Az Év Irodája

WAGO - Magyarország első öntanuló irodája

Cím: 2040, Budaörs Szabadság út 117.
Átadás éve: 2019 Q4
Kialakított terület mérete: 520 m²
Irodában dolgozók száma: 25
Bérlő cég: WAGO HUNGÁRIA Kft.
Tervezés / belsőépítészet
ÁTS és TSA Építész Iroda Kft. - Áts Veronika
Kivitelezés / Fitout
B.P: BAU Kft.
Kivitelezés / Fitout
Full- Dekor Kft. - dekor
Kivitelezés / Fitout
Roll-Lamell Kft. - árnyékolás
Kivitelezés / Fitout
Top Trade kft. - padlóburkolatok
Irodabútor
Do Work Kft.
Irodabútor
Tolnay-Szabó Bt.
Növénydekoráció
Gourmet Garden Kft. - élő növényfalak
Mobil és üvegfalak
LICENCIA Mérnöki Kft. - tömör- és üvegajtók,...

Rövid bemutatkozás

A térkialakítás tervezésekor elsődleges szempont volt a mindennapokban élhető, kellemes munkakörnyezet létrehozása.
A WAGO Hungária Kft. egy automatizálási és villanyszerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó dinamikusan fejlődő cég, így fontos igényük volt, hogy ezt az iroda is tükrözze: széles folyosók, tágas terek, innovatív megoldások fogadják az ide érkezőt.
Az irodahelyiségek egy központi, flexibilisen funkcionáló nyílt tér, azaz ,,belső, absztrahált kert’’ köré szerveződnek, amely lehetővé teszi ezen terület dinamikus felhasználását.
Az itt elhelyezett zöld növényfalak, akusztikus bútorelemek, különböző bútorminőségek és funkciók összessége akárcsak az egyes növények a kertben, szabadon, elszórtan helyezkednek el.
Lehetővé teszik a rugalmas munkavégzést, és a munkatársak közötti kommunikációt, csapatépítést.
Az egyes bútorelemek színei a kert motívumot követve a zöld több árnyalatát mutatják.
Az irodahelyiségek falai üvegből készültek, amely lehetővé teszi a fény beáramlását, így zárt, de mégis nyílt egységet alkotva a központi térrel, ahova egy fénysáv mentén juthatunk el.
A nagy tárgyaló kisebb egységekre való felosztását hangszigetelt mobilfal biztosítja.

Okok, amiért a díjra érdemes

Az iroda tervezésekor teljes egészében a dolgozók igényei, kényelme és egészsége szerepeltek az első helyen.
A teljes térkialakítás lényege, hogy a saját munkaállomásokon kívül alternatív lehetőségek is nyílnak a munkavégzésre, így mindenki a számára optimális és leghatékonyabb módot választhatja, mindezt egy növényekkel teli kellemes környezetben.
A központi tér magában foglal egy kávézót, itt az egyedi nagy méretű pult, illetve a bárasztalok mellett többen is le tudnak ülni, akár informális egyeztetésekre is van lehetőség.
Elhelyeztünk akusztikus bútorelemeket is, amelyek 4 fős mini tárgyalóként is funkcionálnak, valamint itt található egy ülőbútorokból álló csoport, amely szintén alkalmas egyéni munkavégzésre.
A világítótestek fényerőssége és a kávézó terület színei is igény szerint változtathatók, lehetőség van ülő és álló munkavégzésre, elektromosan állítható asztalmagassággal. Az ide belépőt egy fénysáv vezeti el egészen a flexibilis funkciójú térig, a fényerősség állításával a szemnek kellemes, úgynevezett fényszigetek jönnek létre.
A központi nyomtató egy külön helyiségben található, ez szánt szándékkal megmozgatja a dolgozókat.
Lényeges volt a WAGO saját automatizálási termékein alapuló, mesterséges intelligencia által létrehozott öntanuló iroda kialakítása, amely IoT elemeket ötvöz az épületautomatizálással. Ez egyedülállónak mondható Magyarországon.
Az okos rendszer előnye, hogy észrevétlenül működik, kielégíti a dolgozók igényeit, de állandó felhasználói beavatkozásra nincs szükség.
Az okos funkciók között található a világítás-, fűtés-, hűtés-, szellőztetés vezérlése, az árnyékolás optimális beállítása, amely öntanuló módon automatikusan követi a felhasználói szokásokat.
A rendszer a gazdaságos működés érdekében folyamatosan méri az energiafelhasználást, a mérési adatok pedig a WAGO Cloud felhő alapú rendszerében kerülnek tárolásra és elemzésre.
Az épületautomatizálási rendszer kiegészült az Amazon Alexa asszisztensi szolgáltatásaival, amely kapcsolatban áll a multimédiás felületekkel, így szóbeli parancsra beállítja például egy prezentáció körülményeit, leárnyékolja a tárgyalót, csökkenti a világítás fényerejét, bekapcsolja a projektort és megkezdi a vetítést.
Lehetőség van elektronikus helyiségfoglalásra, így minden dolgozó követheti az egyes tárgyalók elérhetőségét, és szükség szerint lefoglalhatja azokat.
A felsorolt funkciókat a munkatársak akár egy telefonos felület segítségével is vezérelhetik.
Belső kommunikációs központ is segíti a munkát, amely nemzetközi szinten köti össze a Magyarországi dolgozókat más nemzetközi WAGO irodákkal.