Az Év Irodája

A GRAPHISOFT székház újjászületése

Cím: 1031, Budapest Záhony utca 7
Átadás éve: 2018 Q3
Kialakított terület mérete: 5700 m²
Irodában dolgozók száma: 350
Bérlő cég: GRAPHISOFT SE
Kivitelezés / Fitout
Art'N Bau Kft.
Kivitelezés / Fitout
Milliken - Decor Floor Kft.
Irodabútor
Basic Collection Kft.
Irodabútor
Haworth Hungary Irodabútor Kereskedelmi Kft.
Irodabútor
Smart Office Solutions Kft. - Bene Irodabútorok
Projektmenedzsment
Cushman & Wakefield
Tervezés / belsőépítészet
Demeter Design Stúdió
Tervezés / belsőépítészet
MádiLáncos Studió Kft.
Ingatlanfejlesztő
Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft.
Világítástechnika
Rio Lámpastúdió Kft.
Világítástechnika
SOLINFO Lighting & Home

Rövid bemutatkozás

A GRAPHISOFT® székház a 20.századi magyar irodaház építészet egyik ikonikus példája, ami egyben a cég nevét viselő irodapark névadója is. Cságoly Ferenc és Keller Ferenc vezette Építész Stúdió által tervezett irodaház meleg tégla külső- és fa belsőépítészete tágabb értelemben stílus-, közvetlenül egyedi mikroklímateremtő. Ez az ikonikus épületegyüttes a kezdetektől - több, mint 20 éve - ad otthont az ”első magyar startup”-nak. A GRAPHISOFT 1982 óta fejlesztett építészeknek épületinformációs modellezési (BIM) megoldásokat, ARCHICAD® nevű tervező szoftverével világszinten piacvezető. A cég mérete az 1998-as beköltözés óta megnégyszereződött.

A tervezési feladat a székház belsőépítészeti újraértelmezése volt; a tervezők számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy úgy alakítsanak ki egy agilisan szerveződő szoftvercég kiszolgálására alkalmas flexibilis irodatereket, hogy közben elkerüljék a mára már túlhaladott “open office” nyilvánvaló hátulütőit. A tervezők egyik oldalon igyekeztek megőrizni az épületek meglévő térstruktúráinak előnyeit, miközben teljesen megváltoztatták az operatív és a különböző munkaközösségek működési struktúráját. Nyitott terekkel transzparens térstruktúrákat igyekeztek kialakítani, olyan közösségi kollaborációs terekkel operáltak, amely téregységek eddig egyáltalán nem léteztek az épületen belül. A megrendelő kifejezett kérése alapján kerülték a belsőépitészeti “design gegeket”, az eredeti épületeben megjelenő meleg anyaghasználatot tiszteletben tartották, harmonikus vizuális egység kialakítva a meglévő és az új anyagok, szerkezetek között. A közösségi terek megnyitása a különleges dunai környezet felé, olyan kreatív igényes térstruktúrát hozott létre, ami teljesen újszerű környezetet teremtett a GRAPHISOFT számára.

Okok, amiért a díjra érdemes

A tervezési folyamatban központi szerepet kapott a kollaboráció; tervező és tervező, megbízó és tervező, kivitelező és tervező szoros együttműködésben bonyolított le egy teljes irodaátalakítást szűkös határidőkkel, alapvetően “bentlakó” bérlővel. A 2 tervező csapat parhuzamosan dolgozott; a MádiLáncos Stúdió alapvetően az irodaterekért és a tárgyalózónákért, a Demeter Design Stúdió a kollaborációs és az egyedi kiemelt funkciójú területekért felelt. Ebben az együttműködésben GRAPHISOFT nem klasszikus megbízóként hanem társalkotóként szerepelt, a cég innovációjának köszönhetően a székház metamorfózisa párhuzamosan a virtuális térben mindig egy lépéssel a fizikai térben folyó átalakítás elött haladt.

A szoros együttműködés eredményeként létrejött különleges belsőépítészeti téregyüttes központi funkcionális egysége – a GraphiCafé – szépen példázza a megrendelő alapvetően kollaboráción alapuló munkafilozófiáját, egyben az egész design koncepció esszenciáját is. A bejárathoz közel, mind a kollégák mind a céghez érkező vendégek számára könnyen elérhető lokációban kialakított professzionális “barista szentély” lehetőséget ad világszínvonalú kávék élvezete mellett a munka- és baráti kapcsolatok napi, rendszeres elmélyítésére. Már az átadás óta eltelt nagyon rövid idő alatt jellemző szokássá alakult a kollégák többségénél, hogy a reggel a kávézóban kvázi “daily standup” munkamegbeszélésekkel indul – megadva a hangulatot az egész naphoz. A térben elhelyezett nagyképernyőknek és kényelmes lounge bútoroknak köszönhetően a GraphiCafé napközben is a legnépszerűbb tárgyaló.