Az Év Irodája

IKEA Customer Support Centre

Cím: 1088, Budapest Rákóczi út 1-3
Átadás éve: 2018 Q3
Kialakított terület mérete: 486 m²
Irodában dolgozók száma: 40
Bérlő cég: IKEA Lakberendezési Kft.

Rövid bemutatkozás

„Szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára” – az IKEA jövőképe. Egy mondatból is érződik: víziónk túlmutat a lakberendezésen. Az IKEA ezt az eszmét követi a gyártás, eladás és szállítás folyamatán keresztül egészen a vásárlói kérdések, problémák kezelésére hivatott IKEA Customer Support Centre tevékenysége során is.
Ezen elvek alapján született meg az igény 2017 őszén egy különálló, több férőhelyes, kényelmesebb munkavégzést elősegítő iroda kialakítására.
A helyszínválasztási folyamat eredményeképp az East-West Business Centerrel való együttműködésre nyílt lehetőség.

Természetesen az új iroda tervezési alapelvei között is nagy hangsúlyt kapott az IKEA koncepció megvalósulása.

Okok, amiért a díjra érdemes

A térszervezésről: ésszerűség, flexibilitás, átláthatóság
A második emeleti irodarész cellás szerkezetének teljes átalakítására volt szükség az új irodakoncepció számára: az open office elrendezés elengedhetetlen vezérelvként jelent meg a nyitottság, közösségben dolgozás megteremtéséhez. A nagy üvegfelületek is a vállalat közvetlenségét, őszinteségét hivatottak tükrözni. További alapelvként valósultak meg a flexibilis munkahelyek, miszerint még a vezetőknek sincsen kijelölt fix helye, reggelente mindenki az aktuális napi munkafolyamataihoz megfelelő helyet választja.

Az anyaghasználatról: komfort, minőség, harmónia
A telefonos ügyfélszolgálat alapvető munkafolyamataiból adódó nyüzsgő közege egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb fizikális környezetet igényel. Mindezt természetes módon támogatják a modern skandináv stílus jellegzetes elemei, mint a fehér és a nyír felületek, amelyek mellett ráadásként jelenik meg a nyugalmat árasztó zöld, valamint az egészet megfűszerező márványminta.
Bár ez a stílus cseppet sem a hivalkodásról szól, inkább játékosságot csempészve visz izgalmat a szigorúan strukturált alapkörnyezetbe, a recepció – mint a folyosóról egyértelműen látható statement – fontos szerepet kapott az iroda identitása szempontjából.

A helyiségekről: egyszerűség, funkcionalitás, játékosság
Az open office területén található munkaállomások magasságilag állítható asztalokkal segítik elő a testre szabhatóságot és egész napos komfortos munkavégzést, a saját elzárható szekrénnyel kiegészülő flexibilis munkahelyek pedig az egységes és tiszta környezet.
A nyitott irodarész mellett szükség volt három különböző méretű tárgyaló kialakítására: egy 20 fős nagy tárgyalóra, egy 10 fős – kisebb megbeszélésekre és oktatásokra alkalmas – közepes tárgyalóra, és egy kétfős – telefonos megbeszélésekre és személyes beszélgetésekre hivatott – mini tárgyalóra.
A skandináv vállalati kultúrában fontos szerepet játszik a konyha: itt kerül sor a svéd hagyományokból gyökerező „Fikára”, vagyis kávészünetre, amely helyszínül szolgál a munkatársak informális találkozói számára. Tovább erősíti az otthonos hangulatot a különböző típusú étkező- és pihenőhelyek használata, amely bár lehetőséget ad egy nagyobb társaság közös étkezésére, mégsem érezteti a klasszikus értelemben vett kantinjelleget.

Ebbe az alapba jól illeszkedik az IKEA nyolc vállalati értékének játékos elrejtése a különböző helyiségekben hol alig észrevehető módon, hol szinte teljes falméretben.