Az Év Irodája

Pyxis Nautica design & build

Cím: 1015, Budapest Donáti utca 23-25.
Átadás éve: 2018 Q4
Kialakított terület mérete: 72 m²
Irodában dolgozók száma: 5
Bérlő cég: Pyxis Nautica Építésziroda Kft.
Irodabútor
Vivax Irodabútor
Világítástechnika
LUMINIS KFT.
Tervezés / belsőépítészet
PYXIS NAUTICA

Rövid bemutatkozás

Építészeti és belsőépítészeti tervezéssel foglalkozó irodánk friss, alig múlt egy éves. Első lépésként tehát fontos volt számunkra, hogy megtaláljuk a helyünk a városban.
Közkedvelt, mégis nyugodt pontot kerestünk, végül ezt Vizivárosban, a Budai vár alatt
találtuk meg.

Budapest izgalmas. Olyan helyen szerettünk volna dolgozni, ahol tényleg érezzük a város hangulatát, ahol benne vagyunk, és nem egy épület sokadik emeletén, a belső kert felé nézve töltjük a napjainkat.
Szerencsés véletlen, hogy ezek az igényeink egy neves építész által tervezett épületben sűrűsödhettek össze. Reimholz Péter építészete a hozzáértők számára nem szorul magyarázatra, de nem kell érteni az építészethez, tulajdonképpen nem is kell foglalkozni magával a házzal ahhoz, hogy az épített környezet magával ragadjon. A Szalag- és Donáti utcát összekötő lépcső olyan modern városi tér, ami jól megfér az I. kerület szerethető, zegzugos karakterével.
A felfokozott gazdasági környezet, a nemvárt fejlődési tempó indokolta, hogy az első iroda kiépítése után - ami jelenleg tárgyalóként funkcionál - szinte azonnal elkezdjünk tervezni egy másodikat is. A várba vezető lépcsők egyikére települt épületcsoport egy másik tömbjében, szintén földszinten találtuk meg a bővítés helyszínét. Érdekes időszak volt, hiszen saját irodánk kiépítésével párhuzamosan a szemközti kávézó tervezését és építését is koordináltuk.

Okok, amiért a díjra érdemes

A lépcső látványa, a rajta jövő-menő turisták állandó jelenléte volt talán a legmeghatározóbb körülmény a belsőépítészet kialakításánál.
Az utcán zajló élet, a fények folyamatos változása olyan külső körülmények, amik megkövetelnek egy mértéktartó designt mindennek az ellenpontjaként. Másrészt a kompakt, viszonylag kicsi belső terek egyébként is egy sallangmentes és tömör egységben megfogalmazott elrendezést kívánnak. Ezek a körülmények együttesen határoztak meg egy elrendezést és intenzitást.

Fontos volt, hogy a kialakult arculatunk színeit használjuk - tengerkék, fehér, neonpink - ezeket fehér tömbszerű bútorokkal és fekete kiegészítőkkel vegyítettük, melyekre Szalai Dániel fotóművész megdöbbentő erejű csirkeportréi rímelnek. Utóbbiak három nagyméretű csirkeportré formájában valósultak meg, melyek azon túl, hogy kizökkentik a betérőket és az utcán sétálókat, jó beszédtémát biztosítanak - funkciójukat tekintve akusztikai panelek.

Sok projektünkben foglalkozunk irodaterek kialakításával így saját irodánk megvalósítása jó lehetőség volt az eddigi tapasztalatok beépítésére és újak szerzésére egyaránt.
Érdekes kihívás volt, hogy nagyobb irodaterekhez hasonlóan, ahol szintén egész napot tölt el az ember, a munkaállomásokon túl itt is teljes és változatos funkciópalettát tudjunk kialakítani: legyen lounge- ahol fogadni tudjuk a vendégeinket; konyha és étkező zóna; ugyanakkor maradjon elég szabad tér, hogy ne legyen túlzsúfolt érzése az embernek.
Ezt a kényes egyensúlyt tömör és vázszerű, áttört tömegű bútorok keverésével igyekeztünk megtartani, melyek közül több saját tervezésű darab is található.
A napszakok és évszakok váltakozása illetve a különböző funkciók más-más világítási igényeket támasztanak használóik felé - ebben a létező világítási eszközök mellé saját tervezésű világítótesteket hívtunk segítségül.

Fotó: Jaksa Bálint, Pyxis Nautica