Az Év tranzakciója különdíj

Új székházba költözik az RTL Magyarország

Adatlap megosztása

Cím: 1068 Budapest, Dózsa György út 84/a

Átadás éve: 2021 Q2

Ingatlan mérete: 8000 m²

Bérlőképviselet

Colliers

Rövid bemutatkozás

Általános információk:
2024-ben a Városligettel szemben található székházba költözik az RTL Magyarország központja és hírstúdiói, miután most hosszú távú bérleti szerződést kötött a WING és az RTL Services Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt. szolgáltató cége az újjászülető Liget Center és a Liget Auditórium irodaházak közel kilencezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesére. A fejlesztés főtervezője a 2005-ben alapított TIBA Építész Stúdió, a szerződéskötés menete során a bérlőt a Colliers Magyarország Kft. nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég és a CMS Budapest ügyvédi iroda, a bérbeadót pedig a DLA Piper ügyvédi iroda képviselte.


Az épületről:
A Liget Center és a Liget Auditórium 1948 és 1950 között épült, az átadás után pedig a Magyar Építőipari Munkások Országos Szövetsége (MÉMOSZ) székházaként szolgált, majd a rendszerváltást követően a Liget Center épületet Erick van Egeraat stúdiója tervezte át bérelhető irodaházzá. Az Auditórium épülete az 1980-as évek óta kihasználatlanul állt, az állapota jelentősen leromlott, ezért is döntött az új tulajdonos-fejlesztő a WING a Liget Center átalakítása és az Auditórium épület teljesen új funkcióval ellátott életre keltése mellett.


A bérlőről:
Az RTL Magyarország egy piacvezető, mindenki által ismert, erős márkaértékkel bíró, kiemelten fontos közfeladatot ellátó, de nem állami kézben lévő médiaszereplő.
A vállalat hosszútávon hibrid munkavégzésre rendezkedik be, melynek során a kollégák az irodában töltött munkanapok mellett otthonukból is dolgoznak. Az irodaépületben a vírushelyzet után levont tapasztalatok alapján, az átalakult igényekhez és az új munkafolyamatok sajátosságaihoz igazodva open office jellegű munkakörnyezetet alakítanak ki, a különböző részlegek számára dedikált, de jól elkülöníthető területekkel, shared desk rendszerrel.
„Mindez nemcsak azt jelenti, hogy modern médiavállalatként és technológiai cégként egyre nagyobb figyelmet fordítunk a hibrid munkavégzéshez szükséges korszerű munkaterek kialakítására, de egyben szimbóluma is az RTL elköteleződésének: hosszútávon, a hazai hagyományokra építve, de mindenkor a legmodernebb eszközökkel szeretnénk jelen lenni a magyar piacon” – mondta Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója.


A tranzakcióról:
Az RTL Magyarország működésében teljes koncepcióváltás történik – többek között a vírushelyzetnek is köszönhetően. Egyértelműen kijelenthető, hogy az RTL az egyik úttörője annak, hogy a COVID hatására elhelyezési koncepciót vált.
A bérlőképviseleti és munkatér tanácsadási feladataink ellátása során kiemelten fontos volt egy olyan új munkatér koncepció kialakítása mely ösztönzi a kollaborációt és a kreatív munkavégzést az RTL Magyarország munkavállalói számára és már támaszkodik a pandémia során gyűjtött remote working tapasztalatokra is. E koncepció megvalósításához a Liget Center és Auditórium épületegyüttese ideális megoldásnak bizonyult. A tárgyalások során a WING az elejétől kezdve teljesértékű partner volt a bérlői szempontok teljesítésében, így biztosak vagyunk benne, hogy az RTL Magyarország minden egyes dolgozója örömmel fogja birtokba venni új irodaházát 2024 közepén.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

• Értékteremtés:
A tranzakciónak köszönhetően egy kb. 30 éve üresen álló, emiatt pedig állapotában leromlott, különleges építészeti értékekkel bíró, sokak által ismert épület kap új, vegyes, múltjához méltó funkciót. A felújítás során – jövőbeli tevékenységének köszönhetően - magas műszaki elvárásoknak kell majd megfelelnie, melyhez unikális megoldások implementálására lesz szükség. Nem elhanyagolandó tényező az épületegyüttes fontos városszöveti lokációja, mely a Liget-projektnek köszönhetően fontos fejlődési potenciállal rendelkező helyszínen található.


• Megújulás:
A korábbi tradicionális irodai környezetet egy sokkal aktívabb és rugalmasabb funkcionális tér váltja majd, amely a Liget Center műemlék épületének értékmegőrzésével egyidejűleg jön létre a 2024 közepére tervezett költözést megelőzően. Ezen felül, igényeire szabott, teljeskörű műemléki felújítás után modern, A+ kategóriás média komplexummá alakul át a Városligeti fasorra néző Liget Auditórium épülete, amelyben az RTL Magyarország hírigazgatósága és a hírstúdiók kapnak helyet. Ugyanitt kávézóként újul meg a hajdani kongresszusi épület patinás büfé terme, valamint a tervek szerint a Reggeli című magazinműsort is innen sugározzák majd. A Liget Center irodaépület Dózsa György út felé tájolt földszintjén közösségi teret, kávézót, továbbá úgy nevezett, Experience Centert és Visitor Lounge-ot hoz létre a fejlesztő, amelyek a vendégek és üzleti partnerek számára nyújtanak majd lehetőséget találkozók és bemutatók bonyolítására, illetve a kényelmes várakozásra.
Nem utolsó sorban, az RTL részéről az épületválasztás tudatosan szimbolizálja megújulásukat: Valami régi, stabilból valami új, jelen kor elvárásainak megfelelő eredmény létrehozása.


• Hírérték:
Az RTL Magyarország egy piacvezető, mindenki által ismert, erős márkaértékkel bíró, kiemelten fontos közfeladatot ellátó, de nem állami kézben lévő médiaszereplő, melynek köszönhetően a tranzakció komoly figyelmet és médiamegjelenést kapott nemcsak az ingatlanpiacon, hanem a kommunikációs szakmai csatornákon is.


• A szerződéskötés és egyeztetések körülményei:
A szerződés aláírása komoly, komplex, interdiszciplináris együttműködést igényelt mind a projekt szereplői számában (WING, RTL Magyarország, TIBA Építész Stúdió, Lab5, Colliers, CMS, DLA Piper), mind a megvalósítandó/elhelyezendő funkciók számában. Történt mindez vírushelyzetben hibrid munkavégzéssel, hiszen ezen időszakban a sokszereplős, személyes egyeztetések nem voltak lehetségesek. Hisszük, hogy ilyen körülmények között ilyen méretű és összetettségű tranzakció létrehozása példaértékű, és kiemelt elismerést igényel.


• Integrált szolgáltatások:
A Colliers részéről integrált szolgáltatásra volt szükség (bérlőképviseleti és munkatér tanácsadási - Workplace Advisory Services – feladatok, mely során mind koncepcióban, mind pedig ennek megvalósításában kellett tanácsot adnunk olyan területen, amely különleges szakértelmet igényelt – pl. stúdiók kialakítása.


„Az RTL Magyarország modern médiavállalatként nagy figyelmet fordít a korszerű munkaterek kialakítására, figyelembe véve a vírushelyzet után átalakult igényeket és az új, hibrid munkavégzés sajátosságait is. A Covid-helyzet egyértelműen új perspektívába helyezte az immár időszerű költözést. Az új székház kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a hagyományos kialakításra jellemző irodákat és dedikált asztalokat egy olyan, modern igényeknek megfelelő irodaház váltsa, ahol lehetőség van az épületrészek funkciók alapján történő leválasztására, a gyártás és az irodai terek elkülönülésére, a hibrid munkavégzéshez szükséges korszerű munkaterek kialakítására. Ezt a lehetőséget a Liget Center és Auditórium épületegyüttesében láttuk meg, melynek kiválasztásánál további fontos szempont volt, hogy a műemléki épület történelmi jellegének értékmegőrzésével egyidejűleg egy minden igényt kielégítő, a legújabb trendeknek megfelelő modern irodaház alakítható ki. Az RTL Magyarország 2024-ben Budapest belvárosának egyik leggyorsabban fejlődő negyedébe költözik, így a város körforgásának fontos részévé válik” – mondta Tóth Bence, az RTL Magyarország Pénzügyi Igazgatója.