


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!