Az Év Fejlesztő Cége

WING Zrt.

Adatlap megosztása

Cím: 1095 Budapest, Máriássy utca 7.

Rövid bemutatkozás

A WING Magyarország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cége, magántulajdonban lévő magyar ingatlanvállalkozás, amely elkötelezte magát a hosszú távon is értéket teremtő, magas építészeti minőséget képviselő projektek megvalósítása és az épített környezet fejlesztése mellett.
Cégfilozófiájában nagy hangsúlyt kap a vállalati társadalmi felelősségvállalás, valamint a fenntartható épületek létrehozása. A vállalat működésének fennállása óta több, mint 485 milliárd forint értékű befektetést eszközölt magyar ingatlanokba, fejlesztett projektportfoliója mintegy 1,2 millió m2 alapterületű ingatlant fed le. Külföldi befektetőként, regionális szinten is jelentős szereplő, a vezető lengyel ingatlanfejlesztő, az Echo Investment többségi tulajdonosa. Az Echo Investment a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cég, és az egyetlen, amely egyszerre bír jelentős tapasztalattal a lakó-, a kiskereskedelmi, illetve az irodapiacon. Ezeken belül az irodai és kiskereskedelmi szegmensekben piacvezető szerepet tölt be Lengyelországban.
Tevékenységi területek:  • Ingatlanfejlesztés – minden ingatlanpiaci szegmensben aktív
    (Irodaházak, ipari- és logisztikai ingatlanok, bevásárlóközpontok, szállodák, lakófejlesztések/LIVING)

  • Ingatlanbefektetés és portfoliómenedzsment

  • Tervezői szolgáltatások (saját tulajdonú leányvállalat): Aspectus Architect


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

2021 a WING számára rendkívül aktív év volt, mind fejlesztői, mind befektetői tevékenységét tekintve.


Fejlesztések:
A WING fejlesztésében valósult meg a 214 szobás, dunai panorámás B&B Hotel a Petőfi híd pesti lábánál, amely a francia economy hotellánc első magyarországi szállodája lett. A B&B Hotel Budapest City számos szolgáltatást nyújt az utazó közönség számára, többek között étterem, bár, panorámás tetőterasz; két, egyenként 40 fő befogadására alkalmas tárgyalóterem, valamint elektromos töltőállomásokkal ellátott mélygarázs áll a vendégek rendelkezésére.


A lakóprojektek közül átadásra került 2021-ben az Országbíró utcában található Metropolitan Garden a WING lakóingatlanokra specializálódott márkája, a LIVING fejlesztésében. Az épületben 107 db, tágas terasszal rendelkező okos otthon került kialakításra, 30 és 110 m2 közötti alapterülettel. Kiváló műszaki minősége és remek lokációja mellett a projekt igazi értékét a lakópark nyújtotta széles közösségi szolgáltatáspaletta jelenti: közösségi játszószoba, közösségi könyvtár, mindezek mellett közösségi barbecue, fűszerkert, takarítószolgálat, fészer, autómegosztó, valamint 24 órás csomagátvételi pont is megtalálható az épületben.


HOP Passage néven indította el legújabb irodafejlesztését a WING a Hungária körúton található Hungária Office Parkban (HOP). A tervezett új épület 13.600 m2 bérbeadható irodaterülettel és 3 pinceszinten 376 mélygarázs parkolóhellyel rendelkező, 5 emeletes, újonnan felépülő irodaépület az irodapark egy teljesen új fejlesztési projektje, amely a BREEAM Excellence és Acces4you minősítéseknek megfelelően épül fel. A fejlesztés építési szakasza 2022 elején veszi kezdetét, az átadásra pedig várhatóan 2023 végén kerül sor. Szintén a Hungária Office Park részeként a Gizella LOFT épület elérte a 90%-os bérbeadottságát, így a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a TK Elevator Kft. technológiai iparágban tevékenykedő cégek beköltözésével új életre kelt az irodapark 9. számú LOFT épülete a WING felújításában, 2021 nyarán.


Tavasszal hosszú távú bérleti szerződést kötött a WING és az RTL Services Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt. szolgáltató cége az újjászülető Liget Center és a Liget Auditórium irodaházak közel 9.000 m2 alapterületű épületegyüttesére. A Városligettel szemben, történelmi környezetben történő, teljesen a bérlő igényeire szabott műemléki felújítás, valamint fejlesztés eredményeként 2024-re kialakuló épület komplexumba költözik az RTL Magyarország központja és hírstúdiói.


A WING több mint 5.000 m2 alapterületű, új csarnoképülettel bővítette a Login Business Park ipari projektjét 2021 nyarán, a közelmúltban felmerült fokozott piaci igények megjelenésére válaszolva. Az elkészült csarnokban 4.200 m2 raktár-, valamint 1.000 m2 modern irodaterület kap helyet.


Építés alatt áll a 40.000 m2 alapterületű Liberty többfunkciós épület, amelyben A+ kategóriás irodaterek és egy három és négy csillagos szobaegységekkel rendelkező szállodai egység kap helyet. A lakóprojektek közül 2021 tavaszán indult el a Le Jardin, a LIVING legzöldebb fejlesztése. A Le Jardin a XIII. kerületi Rozsnyay utcában helyezkedik el parkos, zöld környezetben, két ütemében 310 darab hatékony alaprajzú, napsütötte lakás épül fel, a praktikus stúdiólakásoktól egészen az ötszobás penthouse lakásokig. További fejlesztés alatt álló lakóprojektek a Kassák Passage és a Park West 1-2.
Ipari területen elindult a nagy sikerű East Gate Business Park második üteme az M0 és M3 autópályák kereszteződésében. Az East Gate PRO fejlesztése egy több mint 20.000 m2-es két új csarnoképület felépítésével indul, első csarnokának átadására 2022 második felében kerül majd sor. Mindeközben elérte a teljes bérbeadottságot az East Gate Business Parkban található, több mint 9.000 m2 alapterületű D3 csarnoképület.


A WING tavasszal jelentette be az óbudai Eurocenter bevásárlóközpont felújítását, amely 2022 tavaszán nyit meg. A megújult bevásárlóközpont a nemzetközi divatmárkák mellett sokszínű szolgáltatói palettával, valamint felújított mozival, gasztronómiai élményekkel és tetőkerttel várja majd jövőbeli látogatóit.


Befektetések, pénzügy:
Az év elején került sor az Ericsson 21.000 m2-es és Siemens-evosoft 20.700 m2-es székházainak értékesítésére a GTC részére. Majd az év második felében a WING eladta az Infoparkban található B, C és I épületeit, illetve adásvétel szerződést kötött az ugyanitt található D épületre is.
A WING 2021-ben 25,3 milliárd forint névértékben zöld kötvényt bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében.


Referenciák

A WING legutóbbi fejlesztései között található az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósult irodaháza, a Magyar Telekom és a T-Systems új székháza, az Ericsson és a Siemens-evosoft Duna-parti székháza, a Gizella Loft, a BB Hotel Budapest City, valamint a Kassák Residence és Metropolitan Garden lakóparkok. Fejlesztés alatt állnak az GOBUDA Mall, a Liberty Irodaház, a Kassák Passage, Park West I-II és Le Jardin lakóprojektek, valamint a HOP Passage irodaház a Hungária Office Parkban, és az East Gate PRO az East Gate Business Park második üteme. A cég már felépült fejlesztései közé tartoznak többek között az ibis Styles Budapest Airport Hotel, a Wizz Air oktató központ, a Skylight CITY irodaház, az E.ON székház, a Studium Irodaház, az Átrium Park, az MTV új székháza és gyártóbázisa, az Allianz székháza; a cég saját székháza, a Máriássy Ház, és a Millenáris Parkban található három irodaház. Ipari parkok, úgymint az East Gate Business Park és a Login Business Park; illetve kereskedelmi fejlesztések, mint a Mom Park, valamint Magyarország első környezettudatos bevásárlóközpontja, a budai Hegyvidék Bevásárlóközpont vagy az egri Agria Park.


Kiemelt ügyfelek 2021-ben: RTL, Magyar Telekom, Ericsson, Siemens, evosoft, TÜV Rheinland, TK Elevator, BB Hotel, Nilfisk