Ezek a legjobb irodák Magyarországon

Az Év Irodája versenyre 29 munkahelyet neveztek be 2014-ben, amelyek közül négy részesült díjazásban. A címadó kategóriát a Dentsu Aegis Network Hungary nyerte, a design díjat a Viacom kapta, különdíjban részesült a Nitrogénművek munkahelye, és a közösségi irodák közül a LOFFICE egyik bázisa lett a díjazott.

Dentsu Aegis Network Hungary

A Dentsu Aegis Network Hungary vadonatúj irodáját 2014 tavaszán adták át a Residence Irodaházakban a Kacsa utcában, és a reklámcég profiljához méltóan egy ötletes, sokszínű és a látogató számára szinte minden egyes sarokban meglepetést kínáló munkahelyet alakítottak ki. A kreativitás a minden, mondhatnánk egy reklámügynökség esetében, ahol a külső nem csupán egy máz, hanem igazolja a talentumot, amelyre az ügyfeleknek is szükségük van. Az új munkahely minden értelemben nagy ugrás volt a cég számára, hiszen korábban egy Károly körúti vívóteremben dolgoztak, most pedig a pesti patinás századfordulós hangulatból a 21. század egyik emblematikus budai irodaházába vitt az utuk. Mindez persze örömteli is abban az értelemben, hogy az ügynökség munkatársainak létszáma csaknem megduplázódott, így új iroda után kellett nézniük, amelyet 1700 négyzetméteren alakítottak ki.

Mivel a Dentsu Aegis Network Hungary a kommunikáció, technológia és a média területén öt különböző márkával van jelen a piacon, ezért egy igazán sokszínű, kreatív és inspiráló környezetre volt szükségük, amely összeköt és elválaszt, egységes, mégis többfélét befogad. Multifunkcionális terek szolgálják a változó igényeket, hiszen az egyes projektek során újabb és újabb csapatok alakulnak. Az ötletelésekhez és a bizalmasabb megbeszélésekhez számos tárgyalót, kisebb-nagyobb méretű meeting szobát alakítottak ki. Ahogy fogalmaznak pályázatukban: „a napszítta, szürke, természetes fából készült térelválasztó polc-falakkal, falburkolatokkal, és a zöld “kertekkel” a zárt irodatérbe visszaloptuk a természetet, a szabadságot jelentő "kint is vagyok, bent is vagyok" érzést.”

Viacom

London és New York után a világ harmadik legnagyobb Viacom központja létesült Budapesten egy különleges helyszínen, hiszen a Dorottya-udvar indusztriális épületegyüttese önmagában kész csoda. A 2910 négyzetméteres irodát a médiacég különböző területeken dolgozó 235 munkatársa vehette birtokba 2014 második felében. Korábban az épület több szárnyában elhelyezett osztályok most egy területen egyesültek, így a közösségteremtés és a kommunikáció jóval hatékonyabbá vált. Mivel a cég profilja köztudottan a nagybetűs szórakoztatás, ezért törekedtek arra, hogy mindez a belsőépítészeti megoldásokban is megnyilvánuljon, és az ügyfeleket rögtön elkapja egyfajta wow-érzés. Az Y-generációs laza hangulata ötvöződik a showbusiness látványelemeivel, amely igazán unikálissá teszi a tereket. Ráadásul az épület loftos stílusa kiválóan „megágyazott” egy nagyteres iroda megépítésének, ekképpen a külső-belső kölcsönhatásából egy roppant izgalmas munkahely jött létre.

A szórakoztatóipar mindenütt tetten érhető, így többek között hatalmas festmények borítják a falakat, amelyeken megelevenednek például a South Park jelenetei. A tárgyalók elnevezései is ezt a világot idézik, így kerülhetett fel az Agymenők világhírű „Bazinga” kiáltása az egyik terem falára, míg egy másik az „Enterprise” űrhajó nevét viseli, de említhetjük a hatalmas „Beavis&Butthead” tárgyalót is. A recepciós pult is abszolút egyedi termék, hiszen magyar találmány, amelynek üvegbeton adja az alapját. A beton mögött egy ledfal található, amelyen bármilyen üzenet megjeleníthető, így a vendégek rögtön ráéreznek a Viacom iroda hipermodern, mégis laza hangulatára. Arról is gondoskodtak, hogy a munkatársak egy percig se pilledjenek el, így a szünetekben Legofal vagy éppen scrabble fal segítségével mozgathatják meg fáradt tagjaikat.

Nitrogénművek

A magyar vegyipar és agrárium egyik emblematikus vállalkozása, a Nitrogénművek Zrt. a MOM Park F irodatornyában egy új 500 négyzetméteres munkahelyet alakított ki azért, hogy az új – inputkereskedelemi- és integrációs – szolgáltatásait egy központi irodából irányíthassa, ahol mind a hazai, mind a nemzetközi ügyfeleit reprezentatív körülmények között fogadhatja. A helyszín meglehetősen exkluzív, hiszen a 3. emeleti irodából fantasztikus panoráma nyílik a Sashegyre is. A négyzetes formájú irodaház határozta meg az alaprajzi struktúráját, hiszen a liftmagot körbeveszi az iroda, így mindkét irányból jól körbejárható, mindemellett a természetes fény szinte minden helyiségben segíti a munkafolyamatokat, legyen szó tárgyalásról vagy elmélyült fókuszmunkáról. A liftmag és a mellette elhelyezkedő kiszolgáló helyiségek (vizes blokkok, teakonyha) láncolata szegmentálja a munkahelyet, hiszen egyik oldalon helyezkedik el a recepció a fogadó-kávézó térrel, a tárgyalóblokkal és a vezetői szobával, míg a másik oldalon divíziók szerint a nyitott térben találhatók a munkaállomások, ahol az operatív munka zajlik.

A recepció mellett a fogadó-lobby egyben társalgó térként is használható, ahol egy modern kávézó szolgálja ki az igényeket. A három tárgyalóterem nem csak méretéből fakadóan különbözik, hanem atmoszférájában is, hiszen mindegyik saját „személyiséggel” rendelkezik. Miután átsétálunk az iroda másik felébe, kirajzolódik a nagyteres koncepció, ahol a munkaállomásokat divíziónként üvegpanelekkel és középmagas tároló szekrényekkel osztották kisebb egységekre. Két közösségi tér határolja az open space-t, amelyek valójában multifunkcionális helyiségek, hiszen étkezésre, informális megbeszélésre, relaxálásra egyaránt alkalmasak, miközben egy kis teakonyha is a dolgozók rendelkezésére áll. A megvalósított munkakultúrát érzékelteti egy beszédes szám, miszerint az 500 négyzetméter közel 40%-a közösségi terület, vagyis igazán szellős, levegős és élhető iroda jött létre.

LOFFICE

A LOFFICE több közösségi irodát is működtet Budapesten, sőt, Bécsben is üzemeltetnek coworking munkahelyet. Tavaly a Distinctionnal közösen már elnyerték Az Év Desing Irodája címet a Salétrom utcai loftos munkahelyükkel, ezúttal pedig a Paulay Ede utcai épületükkel érdemelték ki a díjat, amelyet 2009-ben nyitották meg, mint az első budapesti coworking iroda. Az 5 és fél szintes, 950 m2 alapterületű LOFFICE az utcafront felől nem látható, a tömbös beépítésnek köszönhetően a lakóházak és középületek közé rejtett kincses sziget. A korábban a Zeneakadémia kottanyomdájaként üzemelő épület ipari adottságokkal rendelkező, eredeti struktúráját megőrizték, így például a határoló felületként működő üvegtéglákat is megtartották. A belsőépítészi kialakítás a munkatársak, alapítók és formatervezők alkotta sokszereplős csapat közösségi munkájának eredménye, ezért körbejárva a többszintes teret egy sokszínű és formagazdag közeget érzékelhetünk magunk körül.

A földszinten található a nagy közösségi tér osztott munkaállomásokkal, recepcióval, teakonyhával, terasszal, valamint egy tárgyalóval. A nulladik szint a tárgyalók birodalma, hiszen üvegpanelek segítségével bővíthető vagy több részre osztható a terület, így igény szerint kisebb-nagyobb létszámú megbeszélésekre is sor kerülhet. A nagy rendezvényterem közel 100 főt képes befogadni, itt a LOFFICE inkubációs tevékenysége keretében startupok, induló cégek számára közösségépítő rendezvényeket is tartanak, valamint vállalkozásfejlesztő workshopokat, előadásokat, tréningeket szerveznek. A többi emeleten pedig a stúdiók és az önálló irodák találhatók. A lépcsőház falait grafikák töltik meg, ipari hangulatot varázsolva, hiszen hol egy markoló, hol egy daru bukkan fel a lépcsőfordulóban. Mindemellett mintha egy kortárs galériában sétálgatnánk, ahol a lakberendezési tárgyak, belsőépítészeti megoldások, képzőművészeti alkotások mind-mind egy kiállítás részei.

Hozzászólások