Az Év Irodája

Lukácsi Építész Műterem Kft

Cím: 1095, Budapest Lechner Ödön fasor 3
Átadás éve: 2018 Q4
Kialakított terület mérete: 23 m²
Irodában dolgozók száma: 2
Tervezés / belsőépítészet
Lukácsi Építész Műterem

Rövid bemutatkozás

Társaságunk fotózással, építészeti tervezéssel és könyvkiadással foglalkozik. Budapesti irodánk nagyrészt tárgyalásaink színhelye, ám kisebb műtermi fotózásnak és a tervezési tevékenységnek is otthonául szolgál.
Irodánk a CASTRUM ház földszintjén található. A mindössze 23 m2 alapterületű helyiség először mosodaként, később irodaként funkcionált. Irodánkat az akkor éppen használaton kívüli helyiség átépítésével alakítottuk ki. A kis alapterülettel, markánsan eltérő belmagasságok párosulnak. Az emeleti szinten lévő úszómedence, mely az iroda fölé nyúlik, 2 méteres, míg az utcafront felöli traktus 3,5 méteres belmagasságot határoz meg. E keretek közé terveztük azt a többfunkciós teret, mely közel egy esztendeje ad teret alkotó tevékenységünk kiteljesítéséhez.

Belsőépítészet: Lukácsi Tamás
Munkatárs: Flórián Dávid
Arculat: Czakó Zsolt
Egyedi ülőbútorok: Mölczner Péter

Okok, amiért a díjra érdemes

Irodánkba - a klasszikus irodaházakkal szemben- közvetlenül a kültérből juthatunk. Az egy légterű helyiséget egy vizesblokk egészíti ki. A belsőépítészeti koncepciót a fehér-fekete, és a fény-árnyék kettőssége határozza meg. A teret a beépített bútorzat matt és fényes felületeinek váltakozása, valamint a színes ülőbútorok teszik egységes egésszé. A meghatározó belsőépítészeti elemeket kizárólag a szerkezeti adottságok, a használati tárgyak és a berendezések alkotják, ami legszembetűnőbben a vizesblokk tükör-toalettpapír kompozícióján érződik.
A helyiségen végigvonuló beépített szekrény teakonyhát, illetve a könyvkiadás kapcsán szükségessé váló nagy mennyiségű tároló helyet rejt, mely egyben homogén háttérként is szolgál. Fekvése miatt kihasználtuk a fény-árnyék játékos jelenlétét. A logó is csak egy transzparens felületként jelenik meg a homlokzati üvegportálon, míg karakteresen a háttérben lévő tömör felületeken tűnik elő árnyék formájában.
Az egyszerű, nagyvonalú belsőépítészeti gesztusokat a hatalmas üvegfelületen áttűnő zöldfelület egészíti ki, amely így áttételesen belsőépítészeti elemmé válik.