Az Év Irodája

A Makery élettér

Cím: 1093, Budapest Lónyay utca 7
Átadás éve: 2019 Q4
Kialakított terület mérete: 230 m²
Növénydekoráció
Grofie Zöldfal
Tervezés / belsőépítészet
Lengyel Márton - Urba
Irodabútor
Perecz István asztalosmester - Macte Bt
Mobil és üvegfalak
Zimits Botond - Budai Üvegesek

Rövid bemutatkozás

A Makerynél end-to-end digitális szolgáltatások fejlesztésével foglalkozunk, hazai és nemzetközi innovatív projekteken. Az általunk megvalósított applikációk és platformok aktív felhasználói bázisa ma már eléri a százmilliós nagyságrendet. Samsung Galaxy tulajdonosok már biztosan találkoztak általunk is fejlesztett alkalmazással a telefonjukon, és valószínű, hogy használtál már olyan elektromos roller-, vagy robogó-sharing platformot is, amelyet mi kódoltunk.

A Makerynél -nevünkből adódóan- szeretjük saját kezünkbe venni a dolgokat. Ez a “maker” attitűd inspirált bennünket irodánk tervezésekor. Igazodva az építőipar jelenlegi leterheltségéhez, és eleget téve saját DIY alkotási vágyunknak, olyan partnereket kerestünk, akikkel együtt hatékonyan meg tudtuk valósítani elképzeléseinket. A tervezéstől kezdve a kivitelezési fázison át mindenben aktívan részt tudtunk venni, legyen az falfestés vagy akár a bútorok összeszerelése.

Okok, amiért a díjra érdemes

A térrendezést a műemléki védelem alatt álló, kétemeletes eklektikus bérház, háromszögű udvar köré épült, szabálytalan trapéz vonalvezetésű saroképület alaprajza ihlette, amelyet héjszerűen osztottunk fel. A “V” alakzat külső íve adja a fókuszált feladatvégzésre alkalmas helyeket, míg belső íve a lazább kollaborációt segíti. Ennek köszönhetően az egyes terek önmagukban is multifunkciósakká váltak, azokat pedig a külső és belső ív által kimetszett köztes közlekedő köti össze.

Ebben az elrendezésben kisebb-nagyobb munkacsoportok bárhová letelepedhetnek, az otthonos sarkokban és leválasztott tárgyalókban pedig az elmélyült, egyszemélyes feladatvégzésre, valamint videóhívások lebonyolítására is van lehetőség.

A DYI filozófiát erősíti az anyagválasztás, amelyet különleges felületkezeléssel tettünk egyedivé és ellenállóvá. A “ködösített / fehérített” MDF segítségével kávézó hangulatot teremtettünk a konyhában, és ugyanezt az anyagot használtuk az egyedi asztalok lapjaként is.

Vágyunk klasszikus iroda helyett sokkal inkább egy élettér létrehozása volt, ahol szívesen töltjük a dolgos hétköznapokat és a munkaidőn túli órákat egyaránt, akár négylábú kedvenceinkkel együtt. Fontos számunkra saját közösségünk összetartása, illetve egy tágabb közösség létrehozása is, ezért a terek kialakításánál kiemelt szempont volt, hogy azok otthont adhassanak az általunk szervezett meetupoknak, közös reggeliknek és egyéb szakmai programoknak.

Az aktivitás alapú tervezéssel, a fenntartható anyaghasználattal és az egyedileg gyártott bútorzattal tükrözni szeretnénk olyan számunkra fontos értékeket, mint a fenntarthatóság, az innovatív technológia és a design iránti szenvedélyünk. Emellett a közösséget formáló, szemmel nem látható értékeinket is szerettük volna közvetíteni - ezt a kiterjesztett valóság segítségével oldottuk meg. Ügyfeleink és meetup vendégeink az általunk fejlesztett Instagram filter segítségével tudnak különböző -csapatunkra és filozófiánkra jellemző- üzeneteket, effektet varázsolni fotóikra.

Hiszünk benne, hogy egy jó munkahelynek olyannak kell lennie, akár egy második otthon, ezért a tech-világban általunk is alkalmazott Open Source elvnek megfelelően mindenki számára hozzáférhetővé tesszük bútorteveinket, hogy minél több hasonló élettér születhessen.

Fotók: Varga Marietta