Az Év Irodája

Itron

Cím: 1052, Budapest Deák Ferenc utca 15.
Átadás éve: 2019 Q2
Kialakított terület mérete: 600 m²
Irodában dolgozók száma: 175
Bérlő cég: Itron
Irodaház: Deák Palota
Kivitelezés / Fitout
BpDekor Kft.
Kivitelezés / Fitout
Verde Bau 28 Kft.
Projektmenedzsment
Cushman & Wakefield Kft.
Mobil és üvegfalak
GMB Solutions Kft.
Irodabútor
Haworth Hungary Kft.
Növénydekoráció
Hungarden
Ingatlanfejlesztő
Immobilia Ingatlanfejlesztő és-Hasznosító Zrt.
Tervezés / belsőépítészet
PONT co.lab
Világítástechnika
SOLINFO Lighting & Home

Rövid bemutatkozás

A több mint 100 országban jelenlévő, dinamikusan fejlődő amerikai tech vállalat, az Itron budapesti irodája kutatási központként szoftverszolgáltatáshoz kapcsolódó fejlesztéseknek ad otthont. Többek között felhőinfrastruktúra- és szoftvermérnökök, hálózattervezők, IT-biztonsági szakértők és ügyfélszolgálati képviselők dolgoznak az irodatérben. A belsőépítészek feladata az ő speciális igényeiknek megfelelő, teljes körű belsőépítészeti és grafikai tervezés volt a Deák Palota negyedik emeletén, amellyel idén bővült az iroda.

A neobarokk stílusú Deák Palotában klasszikus és modern építészeti jegyek találkoznak. A 2003-as átalakítás során a meglévő négy emelet három új szinttel bővült, amelyeken az Itron irodája található. Idén a még klasszikus stílusban épült negyedik emelettel egészült ki a cég irodatere, amelynek belsőépítészeti és épületgrafikai tervezését a PONT co.lab designstúdió, a projekt lebonyolítását pedig a Cushman & Wakefield Project & Development Services végezte.

Az Itron a szoftverfejlesztő központot 5 fővel indította el Budapesten 2017 júliusában, míg mára 2 évnyi dinamikus fejlődéssel 150 főre növekedett. Az Itron üzletpolitikájában az employer branding és a tudatos változásmenedzsment állt a fókuszban.

Ahogy az Itron is felismerte a magasan képzett hazai és nemzetközi fejlesztőknek a második legfontosabb tényező a munkahely-választásnál a munkakörnyezet, az iroda. A 4. emeleti irodatér kialakítása ennek jegyében kapta meg színes, barátságos és geometrikus karakterét.

Tervezéskor a cél az volt, hogy az Itron vállalati céljainak megfelelően olyan irodai környezetet hozzon létre a tervezőcsapat, amely teljes mértékben a jelenlegi és jövőbeli munkavállalók igényeire és jóllétére fókuszál. A belső tér épületgrafikai megoldásainak kiválasztásakor a tervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy az Itron márka presztízse hangsúlyosan megjelenjen a térben, kifejezve azokat az értékeket és üzeneteket, amelyeket a cég képvisel és elérni kíván.

Okok, amiért a díjra érdemes

A kortárs irodatrendeknek megfelelő letisztult, ugyanakkor innovatív formavilágú enteriőr alakult ki, melyben a belsőépítészeti és grafikai designelemek egyaránt kiemelt szerepet kapnak. A tervezők a koncepcióban a látványos téri megoldásokra helyezték a hangsúlyt, meghagyva és tiszteletben tartva a Deák Palota alapvető karakterét. Az épület egyik meghatározó jellemzőjét, a nagy belmagasságot kihasználva különböző fókuszpontokat helyeztek el a térben, amelyek stimuláló hatásukkal kreativitásra és hatékony munkavégzésre ösztönöznek.

A tervezés kiindulópontja a munkavállalók igényeinek és preferenciáinak felderítése volt, amelyben többek között a már meglévő három szint tapasztalatai nyújtottak támpontot. A funkciók megfelelő kialakítása mellett fontos cél volt a dolgozók komfortérzetének növelése.

A tervezők az egyterű irodában bátran válogatott, színes, magas kényelmi szintű bútorokkal, kreatívan lerakott szőnyegekkel hoztak létre barátságos, közvetlen atmoszférát. A tér gyújtópontjába kollaborációs terek kerültek, kiegészülve egyedi, szövetszerű grafikákkal, amelyek oldják az open office monotonitását és formavilágukkal a fiatalos közegre reflektálnak. A játékos, mégis nagyvonalú designt jellemzik a színes, geometrikus fali panelek és ívelt elemek fa lécekkel való kombinációja. A mennyezeti világítás hangsúlyos formai megoldásai egy-egy fókuszpontban installáció jelleget öltenek, függesztett akusztikus panelek és kötelek ötvözésével kiegészülve.

A tervezők figyelmet fordítottak a munkavállalók feltöltődésére is. A kikapcsolódást segítő Game Room megteremti a teljes “kiszakadás” és felfrissülés lehetőségét a kötött munkahelyi környezetben. A Game Room klub hangulatát a biliárd játék ihlette egyedi tapéta dinamizmusa erősíti.

A kortárs bisztrót idéző étkezőtér oldja az irodákra sokszor jellemző gyors, zsúfolt ebédszünetek hangulatát. A tervezők dinamikus színek és formák alkalmazásával alakítottak ki komfortos konyhát, amelyet a környezettudatosan előállított, egyedi mintájú, szőtt vinyl burkolat tesz igazán karakteressé a padló, a falak és a pult fölötti felületeken. A teljes falra kiterjedő grafika és ívesen kárpitozott ülőpad is hozzájárul a térélményhez.

Az elkülönített, egyszemélyes irodák adott méreteit a teret nyújtó grafikai megoldásokkal tették tágasabbá. Ezeknek a kompozícióknak a különlegessége az, hogy kívülről nézve is egy képet alkotnak.

A nagyobb befogadóképességű tárgyaló közvetlen hangulatának megteremtéséhez a tervezők inspiráló, komfortos közeget alkottak a megbeszélésekhez. A tárgyalóban a korábbi szintek mintáját követve ismét a folyó motívuma – ezúttal a Gangesz – jelenik meg az egyedi tapétán a teljes falon.

A designkoncepció megalkotásában fontos szempont volt a további emeletekre való adaptáció lehetősége, amely idén már aktuálissá is vált egy új projekt elindításával.