FTC Stadion

Képek


Szolgáltatók

További szolgáltatók


Átadás éve: 2014Q1

Kialakított terület mérete: 39000 m²


Rövid bemutatkozás

A Projekt Rövid leírása:A megvalósult stadion 22 043 fő befogadására képes fedett lelátóból és az alatta kialakított szociális és szolgáltató egységekből, valamint 3 pinceszint+ földszint+ 4 emelet magas (középmagas) fejépületből áll. Szabadon álló beépítésű, 40 252 m² bruttó szintterülettel. A stadion funkció mellett étterem, shop, múzeum, rendezvény- és irodaterek és egyéb bérterületek is helyet kapnak a létesítményben.A stadion épülete íves, áramvonalas formálású, mely követi a tartószerkezet vonalvezetését. A transzparens homlokzatburkolat alkalmazásával mind a lelátó, mind a kerengő területek megfelelő természetes megvilágítást kapnak. A stadion díszvilágítása színes LED világító rendszerrel történik.A Ferencvárosi Torna Club igényeinek, a magyar előírásoknak, és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ajánlásainak, előírásainak is teljes mértékben megfelel az épület, továbbá környezeti hatásának csökkentése is fontos szempont volt a tervezés során. A környezettudatosság növelése érdekében aktív és passzív módszerek egyaránt alkalmazásra kerültek. Aktív módszer például az energia- és költséghatékony gépészeti rendszerek (pl.: LED díszvilágítás) vagy a megújuló energiaforrások használata. Alkalmazott passzív módszerek többek között újrahasznosított anyagok beépítése, építési anyagok környezettudatos tanúsítványokkal rendelkező gyártóktól való beszerzése.Okok, amiért a díjra érdemes

Okok, amiért érdemes a Zöld minősítésre:Az épületen alkalmazott főbb környezettudatos megoldásokA beruházás megvalósítása során az alábbi fenntartható technológiák, környezettudatos megoldások kerültek alkalmazásra:
  • Hatékony energiafelhasználású világítás, LED díszvilágításAz üvegezett homlokzati felületek, transzparens homlokzatburkolat a természetes megvilágítást segítik, a mesterséges világítási rendszerek és árnyékoló szerkezetek időkapcsoló segítségével is szabályozhatóak az épületfelügyeleti rendszeren keresztül. A vizesblokkok világításának energiafogyasztását jelenlét-érzékelőkkel optimalizálják, a pálya világítása több fokozatban kapcsolható, a stadion díszvilágítása energiahatékony LED technológiával megoldott. A stadion teljes külső világítása alkonykapcsolóval vezérelhető.
  • Mesterséges szellőzés hővisszanyerővelA teljes fejépület mesterséges szellőztetést kapott, bizonyos alárendelt helyiségek, valamint a sky-boxok kivételével. A légkezelő berendezések hővisszanyerővel ellátottak mind a befúvási, mind az elszívási oldalon a szellőzés energiafogyasztásának csökkentése érdekében.
  • A használat időbeliségét követő fűtési rendszerA lelátó alatti kiszolgáló helyiségek használata időszakos, csak a pályán zajló rendezvények alatt üzemelnek. Ezeken a területeken télen csak fagymentesítő, temperáló fűtés üzemel elektromos radiátorokkal.
  • Intelligens épületfelügyeleti rendszer és energiafogyasztás méréseIntelligens épületfelügyeleti rendszer segíti a hűtési, fűtési és szellőzési rendszerek, valamint a világítás irányítását, szabályozhatóságát, illetve segíti elő az energiafogyasztásuk optimalizálását.
  • Megújuló energiaforrások használataAz épület használati melegvizének fűtése részben napkollektoros rendszerrel történik. Ennek érdekében kb. 100 m² felületű síkkollektor került elhelyezésére a lelátó fölötti tető DNY-i oldalán. A napkollektoros rendszer várhatóan a melegvíztermeléshez szükséges energiaigény közel 40%-át lefedi.
  • Vízfogyasztás minimalizálása, esővíz hasznosításA lelátók alatti vizesblokkok vízellátásának automatikus lekapcsolásával a használat időbeli eloszlását lehet lekövetni, a rendezvényekhez, mérkőzésekhez igazítva a vízellátást. Az állandó jelleggel használt fejépületben lévő vizeldék vízmentes kivitelűek, az épület különböző funkciójú területeinek vízfogyasztását pedig külön almérőkkel követik nyomon.A tetőszerkezetre hulló csapadékvíz gyűjtésre és tárolásra kerül hasznosítás céljából. Ennek érdekében a stadionon kívül egy terepszint alatti, 200 m³ hasznos térfogatú esővízgyűjtő ciszterna került kialakításra, amely a fejépületi WC-k öblítését és a pálya öntözését látja el.
  • Beépített anyagok, hőszigetelésekAz építőanyagok gyártása során fellépő környezetterhelés csökkentése érdekében helyszínen újrahasznosított anyagok (pl.: újrahasznosított darált beton) kerültek beépítésre az épületben, a választott hőszigetelések szinte mindegyike a BRE Green Guide szerinti életciklus-adatbázis szerint alacsony környezetterhelő hatású, A vagy A+ besorolású.

A kivitelezés környezeti hatásának csökkentéseA környezeti hatás csökkentése az FTC stadion kivitelezési munkái során is fontos szempont volt. A főbb lépések az alábbiak voltak:
  • A kivitelező hulladékgazdálkodási tervet dolgozott ki az építési területre, hogy a keletkező hulladék minél nagyobb arányban (75%-nál több) kerüljön újrahasznosításra vagy újbóli felhasználásra.

  • A bontás során keletkező építési hulladék telken belüli újrahasznosítására fontos szempont volt, így minden kültéri burkolt felület feltöltése, ill. a padlók aljzatának több mint negyede 100%-ban újrahasznosított építési törmelékből (beton) készült.

  • Kivitelező fokozottan ügyelt a munkavégzés során a por-, felszíni és talajvizek - , valamint a fényszennyezés minimalizálására.Nemzetközi zöld minősítés(ek)

BREEAM Gold minősítés megszerzése folyamatban


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!