Az Év Irodája

TAKENAKA Europe GmbH

Cím: 1117, Budapest Irinyi József u. 4-20 B
Átadás éve: 2019 Q4
Kialakított terület mérete: 530 m²
Irodában dolgozók száma: 51 (+8)
Bérlő cég: TAKENAKA Europe GmbH Hungary Branch
Kivitelezés / Fitout
Alukonstrukt Kft
Kivitelezés / Fitout
TAKENAKA Europe GmbH
Irodabútor
BB Works Interior Kft.
Tervezés / belsőépítészet
TAKENAKA Europe GmbH

Rövid bemutatkozás

A Japánban több mint 400 éves múltra visszatekintő TAKENAKA cégcsoport Európában 45, Magyarországon 25 éve van jelen “Design and Built” építőipari tevékenységével. 2019. novemberében budapesti irodánk Pest belvárosából Budára, a Science Park irodaházba költözött, ahol az új fitout-ot magunk terveztük és kiviteleztük. A költözéssel elsősorban egy jól működő, kényelmes és inspiráló munkakörnyezet megteremtése volt a cél, illetve az új iroda kialakítása ügyfeleink számára mintaként szolgálhat, bizonyítva hozzáértésünket a naprakész, gazdaságos funkcionalista tervezés és magas szinvonlú kivitelezés terén. Mindezeken túl megvalósítottunk több, jelenleg elérhető csúcstechnológiával tervezett és kivitelezett belsőépítészeti elemet.

Okok, amiért a díjra érdemes

Úgy gondoljuk, hogy új irodánk modern, de mértéktartó munkakörnyezet, amelynek részleteiben felismerhető az innováció, a tudás és a tapasztalat, amikre büszkék vagyunk.

Digitális tervezés és gyártástechnológia
Az építőiparban egyre inkább megkerülhetetlen a parametrikus tervezés. Új irodánk recepciójának mennyezete ezzel a tervezési- és kivitelezési metódussal készült: parametrikus modellezéssel (Rhinoceros, Grasshopper) terveztük a mennyezet háromszögekből álló felülethálóját, ezzel egy időben modelleztük a rögzítési lehetőségeket, a lapok szerelési sorrendjét, a leggazdaságosabb anyagfelhasználást. A terveket a gyártó-kivitelezővel egyeztettük, majd a végleges, digitális tervanyagból közvetlenül, digitális vágással készültek el az elemek. A 49 alumínium elem felszerelése a terveknek megfeleően, pontosan és gyorsan valósult meg: a mennyezet a helyszínen egy nap alatt elkészült a hátszerkezettel együtt.

BIM prezentációs tárgyaló
A BIM (Building Information Modeling) ma már a tanulmányterv fázisától az építés befejezéséig végigkíséri a projekt életét, ezért új irodánk - a TAKENAKA japán központjában lévőhöz hasonló - „BIM Studio”-val , egy speciális bemutatóteremmel felszerelt. A helyiségben 3db, kis fókusztávolságú projektor kapott helyet, amelyeket egy számítógép vagy más, külső eszközök vezérelhetnek. Ezt a tárgyalót interaktív 3D koordinációs egyeztetésekre használjuk irodán belül és ügyfeleinkkel egyaránt. A legtöbb esetben interneten keresztül csatlakozunk más tárgyalásokhoz, hogy azonos időben, a modellt együtt értelmezve hozzunk döntéseket.

Kommunikációs területek
Nagy figyelmet fordítottunk a kollégáink közötti belső kommunikációra. Építőipari tevékenységünk komplexitása okán az építész-, szerkezettervező-, elektromos-, épületgépész tervezőknek, valamint a kivitelezést bonyolító, költségeit elemző kolllégáknak szorosan együtt kell működniük nap mint nap. Ez a szakmai csoportok közötti kommunikáció a kulcsa a sikernek üzleti életünkben, ezért arra törekedtünk, hogy több és változatos helyszínnel segítsük az inspiráló, produktív és kreatív beszélgetések létrejöttét. Az iroda közepén lounge hangulatú – kígyó formát idéző - ülőhelyeket terveztünk akár 20 fő számára, illetve a kisebb csoportok részére valósultak meg „telefonfülkéink”.

Telefonfülkék
Eredetileg az irodapiacon elérhető kész telefonfülkeket terveztünk be az irodába, de az alaprajzi adottságok, a korlátozottan rendelkezésre álló hely és a kész termékek merev méretrendje miatt lemondtunk róluk. Ezért döntöttünk úgy, hogy az igényeket maximálisan kielégítő, egyedi megoldást keresünk, de költséghatékonyan: hagyományos szerkezetek és bútorok felhasználásával. Ennek eredményeként 3 különböző méretű, jó helykihasználású telefon-/tárgyaló fülkét építettünk az eredeti ár töredékéből.