Az Év Ingatlanfejlesztése

Balance Hall Irodaház

Cím: 1138, Budapest Váci út 99
Átadás éve: 2019 Q4
Ingatlan mérete: 16000 m²
Ingatlanfejlesztő
CPI Hungary Kft.
Tervezés / belsőépítészet
MádiLáncos Studio Kft
Tervezés / belsőépítészet
Mevaplan Team Mérnökiroda Kft.

Rövid bemutatkozás

A Balance Office Park projekt megkoronázása – a Balance Hall irodaház.
2019. november végén került átadásra a BREEAM very good minősítésű Balance Hall irodaház, a Váci úti Balance Office Park meglévő épületeihez szervesen kapcsolódó új szárnya. A 16.000 négyzetméteres épület a 21. század minden elvárásának megfelelő vadonatúj irodaépület, tágas, modern belső terekkel, felhasználóbarát és környezetkímélő high-tech műszaki megoldásokkal, környezettudatos és kényelmi szolgáltatások széles választékával nyitotta meg kapuit. Ezzel a legújabb épülettel közel 35.000 m2-es irodakomplexummá bővült a Balance Office Park.
A CPI Hungary épületeinek tervezése során aktívan tesz azért, hogy bérlői, üzemeltetői és látogatói tudatosan használják környezetüket. A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogy környezetünket tiszteletben tartva, de a technológia adta előnyöket kihasználva és szeretve éljünk benne. A CPI Hungary vezetése, mérnökei és szakemberei hisznek abban, hogy a Földet kölcsön kaptuk a minket követő generációtól és kötelességünk ezen elvek mentén élni. Éppen ezért fontosnak tartják, hogy azok ne csak elviekben és papíron feleljenek meg a világ és európai uniós környezetvédelmi előírásoknak, hanem rövid időn belül reagáljanak a környezet és az időjárás okozta változásokra és az ezekből fakadó energia megtakarítási lehetőségekre.
Az épülettel egy teljesen új fogalom, egyúttal használati mód jelenik meg a kortárs építészetben: a tudatos épület fogalma.
A CPI Hungary annak érdekében, hogy a tudatos épület jól működjön, és valóban energiát takarítson meg, nem bízza az épületüzemeltetést másra, hanem szakemberei és az általuk tervezett okos rendszerek alkalmazásával folyamatosan felügyeli azt. Így lehetséges, hogy a tudatos épület akár órák alatt is képes reagálni egy-egy külső vagy belső eseményre.

Okok, amiért a díjra érdemes

A Balance Hall épülettel egy teljesen új fogalom, egyúttal használati mód jelenik meg a kortárs építészetben: a tudatos épület fogalma.
Itt nem a látványépítészet a főszereplő, hanem a hosszú távra tervezett, a korszerű háttérfunkciói révén ökologikus szervezetként működő irodaház. A Balance Hall nem egy energiafaló, aktuális igényekre épült objektum, hanem egy érzékeny struktúra, ami beépített okos rendszereinek segítségével reagálni képes a környezeti változásokra. „Együtt él” velük, legyenek azok külső, környezeti változások (szél, eső, hó, hőmérsékleti változások, évszakciklusok stb.), akár belső igények. Utóbbi esetében gondoljunk olyan szimbiotikus lehetőségre például, hogy az irodaházban dolgozó munkavállaló kikapcsolódásképpen felpattan valamelyik könnyen tekerhető fitneszgépre, és miközben a teste-lelke felfrissül a testmozgástól, egyidejűleg – az okos rendszereknek köszönhetően – áramot is termel, így csökkenti a bérlő (munkaadója) villanyszámláját, és akár saját mobilját is feltöltheti a tekeréssel termelt energiával. De ugyanez a munkatárs a saját maga által megtakarított és/vagy felhasznált elektromos energiáról egy online felületen könnyen tájékozódhat is, azaz ez a komplex, tudatos épületmenedzsment rendszer, egyúttal a tudatos energiafelhasználásra is tanítja a használókat. Ez is része a CPI Hungary hosszú távú fejlesztési tervének, és ettől lesz ez az épület más, mint bármely környezetbarát irodaház vagy bevásárlóközpont Magyarországon. Ami a fejlesztői gondoskodást illeti, a CPI Hungary azért, hogy az általuk fejlesztett tudatos épület jól működjön, valóban energiát takarítson meg, nem bízza az épületüzemeltetést külsősökre, hanem saját szakembereivel, és fejlesztett szoftverekkel látja el ezt a feladatot. Így lehetséges, hogy a tudatos épület akár órák alatt is képes reagálni egy-egy külső vagy belső eseményre.

A Balance Hall irodaházban naponta átélhető win-win szituáció áldásos hatása az irodaház üvegajtaján túl is érzékelhető. Hiszen az, aki a munkahelyén napi 8-10 órában megtapasztalhatja azt, hogy aktívan jót tehet a környezetéért úgy, hogy az számára és a munkaadójának is kedvező és hasznos (forintokban is kifejezhetően), az reflexszerűen a munkaidő után is tudatosabb, gondosabb, érdeklődőbb fogyasztó lesz.
A Balance Hall épületgépészetileg kétségtelenül sok újdonsággal, high-tech tartalommal bír. Ami nem annyira nyilvánvaló, mégis beleíródik majd az épület, ezen keresztül a Balance Office Park projekt történetébe, hogy olyan korszerű, energiatudatos rendszerelemekkel találkozhat és alkalmazhatja azokat bármelyik dolgozó, amikről eddig csak külföldi szaklapokban lehetett olvasni. Másrészről, és ez már a társadalomelméleti oldal, a tudatos épület ösztönző hatása egyben fontos és hasznos játékelméleti helyzet is (ez a szociológiai, pszichológiai szempont) ahol sarokigazság az, hogy a játékosok alapvető célja a nyereségük, illetve a hasznosságuk maximalizálása.
A CPI Hungary ingatlanfejlesztői már a tervezés első pillanatától kezdve alapvető feladatuknak tekintették, hogy leendő bérlői nemcsak szakmai, de emberi igényeit is maximálisan kielégítsék. A bérlők irodai munkáját segíti majd a rugalmasan osztható és hatékonyan tervezhető épületen belüli alaprajz, a parkon belüli konferencia terem. A költséghatékony üzemeltetés, a fenntartható és modern technológiák tudatos alkalmazása és a versenyképes ár-érték arány is amellett szól, hogy a város egyik legdinamikusabban fejlődő részén épülő kényelmes, emberközpontú és szerethetően modern épületét válasszák a fejlődéspárti bérlők.
A CPI szakemberei már évekkel korábban kidolgozták a Humán Innovációs Programot, amelynek célja, hogy a bérlők az irodakomplexum területén vehessenek igénybe kényelmi szolgáltatásokat.
A nagy sikerre való tekintettel a CPI a legújabb irodaházában is bevezette ezt a szolgáltatást, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az általa fenntartott és működtetett irodaházak élhetőek, és emberközpontúak legyenek.

www.balancehall.hu


Szolgáltatások

A Balance Hall szolgáltatásai az irodai élet komfortosabbá tételét, a szabadidő optimális eltöltését segítik majd elő. Az épületeket körülölelő zöld oázis kiteljesedik, a meglévő park további relaxációs és sportolási lehetőségekkel bővül. A Váci úti irodafolyosó mentén meghúzódó 3000 négyzetméteres Balance Office Parkban a bérlők WiFi-vel ellátott kültéri tárgyalókat, pihenőket, petanque pályát, ping- pong asztalt használhatnak, de a park alkalmas kötetlen rendezvények lebonyolítására is.
Az irodapark központi elhelyezkedése révén tömegközlekedéssel és gépkocsival is könnyen megközelíthető, a helyszínen rendelkezésre álló kerékpártárolók és zuhanyozási lehetőség pedig az egészségtudatos bérlőknek nyújt alternatívát. Éttermek, kávézók, élelmiszerbolt, valamint az időszakosan kitelepülő kistermelői piac gondoskodik az irodakomplexumban dolgozók változatos étkezési lehetőségeiről.

A Tudatos Épület program keretében a bérlők saját maguk termelhetnek energiát. Minden általuk megtermelt - bicikliből, taposóból származó - energiából dupla annyit kapnak vissza a villanyszámlában. Ezeket az energiákat leginkább telefonok és egyéb eszközök feltöltésére használhatják.
- Legmodernebb hőszivattyús, VRV rendszer.
- Napenergiából nyert áramtermelés.
- Résvizek hasznosítása locsolásra: az épület környezetéből származó talajvizeket becsatornázzuk és locsolásra használjuk fel.
- Az uniós törekvést lekövetve a szén-dioxid csökkentésére törekszünk, minimalizáljuk a közvetlen és közvetett káros anyag kibocsátást.
- Minden helyiség hőmérséklete az épületfelügyeletből is vezérelhető, minden önálló egység energia fogyasztása regisztrálható, elemezhető és nyomon követhető: mérők elhelyezése a villamos-, gáz- és hőenergia, illetve a vízellátás rendszerében.
- Nem használt területek csökkentett üzemű működtetése, pl. légtechnika, világítás lekapcsolása.
- A rendszer értesítéseket küld SMS-ben és e-mailben.
- Kijelzőn megjelenő napi üzemeltetési adatok, amelyek a lobbyban, illetve a felhasználók személyre szabott oldalán jelennek meg.
- Parkoló foglalás, beléptetés, Google alapú navigáció küldése (intelligens vendégvárás, előregisztrálás), tömegközlekedési információk, legközelebbi járatok indulása állandó frissítéssel.
- Heti rendszerességgel frissülő jelentés az épület környezetre gyakorolt hatásáról: a CO2 egyenérték kimutatása az éppen aktuális trenddel (pl.: Tölgyfa-egyenérték. A tölgyfa-egyenérték megmutatja, hogy az energia felhasználásának szén-dioxid kibocsátását hány egészséges tölgyfa képes semlegesíteni 50 év alatt).
- Elektromos töltő állomások
- HIP kényelmi szolgáltatások