Az Év Tranzakciója

Tesco Portfolio (14 ingatlan, Magyarország & Csehország)

Adatlap megosztása

Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 55-61

Átadás éve: 2022 Q2

Ingatlan mérete: 273400 m²

Rövid bemutatkozás

Az ESTON International jövőre ünnepli 30. évfordulóját. 1993-as alapítása óta a magyar kereskedelmiingatlan-piac egyik legjelentősebb szereplőjévé nőtte ki magát. A legnagyobb magyar tanácsadó komplex szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, elsősorban ingatlanközvetítéssel, értékesítéssel, ingatlan üzemeltetéssel, vagyonértékeléssel és projektmenedzsmenttel foglalkozik. Nem csupán az ötlettől kezdve segítik ügyfeleiket, hanem a kivitelezésben is aktív szerepet vállalnak. Piackutatás által megalapozott adatokkal támogatják a döntéshozatalt, szakembereik segítségével pedig gyakorlatias megközelítéssel oldják meg a felmerülő problémákat.


Az ESTON International nemzetközi szinten is elismert minőséget és etikai hozzáállást képvisel, melyet a Savills, a világ egyik vezető ingatlantanácsadó csoportja is felismert, így a két cég 2017-ben partnerséget kötött. A Savills csoport 40.000 szakértővel több mint 700 irodában Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten működik. A csatlakozás óta az ESTON International csapata régiós és európai szinten is számtalan projektben vállalt vezető szerepet. Az ESTON International és számos munkatársa tagja az RICS-nek.


Turbulens piaci körülmények között sikerült lezárni a TESCO portfolió adásvételét, amit vevői oldalon az ESTON Capital Markets és Property Management szakértő divíziója egyaránt támogatott. A 280 millió eurós tranzakció 14 magyarországi és 4 cseh ingatlant foglal magában, lezárása egy új szintet képvisel az ESTON működésében. A több országban elhelyezkedő ingatlanegyüttes eladását multinacionális szakértőcsapattal kooperálva vezettünk végig, nemzetközi partnerünk, a Savills támogatásával.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A hazai ingatlanbefektetési piacon a portfolió csak magyarországi ingatlanjait tekintve az ügylet 2022 első félév legnagyobb eladása volt (200+ millió euró), a hat hónapos időszak befektetési volumenének 40%-át tette ki. A teljes nemzetközi tranzakció volumene összesen 280 millió euró volt. 2022-ben ennek köszönhetően is jelenős szakmai eredményeket és piaci elismertséget ért el az ESTON International befektetési részlege. Az elmúlt évek befektetői aktivitását nézve a retail szektorban kifejezetten kiemelkedő jelentőségű egy ekkora volumenű tranzakció. A bigbox kereskedelmi egységek kereslete a pandémia alatt igencsak megerősödött, azonban kevés olyan sikeres ügyletre került sor, mint amelyet az ESTON támogatásával zártak le. A Tesco Portfolio tranzakciót a 2022-es Property Investment Forumon az „Év Befektetési Tranzakciója”-ként díjazták, valamint a CRE Awards gálán az Adventum Group-ot „Investment Deal” kategóriában is díjazták a kiemelkedő ügylet által.
A két évig tartó projekt rendkívüli erőforrást igényelt és sok kihívást rejtett magában. Ezt a kiemelkedő jelentőségű megbízást megelőzte a cég tudatosan felépített, folyamatos növekedési stratégiája. Az ESTON International egyre nagyobb hazai tranzakciókban vett részt az elmúlt években, emellett pedig folyamatosan erősödött és bővült a Savills-szal közösen kiépített közép-kelet-európai cross-border platformjuk is. Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott ez az együttműködés, ennek egyik zászlóshajója ez a tranzakció – a cég már nem országban gondolkodik, hanem régióban.
Az érintett tranzakció során az Megbízót elsődlegesen Balogh Attila támogatta közvetlenül, aki 21 éve foglalkozik ingatlanokkal, ebből 11 évet az ESTON-nál töltött, 2022 márciusától pedig már a Head of Capital Markets pozíciót tölti be az ESTON-nál. A tanácsadói megbízás által a cég stratégiai együttműködésbe lépett az Adventummal. Az utóbbi évek expanziós folyamataiba illeszkedően az akvirált portfólióból nyolc magyar ingatlan üzemeltetésére egy komplett új divíziót is létre hozott az ESTON.