Az Év Irodája

Lokomotív Ház

Cím: 1117, Budapest Budafoki út 187-189
Átadás éve: 2019 Q1
Kialakított terület mérete: 382 m²
Irodában dolgozók száma: 21 fő
Bérlő cég: Buildton Kft.
Világítástechnika
be light! Kft.
Irodabútor
Decorfloor Kft. - padlóburkolatok
Mobil és üvegfalak
GMB Solutions Kft.
Kivitelezés / Fitout
Lokomotív Ház
Tervezés / belsőépítészet
MCXVI Architects - építészet
Tervezés / belsőépítészet
Petheő Tímea

Rövid bemutatkozás

A főváros XI. kerületének frekventált ipari negyedében, a Budafoki út 187-189. szám alatt álló épületek az 1940-es években a Julius Meinl kávépörkölő üzemei és raktárai számára épültek.
A telephely mintegy 16.000 m2-i területen iroda-, raktár- és műhelybérleményeket kínál a felújított épületekben és hangárakban. A jelenlegi tulajdonos 2016-ban bízta meg az MCXVI Architects építészeit, hogy dolgozzák ki a környezet és az épületállomány többlépcsős felújításait, a területrendezést - parkolók kialakításával, a belső udvar szabad területének parkosításával.
Az üzemben tartó cég azzal a szándékkal keresett meg minket, hogy a magasabb épületek által közre zárt udvarban álló C épület első emeletén reprezentatív, a jelenlegi és a leendő bérlőket fogadó, üzemeltető irodát alakítsunk ki.
A C épület homlokzati falaira futónövényzet került betelepítésre. Az épülettömegenként változó fajtájú növények (iszalag, futó lilaakác, borostyán, trombitafolyondár, vadszőlő) aránylag rövid idő alatt kellemes zöld környezetet hoznak majd létre. Ez a zöld sziget, lehetőséget teremt a pihenésre, a barátságosabb munkakörnyezet megteremtésére. Bár a növényfajták megjelenése különböző, a C tömb mégis egységes, zöld képet mutat majd. Az épület tetején, a környező lapostetőkkel együtt, tetőterasz létesült.
Az iroda tereinek belsőépítészeti kialakításai, anyagaiban és hangulatukban is igazodnak az épület letisztult modern karakteréhez, az építészek által megálmodott „zöld oázis” hangulatához. Az irodaszint két épülettömb egybenyitásával működik, a funkciók elhelyezésénél a lépcsőház tömbjében található tartószerkezeti pillérek megkötötték a kezünket, például a közlekedőfolyosó átjárójának is hangsúlyos eleme lett az egyik. Igyekeztünk nem kiemelni azokat, az iroda fehér, vakolt falaival azonos felületet kaptak, jelezve az épületszerkezeti szerepüket. A másik tömb főfalhoz igazodó tartópillérei a kialakuló irodahelyiségek méreteit határozták meg. A szint szűkösségét üvegfalas szerkezetekkel ellensúlyoztuk, egyedül a zárt, intimszférával rendelkező vezetői iroda „fadoboza” ékelődik be az átlátható terekbe. A meglévő építészeti adottságok miatt a férfi mosdóba kerülő piszoárok kiszorították a mosdót a helyiségből, így a várakozótérbe - paravánfalként is működő - mosdószekrényt terveztünk, amely anyagválasztásában visszafelel a fa falburkolatokra.

A szint egybefüggő modul padlószőnyeg burkolata a homlokzaton megjelenő zöldfelületekre utal, színeit igyekeztük a növények színéhez és a természeti környezethez igazítani. A vezetői iroda egyedi bútorbeépítései sötétebb színvilággal és minőségi felületekkel kerültek kivitelezésre. A cégvezetés foglalkoztatói profiljában fő helyet foglal el az ingatlanok kiadása és üzemeltetése, de szoros kapcsolatban állnak az út- és vasútépítéssel is. Ezért választottuk azt az álmennyezetbe süllyesztett világításrendszert, amelynek sínjei szimbolizálják az úthálózat felépítését, az üvegfalakon átfutnak egyik helyiségből a másikba, néhol összekötnek falakat és mennyezeteket. Az üvegfalak acélkerete is ezt az érzést próbálják erősíteni. A mobil, kereskedelemben kapható bútorok kiválasztásánál, illetve az egyedileg beépített tételeknél törekedtünk a modern letisztult formák, a homlokzaton és a természetben előforduló színek, anyagok összehangolására. A hangulati elemek - helyi világítások, falburkolatok, egyedi grafikai elemek, növények betervezésével az adott terek komfortérzetét növeltük, az itt dolgozók nagy megelégedésére.

Okok, amiért a díjra érdemes

Az iroda belsőépítészeti kialakítása minden tekintetben összehangolt, az építészettel szorosan együttműködő. A megrendelői igényeket maximálisan figyelembe véve - az épületszerkezeti adottságok nehézségei ellenére is - sikerült egy modern, letisztult és nyugodt irodai légkört létrehozni, ahol az irodai személyzet és a betérő ügyfelek is pozitív visszajelzést adnak a munkakörnyezetről. A különböző méretű irodahelyiségek (1,2,3,4 fős irodák és 8 fős egyterű iroda) lehetővé teszik, hogy az itt dolgozók a legkomfortosabb munkakörnyezetet használják, akár koncentrált figyelmet igénylő munkavégzésről, akár közösségi csapatmunkáról van szó. Az irodaszint belsőépítészeti kivitelezése a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, igényes egyedi beépítésekkel és magas minőségű irodai mobilbútorokkal, kiegészítőkkel komplexen fogalmazza meg, és hangsúlyozza az üzemben tartó cég filozófiáját, arculati tevékenységét. A megrendelő cég támogató hozzáállása, a kivitelezői csapat és a szakági tervezői gárda szoros együttműködése példaértékű, ezt tanúsítja az elkészült projekt is.