PAJTÁS - Étteremből iroda

Képek



Cím: 1011, Budapest Gyorskocsi u. 9-11

Átadás éve: 2019 Q4

Kialakított terület mérete: 706 m²

Irodában dolgozók száma: 25

Bérlő cég: Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., Hümpfner Ügyvédi Iroda


Rövid bemutatkozás

1969 nyarán, a Gyorskocsi utcában nyitotta meg az akkori Gyermekélelmezési Vállalat az első PAJTÁS Önkiszolgáló éttermét. Legtöbben a budai oldal hamisíthatatlan, szocreál hangulattal és jókora adagokkal szolgáló éttermeként ismerhették meg az ikonikus neon feliratú vendéglátóipari egységet. A PAJTÁST nem csak a rendszeresen itt étkező helyi lakosok, de a Moszkva tér című kultfilm nézői is a szívükbe zárhatták.
Az étterem tulajdonosa 48 év működés után döntött úgy, hogy 2017 nyarán, június 30-án végleg bezár. A Martig Kft. ezt követően, 2017 decemberében vásárolta meg az ingatlant.

A PAJTÁS átépítése során funkcióváltás történt: a hajdani étteremből irodaterület és a hozzá kapcsolódó közösségi tér nőtt ki. A funkcióváltás jelentősen eltért a „standard” feladatoktól, hiszen egy étteremből modern, 21. századi irodát varázsolni eleve kihívás, amit tovább nehezített, hogy fölötte egy társasház található. A közös képviselettel, illetve a lakókkal is folyamatos egyeztetés történt, a gépészeti felújításoknál nagy mértékben sikerült az ő igényeiket is figyelembe venni.

Az újjáépített helyiségben kialakított irodaegység legnagyobb bérlője az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., amely 1999 óta működő, befektetési alapok kezelésére szakosodott társaság.
Az alapkezelő teljesítményének és az általa nyújtott szolgáltatás színvonalának záloga a munkatársak és partnerek befektetési területen szerzett sokéves, sokrétű szakmai tapasztalata, amelyet az Alapkezelő jelenleg dominánsan az ingatlanpiacon kamatoztat közvetlenül vagy közvetett módon ingatlanokba fektető zártkörű alapjain keresztül.

A „zöld” gondolkodás a teljes Adventum portfólió filozófiájára jellemző. Ez egyfelől az általuk akvirált irodaépületeken végrehajtott értéknövelő fejlesztésekben érzékelhető – ezek ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint amekkora az egy új fejlesztés esetében lenne. Másfelől az általuk kezelt irodaházak többségében a közösségi terek világítását energia takarékos led világításra alakították át, igyekeztek jelentősen növelni a beültetett növényfelület nagyságát, valamint elektromos autótöltő-állomások is telepítésre kerültek, nem beszélve a gépészeti rendszerek korszerűsítéséről.

Az iroda másik bérlője a Hümpfner ügyvédi iroda, amelynek kiemelten fontos volt, hogy egy modern, az egészséges munka-kikapcsolódás egyensúlyát elősegítő, családbarát és környezettudatos irodakörnyezetet teremtsen meg a munkavállalói számára az átalakított Pajtás falain belül.


Okok, amiért a díjra érdemes

Mindkét cég jelentős szervezeti növekedésen ment keresztül az elmúlt években, így természetszerűleg nagyobb irodaterületet kerestek, de a kivitelezés kapcsán már a legelején felmerült az igény, hogy egyedi és előremutató megoldásokat keresnek. A helyszín kiválasztását egyrészről a praktikum hozta, hiszen közel van az ügyvédi iroda korábbi székhelyéhez, így a költözés könnyebben kezelhető feladattá vált. Másrészről a megközelíthetőség tekintetéből kiemelkedően jó lokációról beszélhetünk: a főváros több közlekedési csomópontja is sétatávolságra található. Ezen felül azonban az új bérlők szívében fontos helyen volt mindig is a Víziváros és annak hangulata.

A Pajtás étterem generációk számára volt rendszeresen látogatott hely a ’70-es és ’80-as években, ahová a környékbeliek azért jártak, hogy ha rövid időre is, de a régmúlt vagy éppen egy elképzelt otthon ízeivel töltekezhessenek nap, mint nap. A Pajtás urbánus legendája szép lassan, észrevétlenül összeforrt a Víziváros historikus örökségével. Ugyan más formában, de ezt a legendát szerette volna tovább éltetni az új tulajdonos a helyiség megmentésével és modernizálásával. A funkcióváltás szükségszerű volt, azonban a 21. század ökotudatosságát összehangolni az ikonikus hely korábbi szellemiségével egy igazán izgalmas feladat volt.
Az egész tér kialakításában részt vettek a munkavállalók is, nap mint nap lehetőségük volt kifejezni az egyéni igényeket. Ennek köszönhetően minden itt dolgozó magáénak érezheti a helyet a dolgos hétköznapokban.

A munkaállomások a kiváló természetes megvilágítással rendelkező földszinti helyiségekben kerültek kialakításra, ugyanitt lounge hangulatú terület jött létre. Az irodában rengeteg növény (közel 70 db) és kb. 80 m2 felületű zöld fal – azaz összesen kb. 150 m2 élő zöld felület – került telepítésre, amely természetes módon szabályozza a belső levegő páratartalmát és egyben frissíti is azt. A pinceszinten – az alacsony belmagasság miatt – az egyes irodaegységeket kiszolgáló irattár és a gépészeti funkciók kialakítása történt meg. Az irodához elektromos autótöltő is tartozik.

Az átalakítás során a rendeltetésváltozás miatt szükségessé vált a válaszfalak kibontása, valamint a fal- és padlóburkolatok cseréje is. Az egykori étterem álmennyezetét és a rossz állapotban lévő gépészeti rendszert elbontották, az elektromos hálózatot újratervezték, a kültéri egységek pedig a földszinten, a társasház udvara felé fordulva kerültek elhelyezésre.
Természetesen itt is volt egy költségkeret, amibe bele kellett férnie az átalakítás minden elemének. Emellett pedig kiemelten fontos volt, hogy a lehetőségekhez képest valóban zöld és környezettudatos legyen az új iroda. Ez megnyilvánul például a zöld falak kialakításában, az energiatakarékos gépészeti elemek alkalmazásában és más újszerű, technológiai megoldásokban is. Az ökotudatosság alapelvei hangsúlyt kaptak a mindennapokban: NEM a plasztik eszközökre és a kapszulás kávéra, IGEN a szelektív hulladékgyűjtésre és az elektromosautó töltőállomás létesítésére. Mindezek mellett pedig előnyben részesítjük az újrahasznosított eszközök használatát is.

A közösségi tér központi falát – egyfajta tisztelgésként a múlt előtt – a régi PAJTÁS neon feliratának újratervezett változata díszíti.

Ezeken felül miért is könyvelte el minden közreműködő sikerként a Pajtás projektet? Nem másért, mint a nagyszerű közös munka miatt. „Proaktívan kooperatív volt’ – fogalmazott az Adventum Zrt. Mind a kivitelező, tervező és fejlesztő, mind pedig az ESTON, mint projektmenedzser hatékonyan és a lehetőségekhez képest legelfogadhatóbb módon talált arany középutat az ötlet és a megvalósíthatóság között. Mindenki büszke az elvégzett munkára.


Közreműködők

Belsőépítész

Bacsó Bori - Sporaarchitects Kft.

Projektmenedzsment

Eston International Ingatlantanácsadó Zrt.

Növénydekoráció

Grofie Zöldfal

Világítástechnika

HAAS & Schmidt Világítástechnika Kft.

Fejlesztő

Martig Kft.

Tervező iroda

Sporaarchitects Kft.

Kivitelezés

Value4Real Építő Kft.


Hozzászólások

Érdekelnek a legfrissebb infók a versenyről? Iratkozz fel!